Üniversite öğrencilerinin çevrimiçi alışveriş tercihlerinde satın alma davranışlarını etkileyen faktörler
Factors affecting the purchasing behavior of university students in online shopping preferences
  1. Tez No: 914334
  2. Yazar: GİZEM TELLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ADALIER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Alışveriş, Tüketici Algısı, Tüketici Tercihleri, Satın Alma Davranışı, Tutum, E-Ticaret, Üniversite Öğrencileri, Online Shopping, Consumer Perception, Consumer Preferences, Purchase Behaviour, Attitude, E-Commerce, University Students
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde internetin kolayca erişilebilir hale gelmesi ve tüketicilerin bu imkandan kolayca faydalanabiliyor olması, firmaların pazarlama faaliyetlerine de olumlu çerçevede yansımaktadır. Geleneksel satın alma tutumları olan tüketiciler de artık zaman, ulaşım ve maddi kısıtlamalardan dolayı çevrimiçi alışveriş yapma eğilimindedirler. Kendilerine dijital mecrada yer bulan firmalar mobil uygulamalar veya websiteleri aracılığı ile tüketiciyle aralarındaki zaman, mekan ve mesafe algısını yok etmiş, bu sayede pazarlama faaliyetlerini daha da arttırmış ve tüketici ile daha hızlı iletişime geçerek satın alma eylemini gerçekleştirmesine olanak sağlamıştır. Bu çalışmanın amacı, üniversitede eğitim gören öğrencilerin çevrimiçi alışverişe yönelik tutumlarını ve satın alma davranışlarını etkileyen faktörleri araştırmaktır. Çalışmada nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları Türkçe programlarda öğrenim gören 252 öğrenci ve İngilizce programlarda öğrenim gören 310 üniversite öğrencisidir. Araştırmada İngilizce programlarda öğrenim gören öğrencilere Delafrooz, Paim ve Khatibi'nin 2009 yılında geliştirmiş oldukları“ATOS”ölçeği uygulanmıştır. Türkçe programlarda öğrenim gören öğrencilere ise bu tez çalışmasında Türkçe'ye uyarlanmış, 36 maddeden oluşan 5'li Likert tipinde hazırlanmış“ÇAYT”ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonucunda uygulanan her iki ölçekte de hazcı ve faydacı tüketim davranışı gösteren tüketicilerin kolaylık, fiyat, müşteri hizmetleri ve eğlence faktöründen etkilendiği ortaya çıkmıştır. Türkçe programlarda öğrenim gören öğrencilerin cinsiyet, yaş ve internet kullanım deneyimine göre çevrimiçi alışverişe yönelik tutumlarında anlamlı bir fark olmadığı, çevrimiçi alışveriş yapma sıklığına göre ise anlamlı bir fark olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. İngilizce programlarda öğrenim gören öğrencilerin cinsiyet ve yaşa göre çevrimiçi alışverişe yönelik tutumlarında anlamlı bir fark olmadığı, çevrimiçi alışveriş yapma sıklığı ve internet kullanım deneyimine göre ise anlamlı bir fark olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada elde edilen bulgular çevrimiçi alışveriş faaliyetlerini başlatmayı düşünen ya da sürdüren firmaların karar destek sistemlerine önemli katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The fact that the internet is easily accessible today and that consumers can easily benefit from this opportunity is reflected positively in the marketing activities of the companies. Consumers with traditional buying attitudes now tend to shop online due to time, transportation, and financial constraints. Companies that have found themselves in digital media have eliminated the perception of time, space, and distance with the consumer through mobile applications or websites, thereby increasing their marketing activities and enabling them to carry out their purchasing action by communicating with the consumer faster. This study aims to investigate the attitudes of university students towards online shopping and the factors affecting their buying behavior in online shopping. Quantitative research methods were used in the study. The participants of the study consist of 252 university students studying in Turkish programs and 310 university students studying in English programs. In the study,“Attitudes Toward Online Shopping”scale developed by Delafrooz, Paim ve Khatibi (2009) was used. The scale consisting of 36 items and a 5-point Likert type was applied to the students studying in English programs. The scale was adapted to the Turkish language for students studying in Turkish programs. As a result of the research, it was revealed that the consumers, who show hedonic and utilitarian consumption behavior on both scales, are affected by the factor of convenience, price, customer service, and entertainment. It was concluded that there was no significant difference in the attitudes of the students studying in Turkish programs towards online shopping according to their gender, age, and internet usage experience, and there was a significant difference according to the frequency of online shopping. It was concluded that there was no significant difference in the attitudes of students studying in English programs towards online shopping according to gender and age and that there was a significant difference according to the frequency of online shopping and internet usage experience. The findings of this study will contribute significantly to the decision support systems of the companies that are considering to start or continuing online shopping activities.