REM sleep is associated with neuromelanin-sensitive mri signal in the locus coeruleus in veterans with a history of post-traumatic stress disorder
REM Uykusu, Travma Sonrası Stres Bozukluğu Geçmişi Olan Gazilerde Locus Coeruleus'taki Nöromelanine-Duyarlı MR Sinyali ile İlişkilidir
  1. Tez No: 914428
  2. Yazar: ŞEYDA NUR ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DR. REBECCA ROBILLARD, DR. CLIFFORD CASSIDY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma sonrası stres bozukluğu, hızlı göz hareketli uyku, noradrenalin, nöromelanin, nöromelanine duyarlı manyetik rezonans görüntüleme, lokus seruleus, kaudal lokus seruleus, orta lokus seruleus, rostral lokus seruleus, Post-traumatic stress disorder, rapid-eye-movement sleep, noradrenaline, neuromelanin, neuromelanin-sensitive magnetic resonance imaging, locus coeruleus, caudal locus coeruleus, middle locus coeruleus, rostral locus coeruleus
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: University of Ottawa
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Deneysel Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), travmatik bir olaya maruz kalmanın neden olduğu psikiyatrik bir durumdur. Özellikle gaziler yüksek TSSB riski altındadır. Kanada'da 2016'da yapılan bir ankette, 1998-2015 döneminde serbest bırakılan Düzenli Kuvvet Gazilerinin %16'sı, genel popülasyondaki tahmini yaygınlık oranından en az iki kat daha yüksek olan TSSB'ye sahip olduğunu bildirdi. TSSB'si olan bireyler, istenmeyen ve üzücü anıların araya girmesi, sürekli geçmişe dönüşler, hipervijilans ve kabuslar gibi bir dizi zayıflatıcı semptom yaşarlar. TSSB semptomlarının altında yatan nöropatofizyolojik mekanizmalar iyi anlaşılmamıştır, bu da etkili tedaviler geliştirmenin önünde önemli bir engel olmaya devam etmektedir. Aşırı uyarılma ve uyku bozuklukları gibi ayırt edici TSSB semptomları, biliş, uyarılma ve uykuyu modüle ettiği bilinen locus coeruleus'ta (LC) üretilen bir nörotransmitter olan noradrenalinin (NA) düzensizliği ile ilişkili olabilir. Bu tez, TSSB'si olan eski askerler arasında hızlı göz hareketi (REM) uykusundaki düzensizlik ile LC'deki NA içeren nöronlardaki işlev bozukluğu arasındaki olası ilişkileri incelemektedir. TSSB geçmişi olan operasyonel olarak görevlendirilmiş yirmi iki gazi Kanada, Ontario'daki Royal Ottawa Akıl Sağlığı Merkezi aracılığıyla araştırmaya alındı. Her katılımcının LC'sinde NA'nın nöromelanin (NM) adı verilen bir yan ürününü tespit etmek için yeni, invaziv olmayan bir nörogörüntüleme yöntemi olan nöromelanin-duyarlı manyetik rezonans görüntüleme (NM-MRI) kullanıldı. Ardından, NA fonksiyonunun bir işaretçisini elde etmek için bir kontrast-gürültü oranı (CNR) hesaplandı. LC, NM ve REM uykusu arasındaki ilişkinin LC'nin bölgeleri arasında farklılık gösterip göstermediğini değerlendirmek için üç alt bölüme ayrıldı. Varsayıldığı gibi, LC bölgeleri boyunca NM ve REM uykusu arasında farklı ilişkiler gözlemledik. Antidepresan kullanımı kontrol edildikten sonra, (i) REM uykusu yüzdesi ile rostral LCCNR arasında orta, negatif, anlamlı bir korelasyon vardı, r(19) = -.476, p = .029, (ii) zayıf pozitif non- REM uykusu yüzdesi ile kaudal LCCNR arasında anlamlı korelasyon, r(19) = .33, p = .145 ve (iii) orta LC'de REM uykusu yüzdesi ile LCCNR arasında ise anlamlı korelasyon yok, r(19) = -. 