Çocuk acil servise ateş yakınması ile başvuran hastaların liverpool hızlı ardışık organ yetmezliği değerlendirme ölçeği (LqSOFA), pediatrik gözlem öncelik skoru (POPS), nıce sepsis risk sınıflandırma ölçeği ile değerlendirilmesi
Evaluation of pediatric patients with fever in the emergency department using the liverpool quick sequential organ failure assessment (LqSOFA), pediatric observation priority score (POPS) and nice sepsis risk classification scale
- Tez No: 916017
- Danışmanlar: PROF. DR. OKŞAN DERİNÖZ GÜLERYÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ateş, Sepsis, LqSOFA, POPS, NICE, Fever, Sepsis, LqSOFA, POPS, NICE
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Sepsis dünyada en önemli ölüm sebepleri arasındadır. Sepsisli hastaların tanı ve tedavileri gecikebilmektedir, bu da mortalite ve morbiditede artışa neden olmaktadır. Acil servise ateş nedeniyle başvuran hastaların çok az bir kısmı sepsis tanısı almaktadır. Bu yüzden sepsis bulguları gösteren hastalar gözden kaçırılmamalıdır. Bu çalışma ile; LqSOFA, POPS ve NICE Sepsis risk skorlarının sepsisi tanımadaki başarılarını değerlendirilmesi hedeflendi. Çalışma Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Servisine ateş şikayeti ile başvuran, 1 ay-16 yaş arası olan hastalarla prospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Acil gözlem ünitesine yatış açısından LqSOFA'nın kesim noktası ≥ 2 puan için sensitivitesi % 30, spesifitesi % 92 olarak saptanmıştır. Hastane yatış açısından LqSOFA'nın kesim noktası ≥ 2 puan için sensitivitesi % 36, spesifitesi % 91 olarak saptanmıştır. Acil gözlem ünitesine yatış açısından POPS'un kesim noktası ≥ 3 puan için sensitivitesi %56 , spesifitesi %80 olarak saptanmıştır. Hastane yatış açısından POPS'un kesim noktası ≥3 puan için sensitivitesi %64, spesifitesi %78 olarak saptanmıştır. Acil gözlem ünitesine yatış açısından NICE Yüksek Risk'in kesim noktası 1≥ puan için sensitivitesi %83, spesifitesi %45 olarak saptanmıştır. Hastane yatış açısından NICE Yüksek Risk'in kesim noktası 2≥ puan için sensitivitesi %39, spesifitesi %94 olarak saptanmıştır. Skorlamalar kritik hastaların hızlı ve isabetli değerlendirilmesinde klinisyenlere önemli yol gösterici olabilmektedir. Fakat pratikte kullanılan mevcut skorlamaların hiçbiri mükemmel sonuçlar verememektedir. Gelecekte yapılacak çalışmalarla sepsisi/kritik hastalığı olan hastaların erken tanınması ile tanı ve tedavideki gecikmeler önlenebilir. Mevcut bu halleriyle skorlamalar tek başına kullanılmamalı, klinik bulgularla ve gerekirse laboratuvar tetkikleri ile desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Sepsis is one of the leading causes of death worldwide. Delays in the diagnosis and treatment of septic patients can lead to increased mortality and morbidity. Only a small proportion of patients presenting with fever in the emergency department are diagnosed with sepsis. Therefore, it is crucial not to overlook patients who show signs of sepsis. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of the LqSOFA, POPS, and NICE Sepsis Risk Scores in identifying sepsis. The study was conducted prospectively with patients aged 1 month to 16 years who presented to the Pediatric Emergency Department of Gazi University Hospital with fever. For the LqSOFA score, the sensitivity for admission to the emergency observation unit at a cutoff of ≥2 points was 30%, with a specificity of 92%. For hospital admission, the sensitivity was 36% and the specificity was 91% at the same cutoff of ≥2 points. Regarding the POPS score, the sensitivity for admission to the emergency observation unit at a cutoff of ≥3 points was 56%, with a specificity of 80%. For hospital admission, the sensitivity was 64% and the specificity was 78% at the same cutoff of ≥3 points. For the NICE Sepsis Risk Score, the sensitivity for high-risk patients (cutoff ≥1 point) for admission to the emergency observation unit was 83%, with a specificity of 45%. For hospital admission, the sensitivity for high-risk patients (cutoff ≥2 points) was 39%, and the specificity was 94%. These scoring systems can serve as important guides for clinicians in rapidly and accurately assessing critically ill patients. However, none of the current scoring systems provide perfect results. Future studies may help improve early identification of sepsis or critically ill patients, potentially preventing delays in diagnosis and treatment. Given their current limitations, these scoring systems should not be used in isolation but should be supported by clinical findings and, if necessary, laboratory tests.