Grade 2 ve üzeri desensus uterisi olan hastalarda mccall kuldoplasti ve sakrospinöz ligament fiksasyonunun klinik olarak karşılaştırılması
Clinical comparison of mccall kuldoplasty and sacrospinous ligament fixation in patients with grade 2 and higher desensus uteria
- Tez No: 915836
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÇEPNİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Desensus uteri, McCall kuldoplasti, Pelvik organ prolapsusu, PISQ-12, Sakrospinöz ligament fiksasyonu, Desensus uteri, McCall's cuddoplasty, Pelvic organ prolapse, PISQ-12, Sacrospinous ligament fixation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: McCall Kuldoplasti ve Sakrospinöz Ligament Fiksasyonu(SSLF) ile birlikte vajinal histerektomi geçiren hastaların intraoperatif ve postoperatif sonuçlarını klinik olarak karşılaştırmak ve bu cerrahi prosedürlerin hastaların cinsel yaşam kalitesine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: 2016 ve 2022 yılları arasında İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde vajinal histerektomi ve beraberinde Mc Call uygulanan 68, SSLF uygulanan 35 hasta çalışmaya dahil edildi. Operasyon sırasındaki veriler otomasyon üzerinden alındı. Nüks ve komplikasyon gelişimi, disparoni ve üriner inkontinans gelişimi açısından hastalarla görüşüldü. Son jinekolojik muayeneleri incelendi. Cinsel aktif hastalara, seksüel kaliteyi değerlendirmek amacıyla PISQ-12 anketi uygulandı. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 25 kullanıldı. p < 0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Demografik özellikler açısından iki grup arasında fark saptanmadı. Operatif veriler arasında yalnızca operasyon süresi McCall Kuldoplasti uygulanan hastalarda anlamlı olarak daha kısa olduğu görüldü. İntraoperatif komplikasyonlar, postoperatif takipte nüks gelişimi ve PISQ-12 puanları açısından iki grup arasında anlamlı fark yoktu. McCall grubundaki hastalarda ilerleyen yaş ile birlikte PISQ-12 puanında düşüş arasında anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: İki yöntem de pelvik organ prolapsus nüksünü azaltmaktadır. Operasyon süresi dışında birbirlerine anlamlı bir üstünlükleri yoktur. Ancak komplikasyon ve nüks varlığını karşılaştırmak için daha geniş hasta gruplarında çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim in this study was to clinically compare the intraoperative and postoperative outcomes of patients who underwent vaginal hysterectomy with McCall Kuldoplasty and Sacrospinous Ligament Fixation and to examine the effect of these surgical procedures on the quality of sexual life of patients. Material and Method: Between 2016 and 2022, 68 patients who underwent vaginal hysterectomy with Mc Call and 35 patients who underwent SSLF at Istanbul University - Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology were included in the study. Intraoperative data were obtained through automation. Patients were interviewed for recurrence and development of complications, dyspareunia and urinary incontinence. Last gynecologic examinations were examined. Sexually active patients were administered the PISQ-12 questionnaire to assess sexual quality of life. IBM SPSS Statistics 25 was used to analyze the data. p < 0.05 was considered statistically significant. Results: There was no difference between the two groups in terms of demographic characteristics. Among the operative data, only the operation time was significantly shorter in patients who underwent McCall Kuldoplasty. There was no significant difference between the two groups in terms of intraoperative complications, postoperative recurrence and PISQ-12 scores. There was a significant correlation between the decline in PISQ-12 scores with advancing age in the McCall group. Conclusion: Both methods reduce the recurrence of pelvic organ prolapse. They do not have a significant advantage over each other except for the operation time. However, studies should be performed in larger patient groups to compare the presence of complications and recurrence.