04, p = .876. Bu tez, TSSB'si olan gazilerde NM ve REM uykusunun ilişkili olabileceğini ve bu ilişkinin LC'nin alt bölümleri arasında değişebileceğini gösteren ilk çalışmadır. Bu sonuçlar, TSSB'si olan bireyler arasında REM uykusunun anlaşılmasını geliştirir. Aynı zamanda, TSSB'deki uyku bozukluklarına odaklanan yeni farmakoterapinin araştırılmasını, TSSB için kişiselleştirilmiş tedavilerin geliştirilmesini ve beyin fonksiyonuna dayalı TSSB'nin klinik biyobelirteçlerinin araştırılmasını teşvik edebilir. Mevcut çalışma aynı zamanda TSSB araştırmalarının ötesinde REM uykusu ve NA sistemi alanına da uygulanabilecek metodolojik katkılar sağlamıştır. Spesifik olarak, mevcut çalışma, NM ve REM uykusu arasındaki bağlantıları incelemek için NM-MRI yönteminin uygunluğunu ve LC'yi bölümlere ayırmanın, insan vücudundaki rolünün daha incelikli bir şekilde anlaşılmasına yol açabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Post-traumatic stress disorder (PTSD) is a psychiatric condition caused by exposure to a traumatic event. Veterans are at especially high risk of PTSD. In Canada, in a survey conducted in 2016, 16% of Regular Force Veterans released during 1998-2015 reported having PTSD, which is at least two times higher than the estimated prevalence rate in the general population. Individuals with PTSD experience a range of debilitating symptoms, such as the intrusion of unwanted and distressing memories, persistent flashbacks, hypervigilance and nightmares. The neuropathophysiological mechanisms underlying symptoms of PTSD are not well understood, which remains a significant barrier to developing effective treatments. Hallmark PTSD symptoms such as hyperarousal and sleep disturbances may be related to dysregulation of noradrenaline (NA), a neurotransmitter produced in the locus coeruleus (LC) known to modulate cognition, arousal and sleep. This thesis examines the possible associations between dysregulation in rapid-eye-movement (REM) sleep and dysfunction in NA-containing neurons in the LC among veterans with PTSD. Twenty-two operationally deployed veterans with a history of PTSD were recruited through the Royal Ottawa Mental Health Centre in Ontario, Canada. A novel, non-invasive neuroimaging method, neuromelanin-sensitive magnetic resonance imaging (NM-MRI), was used to detect a by-product of NA called neuromelanin (NM) in the LC of each participant. Then a contrast-to-noise ratio (CNR) was calculated to obtain a marker of the NA function. The LC was segmented into three subdivisions to assess whether the association between NM and REM sleep may differ across regions of the LC. As hypothesized, we observed different associations between NM and REM sleep across regions of the LC. After controlling for antidepressant usage, there was (i) a moderate, negative, significant correlation between the iii percentage of REM sleep and rostral LCCNR, r(19) = -.476, p = .029, (ii) a weak positive nonsignificant correlation between the percentage of REM sleep and caudal LCCNR, r(19) = .33, p = .145, and (iii) no significant correlation between REM sleep percentage and LCCNR in the middle LC, r(19) = -.04, p = .876. This thesis is the first study to show that NM and REM sleep may be related in veterans with PTSD and that this relationship may vary across subdivisions of the LC. These results improve understanding of REM sleep among individuals with PTSD. The results may stimulate the investigation of novel pharmacotherapy focused on sleep disturbances in PTSD, the development of personalized treatments for PTSD, and the search for clinical biomarkers of PTSD based on brain function. The current study also made methodological contributions that may be applicable beyond the research on PTSD to the field of REM sleep and the NA system. Specifically, the current study showed the suitability of the NM-MRI method for examining the connections between NM and REM sleep, and it showed that segmenting the LC can lead to a more nuanced understanding of its role in the human body.