Türk ve Yunan siyasi karikatürlerinde ''öteki'' olarak Türk ve Yunan imgeleri 1945-1960
The image of the ''other'' as depicted in Turkish and Greek political cartoons 1945-1960
- Tez No: 914660
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ZEYNEP SUDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Siyasi Karikatürler, Türk, Türkiye, Yunan, Yunanistan, Political Cartoons, Greece, Greek, Turkey and Turkish
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Siyasi karikatürlerde yer alan stereotipler, toplumların birbirleri hakkındaki önyargı ve olumsuz algılarının beslenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye ve Yunanistan arasında zaman zaman yaşanan krizler bu önyargıları yaratan ve güçlendiren temel etkenlerden biridir. Bu çalışmada, 1945-1960 yılları arasında Türkiye ve Yunanistan'da yayınlanmış siyasi karikatürler incelenerek, Türk-Yunan ilişkilerinin her iki ülkenin ''öteki'' imgeleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışmada 1945-1960 yılları arasında Yunan siyasi karikatürlerinde ''Türk'' kimdir ve aynı şekilde Türk siyasi karikatürlerinde ''Yunan'' kimdir sorularına yanıt aranmıştır. Bu bağlamda, siyasi karikatürlerde Türk ve Yunan karakterlerin hangi durumlarda ele alındığı, iki tarafın da ötekine dair bakış açılarının nasıl şekillendiği ve dönemin Türk-Yunan ilişkilerinin bu imgelerde nasıl yansıtıldığı incelenmiştir. Araştırma kapsamında, Türkiye'de Cumhuriyet, Yunanistan'da ise Ta Nea gazetesinin 1945 ile 1960 yılları arasındaki tüm sayıları arşivlerde incelenmiş ve Türk-Yunan imgelerini yansıtan siyasi karikatürler çalışmanın temelini oluşturmuştur. Analiz edilen karikatürlerde, ''öteki'' imgelerinin dönemin Türk-Yunan ilişkilerinin bir yansıması olduğu görülmüştür. Yaşanan uyuşmazlıklar ve siyasi gerilimlerin bir sonucu olarak karikatürlerde mevcut olumsuz imgelerin yeniden üretildiği ve zaman zaman yeni olumsuz imgelerin ortaya çıktığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Stereotypes in political cartoons play a significant role in reinforcing prejudices and negative perceptions that societies hold about one another. Periodic crises between Türkiye and Greece have also contributed to and intensified these biases. This study examines political cartoons published between 1945 and 1960 in Türkiye and Greece to explore how political relations between the two nations influenced each country's portrayal of the ''other''. The study seeks to answer the questions: Who is the ''Turk'' as portrayed in Greek political cartoons and who is the ''Greek'' as depicted in Turkish political cartoons from 1945 to 1960? In this context, it examines the scenarios in which Turkish and Greek characters are represented, how each side's perspective of the ''other'' was shaped, and how the political dynamics of the era were reflected in these images. For his research, all issues of Cumhuriyet in Türkiye and Ta Nea in Greece from 1945 to 1960 were reviewed in archives, and political cartoons depicting Turkish and Greek images formed the core of this study. Analysis of these cartoons shows that the ''other'' images reflect the nature of Turkish-Greek relations at the time. As a result of political conflicts and tensions, existing negative images of the ''other'' were often reproduced in cartoons, and at times, new negative images emerged.