Bale öğrencilerinde denge ve kor egzersizlerinin alt ekstremite performansına etkisi; randomize, kontrollü, tek kör çalışma
Effect of balance and core exercises on lower extremity performance in ballet students; randomized, controlled, single-blind study
  1. Tez No: 915627
  2. Yazar: EBRU KAVLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL BÜKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Alt Ekstremite Performansı, Bale, Denge, Kor Egzersizleri, Lower Extremity Performance, Ballet, Balance, Core Exercises
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çalışmanın amacı, bale öğrencilerinde denge ve kor egzersizlerinin alt ekstremite performansına etkisi incelemek ve değerlendirmektir. Çalışmaya 44 konservatuar bale bölümü öğrencisi dahil edildi. Bireyler randomize olarak kor (n=15), kor+denge (n=15) ve kontrol (n=13) grubu olarak üçe ayrıldı. Kor egzersiz grubuna haftada 3 gün, 8 hafta boyunca kor egzersizleri eğitimi, kor+denge egzersizi grubuna haftada 3 gün, 8 hafta boyunca kor ve denge egzersizleri eğitimi verildi. Kontrol grubuna herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Değerlendirmeler eğitim öncesi ve sonrası yapıldı. Değerlendirmelerde; denge için Y denge testi, kor kuvveti için ekstansör endurans testi, yan köprü endurans testi, kor kasları kuvvet ve stabilite testi ve alt ekstremite kas kuvveti için dijital kas kuvvet cihazı (JTech PowerTrack II Commander Muscle Dynamometer MMT) kullanıldı. Y denge testi sonuçlarına göre grup içi karşılaştırmalarda kor+denge egzersiz grubunda eğitim sonrası dominant ekstremite anterior uzanma ve bileşik uzanma mesafelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0,05). Gruplar arasında dominant ekstremite uzanma mesafeleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0,05). Ekstansör endurans testi sonuçlarına göre grup içi analizlerde kor+denge, kor egzersiz ve kontrol gruplarında eğitim sonrası anlamlı bir değişiklik gözlenmedi (p>0,05). Gruplar arasında da anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Yan köprü testi sonuçlarına göre grup içi karşılaştırmalarda kor+denge ve kor egzersiz gruplarında sağ ve sol endurans değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0,05). Gruplar arasında yan köprü testi değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Kor kasları kuvvet ve stabilite testi sonuçlarına göre grup içi analizlerde kor+denge ve kor egzersiz gruplarında kuvvet ve stabilite değerlerinde anlamlı artış tespit edildi (p0,05). Gruplar arasında kuvvet ve stabilite değerleri açısından anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0,05). Alt ekstremite kas kuvvetine ilişkin değerlendirmelerde grup içi karşılaştırmalarda kor+denge ve kor egzersiz gruplarında belirli kas gruplarında istatistiksel olarak anlamlı artış bulundu (p0,05). Gruplar arasında alt ekstremite kas kuvveti açısından anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0,05). Çalışmamızın sonucu, kor+denge egzersizlerinin alt ekstremite performansını özellikle denge ve kas kuvvetini olumlu yönde geliştirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine and evaluate the effects of balance and core exercises on lower extremity performance in ballet students. The study included 44 students from the conservatory's ballet department. Participants were randomly divided into three groups: core exercise group (n=15), core+balance exercise group (n=15), and control group (n=13). The core group received core exercise training 3 days per week for 8 weeks, while the core+balance group received both core and balance exercises for the same duration. The control group did not receive any intervention. Assessments were conducted before and after the training. For balance assessment, the Y Balance Test was used. For core strength, the extensor endurance test, side plank endurance test, and core muscle strength and stability tests were applied. Lower extremity muscle strength was measured using a digital device (JTech PowerTrack II Commander Muscle Dynamometer MMT). According to the Y Balance Test results, intra-group comparisons showed a statistically significant difference in dominant extremity anterior reach and composite reach distances in the core+balance exercise group after training (p0.05). There was no statistically significant difference between the groups in terms of dominant extremity reach distances (p>0.05). The extensor endurance test results showed no significant changes within the core+balance, core, or control groups after training (p>0.05). No significant differences were observed between the groups either (p>0.05). According to the side plank test results, intra-group comparisons showed a statistically significant improvement in right and left endurance values in both the core+balance and core groups (p0.05). No statistically significant differences were found between the groups in terms of side plank test values (p>0.05). The core muscle strength and stability test results showed a significant increase in both strength and stability values in the core+balance and core groups (p0.05). Between-group comparisons revealed no statistically significant differences in terms of strength and stability values (p>0.05). In the evaluation of lower extremity muscle strength, intra-group comparisons showed a statistically significant increase in specific muscle groups in the core+balance and core groups (p0.05). There was no statistically significant difference between the groups regarding lower extremity muscle strength (p>0.05). In conclusion, the results of this study indicate that core+balance exercises positively improve lower extremity performance, particularly balance and muscle strength.