Anne otelinde kalan prematür bebek annelerinin destek algıları, stres düzeyleri ve emzirme öz-yeterliliklerinin incelenmesi
Investi̇gati̇on of the support perceptions, stress levels and breastfeedi̇ng self-efficacy of mothers of premature babies staying in a mother's hotel
  1. Tez No: 915763
  2. Yazar: EBRU TUĞRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA KANBUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Anne oteli, ebe, emzirme öz yeterlilik, prematürite, sosyal destek, stres, yenidoğan yoğun bakım, Breastfeeding self-efficacy, maternal hotel, midwife, neonatal intensive care, prematurity, social support, stress
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı anne otelinde kalan prematür bebek annelerinin destek algıları, stres düzeyleri ve emzirme öz-yeterliliklerini incelemektir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişkisel nitelikteki araştırma, 15 Ağustos-30 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma yenidoğan yoğun bakım ünitesinde prematür bebeği olan 251 anne ile yürütülmüştür. Veriler, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Anne-Baba Stres Ölçeği ve Preterm Bebeklerin Anneleri İçin Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik, ortalama, bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon, linear ve lojisitik regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Annelerin yaş ortalaması 28.61±5.85, ortalama doğum sayısı 2.51±1.63'dür. Yenidoğanların ortalama doğum haftası 32.01±3.62, ortalama doğum kilosu 1911.63±769.37 gramdır. Annelerin algılanan sosyal destek ölçeği puan ortalaması 38.81±17.24, yenidoğan yoğun bakım ünitesi stres ölçeği puan ortalaması 75.22±22.43, emzirme öz-yeterlilik ölçeği puan ortalaması 67.89±14.31'dir. Yenidoğan yoğun bakım ünitesi stres puanı, emzirme öz-yeterlilik puanının bir belirleyicisidir (r=0.269, r2adjusted=0.080, f(2,248)=11.909; p=0.000) ve emzirme öz-yeterliliğindeki varyansın %8'ini açıklamaktadır. Ayrıca yaş (R=0.131, R2adjusted=0.013, F(1,249)=4.361; p=0.000), doğum sayısı (R=0.245, R2adjusted=0.056, F(1,249)=15.951; p=0.000), çocuk sayısı (R=0.239, R2adjusted=0.053, F(1,249)=15.081; p=0.000) emzirme öz-yeterlilik puanı üzerinde anlamlı bir belirleyicidir. Bebeği anne sütü alanlarda emzirme öz-yeterlilik puanı 0.948 kat daha yüksektir. Sonuç: Annelerin yenidoğan yoğun bakım ünitesi stres düzeyleri arttıkça, emzirme öz-yeterlilik puanı azalmakta, algılanan sosyal destekleri artmaktadır. Annelerin yenidoğan yoğun bakım ünitesi stres düzeyleri arttıkça, algılanan sosyal destek artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to examine the perceptions of support, stress levels and breastfeeding self-efficacy of mothers with preterm infants staying at the mother hotel. Materials and Method: The descriptive and relational study was conducted between August 15 and November 30, 2024. The study was conducted with 251 mothers of premature infants in the neonatal intensive care unit. Data were collected using the Multidimensional Scale of Perceived Social Support, the Neonatal Intensive Care Unit Parental Stress Scale, and the Breastfeeding Self-Efficacy Scale for Mothers of Preterm Infants. Percentage, mean, t-test in independent groups, one-way analysis of variance, correlation, linear and logistic regression analysis were used to evaluate the data. Results: The mean age of the mothers was 28.61±5.85, and the mean number of births was 2.51±1.63. The mean week of birth of the newborns was 32.01±3.62, and the mean birth weight was 1911.63±769.37 grams. The mean perceived social support scale score of the mothers was 38.81±17.24, the mean neonatal intensive care unit stress scale score was 75.22±22.43, and the mean breastfeeding self-efficacy scale score was 67.89±14.31. The neonatal intensive care unit stress score is a determinant of the breastfeeding self-efficacy score (r=0.269, r2adjusted=0.080, f(2,248)=11.909; p=0.000) and explained 8% of the variance in breastfeeding self-efficacy. In addition, age (R=0.131, R2adjusted=0.013, F(1,249)=4.361; p=0.000), number of births (R=0.245, R2adjusted=0.056, F(1,249)=15.951; p=0.000), number of children (R=0.239, R2adjusted=0.053, F(1,249)=15.081; p=0.000) are significant determinants of breastfeeding self-efficacy score. Breastfeeding self-efficacy score is 0.948 times higher in those whose babies are breast milk. Conclusion: As mothers' neonatal intensive care unit stress levels increase, breastfeeding self-efficacy scores decrease, and perceived social support increases.