Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde takip edilen paraziter enfeksiyon tanılı çocuk hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi
A retrospective evaluation of pediatric patients diagnosed with parasitic infections at Ankara Bilkent City Hospital
- Tez No: 957304
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİHA KANIK YÜKSEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Parazit, Enfeksiyon, Önlem, Children, Parasite, Infection, Prevention
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Paraziter enfeksiyonlar önemli bir halk sağlığı sorunu olup hemen hemen tüm organları etkileyerek hem bölgesel hem sistemik patolojilere yol açabilir. Paraziter enfeksiyonların yaygınlığı yaşanılan bölge, hijyen koşulları, sosyoekonomik durum ve eşlik eden immünsüpresif hastalıklar gibi faktörlerden etkilenmektedir. Bu çalışmada paraziter enfeksiyon ile takip edilen çocuk hastaların demografik özelliklerinin, dağılımının, tanı süreçlerinin, tedaviye yanıtlarının ve komplikasyonlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışma Eylül 2019-Aralık 2023 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Çocuk Hastanesi'nde paraziter enfeksiyon nedeniyle takip edilen 0-18 yaş hastaların elektronik dosya bilgilerine ulaşılarak retrospektif olarak yapılmıştır. Bulgular: Paraziter enfeksiyon tanısı ile izlenen toplam 3381 hastadan dosya bilgilerine ulaşılabilen 1408 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların %56,9'u erkek ve yaş ortalaması 6,25 ± 4,91 yıl idi. Hastaların %95,5'i İç Anadolu Bölgesi'nden başvurmuştu. Altta yatan hastalığı olanların oranı %7,7 ve en yüksek oran hematolojik-onkolojik hastalıklara aitti. En sık semptom kaşıntı (%71,5) olarak tespit edildi. Ailede benzer semptom varlığı %32,2 iken ailede paraziter enfeksiyon tanısı alan birey varlığı %11,7 idi. Paraziter enfeksiyonlar görülme sıklık sırasına göre skabiyez (%60,2), Enterobiyazis vermicularis (31,8), kist hidatik (%2), Entamoeba histolytica (%1,2), Criptosporidium spp. (%1), Giardia intestinalis (%0,6), askariyazis (%0,6), toksoplazmozis (%0,5), Blastocytis spp. (%0,5), leşmanyazis (%0,4), tenyazis (%0,2), şistozomiyazis (%0,07), malaria (%0,07) ve Entamoeba coli (%0,07) idi. Hastaların %99'una antiparaziter tedavi uygulandı ve bunların %91,3'ü tedaviye yanıt verdi. Hastaneye yatış oranı %3,8 iken hastaların %1'inde geçirdiği paraziter enfeksiyona bağlı komplikasyon görüldü. En sık komplikasyon skabiyez tanılı bireylerde gözlenen sekonder bakteriyel enfeksiyondu. Hastaların hiçbirinde mortalite gözlenmedi. Sonuç: Elde edilen bulgular, çocukluk yaş grubunda paraziter enfeksiyonların hâlâ önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini göstermektedir. Çalışma sonuçları, toplumda paraziter enfeksiyonların önlenmesi açısından sağlık eğitimi, hijyen alışkanlıklarının kazandırılması ve düzenli tarama programlarının önemini bir kez daha vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Parasitic infections remain a significant public health concern, capable of affecting nearly all organ systems and causing both localized and systemic pathologies. The prevalence of these infections is influenced by factors such as geographic location, hygiene conditions, socioeconomic status, and the presence of immunosuppressive conditions. This study aims to identify the demographic characteristics, distribution, diagnostic processes, treatment responses, and complications among pediatric patients followed up for parasitic infections. Materials and Methods: This retrospective study was conducted by reviewing the electronic medical records of patients aged 0–18 years who were monitored for parasitic infections at Ankara Bilkent City Hospital, Pediatric Department, between September 2019 and December 2023. Results: Out of 3381 patients diagnosed with parasitic infections, data from 1408 patients were included in the study. Of these, 56.9% were male, with a mean age of 6.25 ± 4.91 years. The majority of patients (95.5%) were referred from the Central Anatolia Region. Underlying diseases were present in 7.7% of cases, most commonly hematologic-oncologic disorders. The most frequently reported symptom was pruritus (71.5%). A family history of similar symptoms was noted in 32.2% of cases, while 11.7% had family members diagnosed with a parasitic infection. According to prevalence, the most common parasitic infections were scabies (60.2%), Enterobius vermicularis (31.8%), hydatid cyst (2%), Entamoeba histolytica (1.2%), Cryptosporidium spp. (1%), Giardia intestinalis (0.6%), ascariasis (0.6%), toxoplasmosis (0.5%), Blastocystis spp. (0.5%), leishmaniasis (0.4%), taeniasis (0.2%), schistosomiasis (0.07%), malaria (0.07%) and Entamoeba coli (0.07%). Antiparasitic treatment was administered to 99% of patients, with a treatment response observed in 91.3%. Hospitalization was required in 3.8% of cases, and complications related to the infection were identified in 1% of patients. The most common complication was secondary bacterial infection in patients diagnosed with scabies. No mortality was recorded. Conclusion: The findings of this study indicate that parasitic infections continue to be a major public health issue in the pediatric population. These results highlight the importance of health education, promoting hygiene practices, and implementing regular screening programs to prevent parasitic infections within the community.