Ebû Firâs el- Hamdânî ve şiirleri
Abû Firas al-Hamdani and his poems
- Tez No: 914901
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA SUZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Abbâsî dönemi, edebiyat, Ebû Firâs el-Hamdânî, Hamdânîler, şiir, Abbasid period, literature, Abu Firas al-Hamdani, Hamdanids, poem
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Hz. Muhammed'in vefatından (632) sonra, İslam dünyasını Hulefâ'yı Râşidin olan dört halife ve ardından da Emevîler (661-750) yönetmiştir. Ancak Emevî Devleti'ne karşı oluşan muhalefet gittikçe güçlenmiştir. Sonucunda Emevî Devleti yıkılmış ve yerine Abbâsî Devleti kurulmuştur. Adını Hz. Muhammed'in amcası Abbas'tan alan Abbâsîler İslam tarihinin dönüm noktalarından biri olup siyasi, idari, askeri ve ilmi sahalarda çok büyük değişiklikleri beraberinde getirmiştir. Abbâsî idari güçlerini kaybettikten sonra emirler özerk hareket etmeye başlamış ve hanedan kurmuşlardır. Hamdânîler bu tip emirlik hanedanının en önemlilerinden biridir. Hamdânîli komutan Ebû Firâs, büyük alimlerin meşhur şair ve katiplerin yaşadığı bir devirde, Seyfüddevle gibi ilim ve sanat hamisi bir emirin sarayında yetişmiş önemli şairlerden biridir. Ebû Firâs'ın kısa şiirleri, kasideleri ve hikmetli sözler ihtiva eden beyitleri zikre değer. Ebû Firâs'ın asıl şöhreti Bizans'taki esareti sırasında ele aldığı“Rûmiyyât”dan gelir. Ebû Firâs el-Hamdânî'nin hayatı edebi ve siyasi kişiliği ile şiirleri belli bir tasnife tabi tutulmuş ve incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Following the death of Prophet Muhammad in 632, the Islamic world was governed first by the Rashidun Caliphs and then by the Umayyads (661-750). However, opposition against the Umayyad State grew increasingly strong, eventually leading to its downfall and the establishment of the Abbasid Caliphate. Named after Abbas, the uncle of Prophet Muhammad, the Abbasids marked a pivotal turning point in Islamic history, bringing significant changes in political, administrative, military, and intellectual fields. As the Abbasids lost their administrative power, various emirs began to act autonomously, forming dynasties. The Hamdanids are among the most notable of these emirate dynasties. The Hamdanid commander Abu Firas was a prominent poet nurtured in the court of an emir like Sayf al-Dawla, a patron of knowledge and arts, during a period rich with great scholars, famous poets, and scribes. Abu Firas's shorter poems, odes, and verses containing wise sayings are noteworthy. His fame primarily derives from“Rūmiyyāt,”a work composed during his captivity in Byzantium. This study focuses on Abu Firas al-Hamdani and his poetry. The life, literary and political persona, and poetry of Abu Firas al-Hamdani have been classified and analyzed in this work.