Titanyum dioksit nanopartiküllerinin ehrlich assit tümör hücreleri üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of titanium dioxide nanoparticles on ehrlich ascites tumor cells
- Tez No: 915695
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÜLGER, DOÇ. DR. AYSUN ADAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Biyokimya, Tıbbi Biyoloji, Allergy and Immunology, Biochemistry, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Ehrlich Assit Tümör Hücreleri, İmmünomodülatör Etki, NADPH Oksidaz, Reaktif Oksijen Türleri, Titanyum Dioksit Nanopartiküller, Ehrlich Ascites Tumor Cells, Immunomodulatory Effect, NADPH Oxidase, Reactive Oxygen Species, Titanium Dioxide Nanoparticles
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Titanyum dioksit nanopartikülleri (TiO2 NP) gıda katkı maddeleri ve kişisel bakım ürünleri gibi birçok alanda en yaygın kullanılan ve en çok üretilen mühendislik nanopartiküllerindendir. Bu çalısmada TiO2 NP'lerinin artan konsantrasyonlarıyla (25, 50, 100, 200 μg/mL) kültür edilen Ehrlich Assit Tümör (EAT) hücrelerinde, 24, 48 ve 72 saatlik inkübasyon sürelerinin sonunda hücre canlılığı, proliferasyonu, morfolojisi, apoptoz analizi, reaktif oksijen türleri (ROS) düzeyleri, nikotinamid adenin dinükleotid fosfat (NADPH) oksidaz enzim aktivitesi, CD11b+ hücre, CD3+ T hücre oranları ve inflamatuar sitokin düzeyleri ölçüldü. EAT hücre popülasyonunda, hücre canlılığının korunduğu ve hücre proliferasyonunda anlamlı artışlar olduğu gösterildi. Hücre morfolojilerinin değiştiği, hücre içi kompleksitesinin konsantrasyon ve zamana bağlı olarak arttığı, hücre boyutunun azaldığı gösterildi. TiO2 NP'lerin hücrelerdeki apoptotik etkileri zamanla değiştirdiği, 72. saatte apoptotik sürecin baskılandığı gösterildi. Hücre döngüsünde TiO2 NP'lerin S fazındaki hücre oranlarını, kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde arttırdığı gösterildi. EAT hücre popülasyonunda CD11b- ve CD11b+ hücrelerin hücre içi ROS düzeylerinin ve NADPH oksidaz enzim aktivitesinin arttığı gözlendi. TiO2 NP'lerinin CD11b+ ve CD3+ T hücre popülasyonunda konsantrasyon bağımlı olarak artırıcı etkisi gözlendi. TiO2 NP'ler CD11b+ hücrelerde IL-12 üretimini baskılarken, IL-1β ve IL-10 sitokin düzeylerini artırdı. CD3+ T hücrelerinde IL-12, IL-10 ve TNF-α düzeylerinin arttığı gözlendi. Sonuç olarak, TiO2 NP'lerinin EAT hücre popülasyonu içinde hem tümör hücreleri hem de immün sistem hücreleri ile etkileşerek hücre içi ROS düzeylerini artırdığı ve sitokin salınımlarını düzenleyerek tümör hücrelerinin gelişimini destekleyen bir mikroçevrenin oluşumunda potansiyel immünomodülatör etkilere sahip olabileceği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Titanium dioxide nanoparticles (TiO2 NP) are among the most widely used and produced engineered nanoparticles in various fields, including food additives and personal care products. In this study, the effects of increasing concentrations of TiO2 NPs (25, 50, 100, 200 μg/mL) on Ehrlich Ascites Tumor (EAT) cells cultured for 24, 48, and 72 hours were evaluated by measuring cell viability, proliferation, morphology, apoptosis, reactive oxygen species (ROS) levels, nicotinamide adenine dinucleotide phosphate (NADPH) oxidase enzyme activity, CD11b+ cell, CD3+ T cell percentages, and inflammatory cytokine levels. In the EAT cell population, it was demonstrated that cell viability was maintained and there were significant increases in cell proliferation. It was shown that cell morphology changed, intracellular complexity increased depending on concentration and time, and cell size decreased. The apoptotic effects of TiO2 NPs on the cells were found to change over time, with the apoptotic process being suppressed at the 72nd hour. In the cell cycle, it was shown that TiO2 NPs significantly increased the proportion of cells in the S phase compared to the control group. In the EAT cell population, an increase in intracellular ROS levels and NADPH oxidase enzyme activity was observed in both CD11b- and CD11b+ cells. The concentration-dependent stimulatory effect of TiO2 NPs on CD11b+ and CD3+ T cell populations was observed. While TiO2 NPs suppressed IL-12 production in CD11b+ cells, they increased IL-1β and IL-10 cytokine levels. An increase in IL-12, IL-10, and TNF-α levels in CD3+ T cells was also observed. In conclusion, it can be suggested that TiO2 NPs interact with both tumor cells and immune system cells within the EAT cell population, increasing intracellular ROS levels and modulating cytokine release, thereby contributing to the formation of a microenvironment that supports tumor cell progression through their potential immunomodulatory effects.