Beyazlatıcı diş macunlarının dişlerin rengine ve yüzey pürüzlülüğüne etkisi
The effect of whitening toothpastes on tooth color andsurface roughness
  1. Tez No: 915169
  2. Yazar: ECEHAN KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DÜNDAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Beyazlatıcı diş macunu, Fırçalama, İnsan dişi, Renk, Yüzey pürüzlülüğü, Brushing, Color, Human tooth, Surface roughness, Whitening toothpaste
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı farklı beyazlatma mekanizmalarına sahip diş macunlarının insan dişlerinin renk değişimine ve yüzey pürüzlülüğüne etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada periodontal nedenlerle çekilmiş 40 adet çürüksüz insan maksiller keser dişi kullanılmıştır. Dişler su soğutması altında hassas kesme cihazı kullanılarak mine-sement sınırından kron ve kök olmak üzere iki parçaya ayrılmış, kron kısımları vestibül yüzeyleri altta kalacak şekilde, 3 cm çapında silikon kalıp kullanılarak kendiliğinden sertleşen soğuk akriliğe gömülmüştür. Silisyum karbür kâğıtlar ile minimum doku kaybına sebep olacak şekilde cila işlemleri yapılan diş örnekleri renklendirme işlemine geçmeden önce 24 saat boyunca distile su içerisinde bekletilmiştir. Tüm örnekler, çözünebilir kahve içeren oda sıcaklığındaki solüsyonda 6 gün boyunca bekletilmiştir. Renklendirme sonrası örnekler distile su ile yıkanıp rastgele 5 gruba ayrılmıştır(n=8). Grup I: Distile su, kontrol grubu; Grup II: ROCS Sensation Whitening (RSW); Grup III: Signal White Now Gold (SWN); Grup IV: Colgate Optic White Charcoal (COW); Grup V: Opalescence Whitening(OW). Fırçalama periyoduna başlamadan önce ve sonra renk ve yüzey pürüzlülüğü ölçümleri yapılmıştır. Renk ölçümü VITA Easyshade Advance 4.0(VITA Zahnfabrik, Bad Sackingen, Almanya) spektrofotometre ile, yüzey pürüzlülüğü ölçümü ise mekanik profilometre cihazı (Surftest SJ-201, Mitutoyo, Tokyo, Japonya) ile yapılmıştır. Veriler Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Tukey HSD Testine tabi tutulmuştur (p = 0,05). Bulgular: Tüm gruplarda kabul edilebilir eşik değerin üstünde (ΔE00 = 1,8) renk değişimi gözlenmiştir. En az renk değişimi sadece distile suyla fırçalama yapılan kontrol grubunda gözlenmiştir. Bromelain enzimi içeren RSW grubu en yüksek ΔE00 değerine sahiptir ve COW grubu onu takip etmiştir. İkisi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. (p>0,05) Tüm gruplardaki pürüzlülük değişikliklerinin benzer olduğu görülmektedir. İstatistiksel olarak bu gruplar arasında anlamlı bir fark yoktur. (p>0,05) Sonuç: Farklı beyazlatıcı diş macunları kahve ile renklendirilmiş insan dişi minesinde zamanla yüzey pürüzlülüğünde distile suya kıyasla anlamlı bir değişiklik yapmamaktadır. Tüm diş macunları diş rengini iyileştirirken, bromelain içeren beyazlatıcı diş macunlarının hasta kullanımı için etkili bir seçenek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this in vitro study is to evaluate the effect of toothpastes with different whitening mechanisms on the color change and surface roughness of human teeth. Materials and Methods: Forty caries-free human maxillary incisor teeth extracted for periodontal reasons were used. Using a precise cutting device under water cooling, each tooth was divided into two parts(crown and root) at the cementoenamel junction. The crown portions were embedded in self-curing cold acrylic in 3 cm-diameter silicone molds, with the vestibular surfaces facing downwards. The samples underwent minimal tissue-loss polishing with silicon carbide papers and were stored in distilled water for 24 hours prior to the staining process. All samples were immersed in a room-temperature solution containing soluble coffee for six days. After staining, the samples were washed with distilled water and randomly divided into five groups (n=8). Group I: Distilled water, control group; Group II: ROCS Sensation Whitening (RSW); Group III: Signal White Now Gold (SWN); Group IV: Colgate Optic White Charcoal (COW); Group V: Opalescence Whitening (OW). Color and surface roughness measurements were taken before and after the brushing period. Color measurements were conducted using the VITA Easyshade Advance 4.0 (VITA Zahnfabrik, Bad Sackingen, Germany) spectrophotometer, and surface roughness was assessed using a mechanical profilometer (Surftest SJ-201, Mitutoyo, Tokyo, Japan). Data were analyzed using One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Tukey HSD Test (p = 0.05). Results: Color changes above the acceptable threshold (ΔE00 = 1.8) were observed in all groups. The control group, brushed only with distilled water, showed the least color change. The RSW group, containing bromelain enzyme, exhibited the highest ΔE00 value, followed by the COW group, though no statistically significant difference was found between the two (p>0.05). Surface roughness changes across all groups were similar, with no statistically significant difference (p>0.05). Conclusion: Different whitening toothpastes do not significantly alter the surface roughness of human tooth enamel stained with coffee compared to distilled water over time. While all toothpastes improved tooth color, whitening toothpaste containing bromelain enzyme was found to be an effective option for patient use.