Kekemelikte komorbid tanılara göre akıcısızlık türlerinin belirlenmesi ve karşılaştırılması
Determination and comparison of types of disfluencies according to comorbid diagnoses in stuttering
- Tez No: 915823
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AYDIN UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Disleksi, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), Kekemelik, Konuşma Sesi Bozukluğu (KSB), Anxiety, Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), Dyslexia, Speech Sound Disorder (SSD), Stuttering
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada, kekemeliğe eşlik eden komorbid bozuklukların (anksiyete bozukluğu, disleksi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu [DEHB] ve konuşma sesi bozukluğu [KSB]) akıcısızlık türleri sıklıkları karşılaştırılmıştır. Araştırmada blok sıklığı, uzatma sıklığı, hece tekrarı sıklığı ve sekonder davranışlar gibi kekemelik parametreleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Çalışma, 6-16 yaş aralığında 40 katılımcıyla gerçekleştirilmiş ve Kekemelik Şiddeti Değerlendirme Aracı (KEŞİDA-4) testi kullanılmıştır. Bulgular, kekemelikte komorbid tanılara sahip bireylerde akıcısızlık türleri sıklığı açısından farklılık gösterebildiğini göstermektedir. DEHB grubunda uzatma sıklığı anlamlı derecede yüksek bulunurken, KSB grubunda hece tekrarı sıklığı diğer gruplara kıyasla daha fazla tespit edilmiştir. Anksiyete grubunda blok sıklığı yüksek olmasına rağmen gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ayrıca, sekonder davranış puanlarının gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermediğini ortaya koymuştur. Bu bulgular, kekemelikte komorbid tanıların kekemelik değerlendirme süreçlerinde dikkate alınmasının önemini vurgulamaktadır. Kekemelikte komorbid tanı gruplarının farklı akıcısızlık profilleri sergileyebileceği göz önünde bulundurularak, dil ve konuşma terapistlerinin değerlendirme süreçlerinde daha ayrıntılı analizler yapması gereklidir. Bu çalışma, kekemelik ve komorbid bozukluklarla ilgili daha kapsamlı değerlendirme araçlarının geliştirilmesi ve kullanılmasının önemine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the frequencies of disfluency types associated with comorbid disorders (anxiety disorder, dyslexia, attention deficit hyperactivity disorder [ADHD], and speech sound disorder [SSD]) accompanying stuttering were compared. Stuttering parameters such as block frequency, prolongation frequency, syllable repetition frequency, and secondary behaviors were evaluated comparatively. The study was conducted with 40 participants aged 6–16 years, using the Stuttering Severity Instrument-4 (SSI-4). The findings indicate that the frequency of disfluency types may vary in individuals with comorbid diagnoses in stuttering. The frequency of prolongations was found to be significantly higher in the ADHD group, whereas the frequency of syllable repetitions was identified as higher in the SSD group compared to other groups. Although the frequency of blocks was higher in the anxiety group, no significant differences were observed between the groups. Additionally, it was revealed that secondary behavior scores did not show a statistically significant difference among the groups. These findings highlight the importance of considering comorbid diagnoses in the assessment processes of stuttering. Taking into account that comorbid diagnosis groups in stuttering may exhibit different disfluency profiles, it is essential for speech and language therapists to conduct more detailed analyses during the assessment processes. This study underscores the significance of developing and utilizing more comprehensive assessment tools related to stuttering and comorbid disorders.