Spinal anestezi sonrası gelişen hipotansiyonu öngörmede inferior vena cava kollapsbilite indeksinin etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of inferior vena cava collapsibility index in predicting hypotension after spinal anesthesia
  1. Tez No: 915163
  2. Yazar: CELAL ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL ÖLMEZ KAVAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, Hipotansiyon, Kollapsibilite indeksi, Vena Kava, Spinal anesthesia, Hypotension, Collapsibility index, Vena Cava
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, spinal anestezi sonrası hipotansiyonu öngörmede İnferior Vena Kava Kollapsibilite İndeksi (IVC-CI)'nin etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde; supin pozisyonda elektif cerrahi prosedür uygulanan ve spinal anestezi uygulanacak hastalarda işlem öncesi IVC-CI hesaplandı. Hastaların hemodinamik verileri spinal anestezi sonrası 30 dk boyunca takip edilip kayıt edildi. Bu verilere göre hastalar hipotansiyon gelişen grup(Grup 2) ve hipotansiyon gelişmeyen grup(Grup 1) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bulgular: Çalışmamıza 40 hasta alındı. Hipotansiyon gelişmeyen (Grup 1 ) gruptaki hastaların kollapsibilite indeksi ortalaması 35.7±15 iken hipotansiyon gelişen (Grup 2) gruptaki hastaların kollapsibilite indeksi ortalaması 47±11 olarak bulunmuştur. İki grup arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. (p=0.013) Sonuç: Inferior Vena Cava kollapsibilite indeksi (IVCCI), ultrasonla kolayca değerlendirilebilen ve intravasküler volüm durumu hakkında bilgi veren non-invaziv bir ölçüttür. Bu çalışma; IVCCI'nin spinal anestezi sonrası hipotansiyonu öngörmede etkili bir parametre olduğunu ve hemodinamik değişikliklerin erken tahmin edilmesinde klinik fayda sağladığını ortaya koymaktadır. Yüksek IVCCI değerlerine sahip hastalarda hipotansiyon insidansının anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to evaluate the effect of the Inferior Vena Cava Collapsibility Index (IVC-CI) in predicting hypotension after spinal anesthesia. Method: In Dicle University Medical Faculty Hospital; IVC-CI was calculated before the procedure in patients who underwent elective surgical procedures in the supine position and who would undergo spinal anesthesia. The hemodynamic data of the patients were monitored and recorded for 30 minutes after spinal anesthesia. According to these data, the patients were divided into two groups: the group with hypotension (Group 2) and the group without hypotension (Group 1). Results: 40 patients were included in our study. The mean collapsibility index of patients in the group (Group 1) without hypotension was 35.7±15, while the mean collapsibility index of patients in the group (Group 2) with hypotension was 47±11. A statistically significant difference was found between the two groups. (p=0.013) Conclusion: Inferior Vena Cava Collapsibility Index (IVCCI) is a non-invasive measure that can be easily assessed by ultrasound and provides information about intravascular volume status. This study demonstrates that IVCCI is an effective parameter in predicting hypotension after spinal anesthesia and provides clinical benefit in early prediction of hemodynamic changes. The incidence of hypotension was found to be significantly higher in patients with high IVCCI values.