Flexibility of remote work: Coffee houses as third placesin Ankara Çukurambar
Uzaktan çalışmanın esnekliği:Üçüncü yer olarak kahve evleriAnkara Çukurambar
  1. Tez No: 915324
  2. Yazar: İBRAHİM ÇAVDAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YETİŞKUL ŞENBİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Third Places, Remote Work, Coffee Houses, Co-Working Spaces, Ankara, Çukurambar
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu yüksek lisans tezi, uzaktan çalışma için kahve evlerinin üçüncü yerler olarak kullanımını, Ankara'nın Çukurambar bölgesine odaklanarak araştırmaktadır.Ray Oldenburg'un“Üçüncü Yer”tanımına göre, ne ev (birinci yer) ne de iş yeri (ikinci yer) olan ancak sosyal temas, eğlence ve toplum katılımı için gerekli olan yerlere üçüncü yerler denir. Üçüncü yerler kahve evleri, restoranlar, kafeler, barlar ve meyhaneler olabilir. Bu ortamlar ev ve iş hayatının stresinden önemli bir mola verilmesini sağlar, topluluk duygusunu destekler ve sosyalleşme fırsatları sunar. Ray Oldenburg'ün üçüncü yerler kavramsal çerçevesine dayanan bu çalışma, bu mekanların uzaktan çalışanlar arasında sosyal etkileşimi, kapsayıcılığı ve topluluk oluşturmayı destekleyen tarafsız alanlar olarak nasıl hizmet edebileceğini incelemektedir. Araştırma, Çukurambar'daki uzaktan çalışanların deneyimlerini ve tercihlerini yansıtmak için nitel gözlemler ve görüşmeler ile anketleri birleştiren karma yöntemler yaklaşımını kullanmaktadır. Önemli bulgular, kahve evlerinin erişilebilirlik, rahat bir atmosfer ve aidiyet duygusu gibi özel nitelikleri nedeniyle uzaktan çalışma ortamları için uygun olduğunu göstermektedir. Ayrıca, çalışma bu mekanların uzaktan çalışanların değişen ihtiyaçlarını karşılamada sunduğu zorlukları ve fırsatları belirtmektedir.Ek olarak, araştırma bu alanların uzaktan çalışanların değişen ihtiyaçlarını karşılamada sunduğu zorlukları ve fırsatları tanımlıyor. Sonuçlar, kahve evlerinin ve ortak çalışma alanlarının ortaya çıkan çalışma düzenleri üzerindeki etkisinin daha derin bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunuyor ve değişen çalışma alışkanlıkları ve kentsel dinamiklerle uyumlu olarak üçüncü yerlerin işlevselliğini geliştirmeyi amaçlayan şehir planlamacıları, işletme sahipleri ve politika yapıcılar için değerli içgörüler sunuyor. AnahtarKelimeler: ÜçüncüYerler, UzaktanÇalışma, Kahve Evleri, Kafeler, Ortak Çalışma Alanları, Çukurambar, Ankara
Özet (Çeviri)
This master's thesis examines the utilization of coffee houses as third places for remote work, with a particular focus on the Çukurambar district of Ankara. According to Ray Oldenburg's definition of“Third Place,”sites that are neither homes (the first place) nor businesses (the second place) but are necessary for social contact, leisure, and community involvement are called third places. Third places might be coffee houses, restaurants, cafés, bars, and taverns. These settings give a vital break from the grind of home and business, support a feeling of community, and give chances for pleasure and socializing. Grounded in Ray Oldenburg's theoretical framework of third places, the research investigates how these spaces can operate as neutral environments that promote social interaction, inclusivity, and community building among remote workers. Adopting a mixed-methods methodology, which integrates qualitative observations, interviews, and surveys, the study aims to capture and analyze the experiences and preferences of remote workers within Çukurambar. The findings indicate that coffee houses possess distinctive qualities—such as accessibility, a welcoming ambiance, and the cultivation of a sense of belonging—that make them conducive to remote work. Additionally, the research identifies the challenges and opportunities these spaces present in meeting the changing needs of remote workers. The results contribute to a deeper understanding of the impact of coffee houses and coworking spaces on emerging work patterns, offering valuable insights for urban planners, business owners, and policymakers aiming to enhance the functionality of third places in alignment with contemporary work habits and urban dynamics.