Keten ve chia tohumu yağlarının Yarrowia lipolytica'nın omega-3 yağ asidi üretim kapasitesine etkileri
The effects of linseed and chia seed oils on omega-3 fatty acid production capacity of Yarrowia lipolytica
- Tez No: 915985
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN KABAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Y. lipolytica, Omega-3 yağ asiti, tek hücre yağı, biyokütle, Y. lipolytica, Omega-3 fatty acid, single cell lipid, biomass
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Çalışmada, keten tohumu (Linum usitatissimum L.) ve chia tohumu (Salvia hispanica L.) yağlarının Yarrowia lipolytica YB-423 suşunun omega-3 yağ asiti üretim kapasitesine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca biyokütle ve yağ verimi optimize edilmiştir. Yöntem: Keten tohumu ve chia tohumu yağları Soxhlet ekstraksiyon yöntemiyle elde edilmiştir. Biyokütle, lipid ve elde edilen omega-3 yağ asitlerinin optimizasyonu için sıcaklık (7, 14, 21 ve 28 ºC), azot konsantrasyonu (0, 0,5, 1 ve 1,5 g/L), yağ seviyesi (0, 10, 20 ve 30 mL/L) ve fermantasyon süresi (2, 4, 6 ve 8 gün) faktör olarak seçilmiştir. Deneme planı, bu faktörlerle Taguchi istatistik analiz metotu kullanılarak oluşturulmuştur. Bulgular: Taguchi deneysel tasarımından elde edilen sonuçlara göre en yüksek biyokütle (15,18 g/L), 20 mL/L keten tohumu yağı, 1,5 g/L azot konsantrasyonu ve 21℃'de 4 günlük inkübasyon kombinasyonunda elde edilmiştir. En yüksek yağ verimi (%64,61) ise 10 mL/L chia tohumu yağı ve 21℃'de 6 günlük inkübasyon kombinasyonunda azot içermeyen besiyerinde belirlenmiştir. Aynı şartlarda keten tohumu yağının varlığında ise yağ verim %62,53 olarak belirlenmiştir. Azot miktarı, biyokütle ve lipit veriminde en etkili faktör olarak tespit edilmiştir. Azot miktarının artmasıyla biyokütle artarken, lipit verimi düşüş göstermiştir. En yüksek alfa-linolenik asit (ALA, C18:3n3) seviyesi (%67,40), azot içermeyen ortamda 30 mL/L chia tohumu yağı varlığında 14℃'de 4 günlük fermantasyondan sonra tespit edilmiştir. Keten tohumu yağının kullanılması durumunda ise aynı şartlarda bu seviye, %56,27 olarak belirlenmiştir. Yarrowia lipolytica YB-423 suşunun palmitik (C16:0), oleik (C18:1n9c) ve stearik asit (C18:0) de ürettiği, ayrıca yağ ilavesi olmayan kontrol grubunda da linolenik asit (C18:3) üretebildiği tespit edilmiştir. Sonuç: Y. lipolytica YB-423 suşunun keten ve chia tohumu yağları bulunan fermantasyon ortamında alfa-linolenik asit üretmek için uygun bir suş olduğu ve gelecekte yapılacak ölçek büyütme ve ileri optimizasyonların üretim verimini artırabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study was to determine the effects of flaxseed (Linum usitatissimum L.) and chia seed (Salvia hispanica L.) oils on omega-3 fatty acid production capacity of Yarrowia lipolytica YB-423 strain. In addition, biomass and oil yield were optimized. Method: Linseed and chia seed oils were obtained by Soxhlet extraction. Temperature (7, 14, 21 and 28 ºC), nitrogen concentration (0, 0.5, 1 and 1.5 g/L), oil levels (0, 10, 20 and 30 mL/L) and fermentation time (2, 4, 6 and 8 days) were chosen as factors to optimize the biomass, lipid and omega-3 fatty acids obtained. The experimental design was established with these factors using the Taguchi statistical analysis method. Findings: According to the results obtained from Taguchi experimental design, the highest biomass (15.18 g/L) was obtained in the combination of 20 mL/L linseed oil, 1.5 g/L nitrogen concentration and 4 days of incubation at 21℃. The highest oil yield (64.61%) was obtained from the combination of 10 mL/L chia seed oil and 6 days of incubation at 21℃ in a nitrogen-free medium. In the presence of linseed oil under the same conditions, oil yield was determined as 62.53%. Nitrogen amount was determined as the most effective factor in biomass and lipid yield. While biomass increased with the increase in nitrogen amount, lipid yield decreased. The highest level of alpha-linolenic acid (ALA, C18:3n3) (67.40%) was determined after 4 days of fermentation at 14℃ in the presence of 30 mL/L chia seed oil in a nitrogen-free medium. In the case of flaxseed oil, this level was determined to be 56.27% under the same conditions.It was found that the Yarrowia lipolytica YB-423 strain also produced palmitic (C16:0), oleic (C18:1n9c) and stearic acids (C18:0), and could also produce linolenic acid (C18:3) in the control group without added oil. Results: It was concluded that the Y. lipolytica YB-423 strain is a suitable strain for the production of alpha-linolenic acid in the fermentation medium containing flax and chia seed oils and that future scale-up and further optimizations may increase production efficiency.