Moğolistan kamu yönetiminde stratejik planlama: Bakanlıklar örneğinden bir inceleme
Strategic planning in Mongolian public administration: A study from the example of ministries
  1. Tez No: 915049
  2. Yazar: ALİMAN YELYEUKHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAİ ÖZTOP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Moğolistan, Kamu Yönetimi, Strateji, Planlama, Stratejik Planlama, Mongolia, Public Administration, Strategy, Planning, Strategic Planning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Stratejik yönetim 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren oldukça yoğun bir şekilde özel sektörde ve kamu yönetimde uygulamaya geçmiş yönetim tekniklerden birisidir. Moğolistan kamu yönetimide, stratejik yönetimin parçası olan stratejik planlama ve uygulamasını 2017 tarihli kamu yönetim reformuyla beraber başlatmıştır. Moğolistan'da Kamu Hizmeti Kanunu'nun revize edilmiş halinin 2017'de onaylanarak 2019'da uygulamaya geçmesiyle kamu kurumlarında 4 yıllık süreyle stratejik planlar hazırlanması ve uygulamasına ilişkin yasal dayanak ortaya çıkmıştır. Bu araştırmada stratejik yönetim, stratejik plan ve planlamanın kavramsal ve teorik çerçevesi ele alınarak Moğolistan kamu yönetiminde 2019 yılından beri uygulanmakta olan stratejik planlama anlayışının kamu kurumlarındaki yansımalarını tespit etmektir. Alan araştırmasında Moğolistan Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı örneklem olarak seçilmiştir. Alan araştırmasında yöntem olarak mülakat ve anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmada toplam 15 üst düzey yöneticiyle mülakat, 390 çalışan ile anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler, spss 29 yazılımı ile analiz edilmiştir. Bulgulara göre, Moğolistan'da 2019'dan itibaren uygulamaya geçen stratejik plan ile ilgili mevzuatların yeterince anlaşılır ve uygulanabilir olduğu, stratejik planlaması personel tarafından anlaşılmış ve uygulamakta olduğu ve Moğolistan kamu yönetiminde stratejik planlamaya geçişin başarılı olduğu ortaya çıkmıştır. Fakat mülakat sonucunda stratejik plan ile ilgili mevzuatların yeterince anlaşılır ve uygulanabilir olmadığı, stratejik planlama uygulaması hakkında bilgisi olan personel az olduğu, dolayısıyla, stratejik planlamanın hazırlanması ve uygulanmasına ilişkin bilgi seviyeleri de düşük olduğu tespit edilmiştir. Moğolistan için Kamu Hizmeti Kanunu'nun uygulanmasını sağlamak ve faaliyetleri etkin bir şekilde planlamak ve organize etmek için günümüzdeki dünya ülkelerin deneyimlerden ve Moğolistan'ın önceki dönemin deneyimlerden ders almak ve hataları düzeltmeye ihtiyaç olduğu anlaşılmaktadır. Moğolistan kamu yönetiminin stratejik planlama uygulamasıyla ilgili bir takım eksiklikler bulunmasına rağmen Moğolistan'da stratejik planlamanın henüz gelişmekte olduğu dikkate alındığında, gelecekte stratejik planlamanın daha da gelişeceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Strategic management is one of the management techniques implemented extensively in the private sector and public administration since the second half of the 20th century. In this respect, Mongolia started strategic planning and implementation, which is a part of strategic management in public administration, with the public administration reform dated 2017. With the revised version of the Public Service Law in Mongolia being approved in 2017 and implemented in 2019, the legal basis for the development and implementation of the strategic plan in public institutions with its 4-year process has been clarified. This research aims to determine the reflections of the strategic planning approach, which has been implemented in Mongolian public administration since 2019, in public institutions by considering the conceptual and theoretical framework of strategic management, strategic plan,ning, and planning. In the field research, the Mongolian Ministry of Family, Labor, and Social Security and the Ministry of Education were selected as samples. Interview and survey techniques were used as methods in the field research. In the research, interviews were conducted with 15 senior managers, and a survey was conducted with 390 employees. The data obtained in the research was analyzed with SPSS 29 software. According to the findings, it was revealed that the legislation related to the strategic plan, which has been implemented in Mongolia since 2019, is sufficiently understandable and applicable, strategic planning is understood and implemented by the personnel, and the transition to strategic planning in Mongolian public administration is successful. However, as a result of the interview, it was determined that the legislation related to the strategic plan is not sufficiently understandable and applicable, few people know strategic planning implementation, and therefore, the level of knowledge regarding the preparation and implementation of strategic planning is also low. It is understood that to ensure the implementation of the Civil Service Law for Mongolia and to plan and organize activities effectively, there is a need to learn from the experiences of today's world countries and Mongolia's experiences of the previous period and correct mistakes. Although there are some deficiencies in the strategic planning application of the Mongolian public administration, considering that strategic planning is still developing in Mongolia, it seems that strategic planning will develop further.