Hastalara ventrogluteal alana intramüsküler enjeksiyon uygulamasından önce verilen eğitimin ağrı, kaygı, enjeksiyon korkusu, konfor ve hasta memnuniyeti üzerine etkisinin incelenmesi
Examination of the effects of education given to patients before intramuscular injection into the ventrogluteal area on pain, anxiety, fear of injection, comfort and patient satisfaction
  1. Tez No: 915837
  2. Yazar: ŞEYDA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTUN BAKSİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ventrogluteal alan, intramüsküler enjeksiyon, eğitim, ağrı, kaygı, enjeksiyon korkusu, konfor, hasta memnuniyeti, Ventrogluteal area, intramuscular injection, education, pain, anxiety, injection fear, comfort, patient satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Hastalara ventrogluteal alana intramüsküler enjeksiyon uygulamasından önce verilen eğitimin ağrı, kaygı, enjeksiyon korkusu, konfor ve hasta memnuniyeti üzerine etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Yarı deneysel tipte bir araştırmadır. Araştırma, Şubat-Nisan 2024 tarihleri arasında Sandıklı Devlet Hastanesi Acil Servisi Enjeksiyon Polikliniği'nde yürütülmüştür. Araştırma örneklemine polikliniğe enjeksiyon için başvuran ve örnekleme alınma kriterlerine uyan kontrol grubu 80 ve girişim grubu 80 olmak üzere toplam 160 hasta alınmıştır. Veriler, tanıtıcı bilgi formu, Durumluk–Sürekli Kaygı Ölçeği ve Görsel Analog Skala kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın amacına uygun olarak veriler tanımlayıcı istatistikler, t testi, ki kare ve tek yönü varyans analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Girişim grubunda yer alan hastaların yaş ortalaması 39,43±13,31(Min-maks: 19-65) ve kontrol grubunda yer alan hastaların ise 40,39±14,06 (Min-maks: 18-65) 'dır. Girişim grubunda yer alan hastaların %52,5'i kadın ve %48,8'i lisans ve üstü eğitime sahiptir. Kontrol grubunda yer alan hastaların %52,5'i kadın ve %46,3'ü lise düzeyinde eğitime sahiptir. Girişim ve kontrol grupları arasında uygulama sonrası durumluk kaygı açısından istatistiksel olarak girişim grubu lehine fark olduğu saptanmıştır. Girişim ve kontrol grupları arasında uygulama sonrası ağrı ve konfor açısından istatistiksel olarak kontrol grubu lehine fark olduğu saptanmıştır. Girişim ve kontrol grupları arasında uygulama sonrası enjeksiyon korkusu ve enjeksiyon sürecinden memnuniyet açısından istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı saptanmıştır. Sonuç: Hastalara ventrogluteal alana intramüsküler enjeksiyon uygulamasından önce verilen eğitimin durumluk kaygı açısından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olumlu etkisi görülmüştür. Fakat eğitimin ağrı, enjeksiyon korkusu, konfor ve hasta memnuniyeti üzerine olumlu yönde etkisi saptanmamış olup bu konu ile ilgili daha fazla çalışma yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To examination the effects of training given to patients before intramuscular injection into the ventrogluteal area on pain, anxiety, fear of injection, comfort and patient satisfaction. Materials and Methods: This is a quasi-experimental study. The study was conducted at the Sandıklı State Hospital Emergency Service Injection Clinic between February and April 2024. A total of 160 patients, 80 in the control group and 80 in the intervention group, who applied to the clinic for injection and met the sampling criteria, were included in the study sample. Data were collected using the introductory information form, State-Trait Anxiety Scale and Visual Analog Scale. In accordance with the purpose of the study, the data were evaluated using descriptive statistics, t test, chi-square and one-way analysis of variance. Results: The mean age of the patients in the intervention group was 39.43±13.31 (Min-max: 19-65) and 40.39±14.06 (Min-max: 18-65) in the control group. 52.5% of the patients in the intervention group were female and 48.8% had a bachelor's degree or higher. 52.5% of the patients in the control group were female and 46.3% had a high school level education. A statistically significant difference was found in favor of the intervention group in terms of post-application state anxiety between the intervention and control groups. A statistically significant difference was found in favor of the control group in terms of post-application pain and comfort between the intervention and control groups. It was determined that there was no statistically significant difference between the intervention and control groups in terms of post-application injection fear and satisfaction with the injection process. Conclusion: The education given to the patients had a statistically significant positive effect in terms of state anxiety. However, it was not observed to have a positive effect on pain, injection fear, comfort and patient satisfaction, and it is thought that more studies should be conducted on this subject.