Paternalistik liderlik algısının örgütsel güven üzerindeki etkisi: Otel işletmelerinde bir araştırma
The effect of paternalistic leadership perception on organizational trust: A research in hotel managements
- Tez No: 915147
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF TUBA TAMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Otel İşletmeleri, Örgütsel Güven, Paternalist Liderlik, Hotels, Organizational Trust, Paternalistic Leadership
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, otel işletmelerinde çalışanların paternalistik liderlik algısının örgütsel güven boyutları üzerindeki etkisinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada uygulama yeri olarak 300'den fazla şirket ile yedi farklı sektörde faaliyette bulunan Türkiye yönetim merkezli bir gruba bağlı beş otel işletmesinde çalışan 400 kişiden anket tekniği ile veri toplanmıştır. Çalışmada paternalistik liderlik davranışının ölçümünde kullanılan ölçek ile örgüte güven, yöneticiye güven ve çalışma arkadaşlarına güven alt boyutlarından oluşan örgütsel güven ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SmartPLS-4 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre paternalistik liderlik davranışının örgütsel güveni oluşturan örgüte güven, yöneticiye güven ve çalışma arkdaşlarına güven alt boyutlarını etkilediği tespit edilmiş ve paternalistik liderlik ile örgütsel güven alt boyutları arasındaki etkinin incelendiği üç hipotez desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the effect of paternalistic leadership perception of employees in hotel businesses on organizational trust dimensions. For this purpose, data were collected from 400 people working in five hotel businesses affiliated to a management-centered group in Turkey operating in seven different sectors with more than 300 companies as the place of application in the study. In the study, the scale used to measure paternalistic leadership behavior and the organizational trust scale consisting of the sub-dimensions of trust in the organization, trust in the manager and trust in colleagues were used. The obtained data were analyzed with the SmartPLS-4 program. According to the results obtained from the research, it was determined that paternalistic leadership behavior affects the sub-dimensions of trust in the organization, trust in the manager and trust in colleagues, which constitute organizational trust, and three hypotheses that examine the effect between paternalistic leadership and organizational trust sub-dimensions were supported.