Postspinal hipotansiyonu öngörmede inferior vena kava kollapsibilite indeksi ile kaval aort indeksi etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of the inferior vena cava collapsibility index and the caval aorta index in predicting postspinal hypotension
  1. Tez No: 947822
  2. Yazar: İBRAHİM ERPİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA YILMAZ BARUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal Anestezi, Üreteroskopi, hipotansiyon, İnferior Vana Kava Kollapsibilite İndeksi (İVCCİ), Kaval aorta indeksi (KAI), Spinal Anesthesia, Ureteroscopy, hypotension, Inferior Valve Cava Collapsibility Index (IVCCI), Caval aortic index (CAI)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Postspinal Hipotansiyonu Öngörmede İnferior vena kava kollapsibilite indeksi (İVCCİ) ile Kaval Aort İndeksinin etkinliğinin araştırılması: Prospektif Gözlemsel Çalışma Amaç: Bu prospektif gözlemsel çalışma ile spinal anestezi yönetimiyle üreteroskopi (URS) operasyonu uygulanan olgularda, spinal anestezi öncesi supin pozisyonda ölçümlenen İnferior vena kava kollapsibilite indeksi' nin (İVCCİ) ve/veya kaval aort indeksi'nin (KAI) postspinal hipotansiyonu öngörmedeki etkinliğini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: elektif koşullarda spinal anestezi ile üreteroskopi (URS) operasyonu uygulanacak, ≥18 yaş, Amerikan Anesteziyologlar Derneği (ASA) skoru I-II, BMI0,05). Hipotansiyon gelişen ve gelişmeyen hastalar arasındaki fark İVCCİ (p=153) için istatistiksel olarak anlamlı değil iken, KAI için bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,001). KAİ yönünden cut off değeri hipotansiyonu belirlemede 1,35 (sensitivity %75,2 spesifite %76,2) istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Logistic regresyon analizinde hipotansiyonu öngörmede KAİ ölçümü istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p=0,001). Sonuç: KAİ indeksinin IVCCI'den daha yüksek bir duyarlılık, özgüllük ve doğrulukla postspinal hipotansiyonu öngörebildiğini saptadık. Özellikle, KAI değerlendirmesinin rutin klinik uygulamaya entegre edilmesi, hemodinamik dengenin korunması ve özellikle risk altındaki hastalarda post spinal hipotansiyonun olası komplikasyonlarını önlenmesi açısından oldukça değerli olacağı kanatindeyiz
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigating the Efficacy of the Inferior Vena Cava Collapsibility Index (IVCCI) and Caval Aortic Index in Predicting Post-Spinal Hypotension: A Prospective Observational Study Aim: With this prospective observational study, we aimed to investigate the effectiveness of the Inferior vena cava collapsibility index (IVCCI) and/or caval aortic index (CAI), measured in the supine position before spinal anesthesia, in predicting postspinal hypotension in cases who underwent ureteroscopy (URS) operation under spinal anesthesia. Material and Method: Material and Method: 100 patients ≥18 years old, American Society of Anesthesiologists (ASA) score I-II, BMI0.05). While the difference between patients who developed hypotension and those who did not develop hypotension was not statistically significant for IVCCI (p=153), this difference was statistically significant for KAI (p=0.001). In terms of CAI, the cut-off value was found to be 1.35 (sensitivity 75.2%, specificity 76.2%), which was statistically significant in determining hypotension. In logistic regression analysis, CAI measurement was found to be statistically significant in predicting hypotension (p=0.001). Conclusion; we reported that the CAI index can predict postspinal hypotension with higher sensitivity, specificity and accuracy than IVCCI. In particular, we believe that integrating CAI assessment into routine clinical practice will be very valuable in terms of preserving hemodynamic balance and preventing possible complications of post spinal hypotension, especially in patients at risk.