Latilactobacillus sakei ve Latilactobacillus curvatus serbest hücre ekstraktlarının modifiye atmosfer paketlenmiş levrek (Dicentrarchus labrax L.) filetoları üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the Effects of Latilactobacillus sakei and Latilactobacillus curvatus Free Cell Extracts on Modified Atmosphere Packaged European Sea Bass (Dicentrarchus labrax L.) Fillets
  1. Tez No: 916378
  2. Yazar: SERYA TÜLİN ÖZKÜTÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÖZOĞUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Latilactobacillus sakei, Latilactobacillus curvatus, MAP, Dicentrarchus labrax, serbest hücre ekstraktı, Latilactobacillus sakei, Latilactobacillus curvatus, MAP, Dicentrarchus labrax, free cell extract
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, Latilactobacillus sakei (LS) ve Latilactobacillus curvatus (LC) serbest hücre ekstraktları ile muamele edilen levrek (Dicentrarchus labrax L.), modifiye atmosfer ve soğuk depolama (4 °C) koşullarında mikrobiyal (TAMB, TAPB, TLAB, TKS), kimyasal (pH, TVB-N, TBA, SYA, PV) ve duyusal kalite (çiğ ve pişmiş) parametrelerindeki değişimler araştırılmıştır. Toplam aerobik mezofilik ve psikrofilik bakteri, laktik asit ve koliform bakteri sayılarında depolama süresince düzenli artış gözlenmiş, ancak LC uygulaması kontrol grubuna göre daha düşük seviyelerde artış sağlamıştır. Depolama sonunda TAMB değerleri kontrol grubunda 8,56 log kob/g iken, LC grubunda 8,37 log kob/g olarak tespit edilmiştir. TVB-N ve TBA değerlerine göre, serbest hücre ekstraktlarının oksidatif bozulma üzerinde olumlu etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Depolama sonunda TVB-N değerlerinde kontrol grubunun değeri (68.46 mg/100g) muamele görmüş gruplara göre (LS: 65.05 mg/100g, LC: 62.34 mg/100g) daha yüksek çıkmıştır. Duyusal analizlerde (koku, tat ve tekstür), tüm gruplarda depolama boyunca kalite kayıpları gözlenmiştir. Kontrol grubu genel olarak daha yüksek duyusal puanlar almış olup, depolama sonunda (20.gün) koku değerleri sırasıyla kontrol, LS ve LC gruplarında 4,41, 3,71 ve 3,93 olarak belirlenmiştir. Tat ve tekstür değerlerinde de benzer bir eğilim gözlenmiştir. Çiğ ve pişmiş filetolar üzerinde yapılan analizler, serbest hücre ekstraktlarının duyusal kalite üzerinde belirgin bir iyileştirme sağlamadığını, ancak mikrobiyal kaliteyi artırmada etkili olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, L. sakei ve L. curvatus serbest hücre ekstraktlarının MAP koşullarında depolanan levrek filetolarının duyusal olarak, çiğ balıkta 13 gün, pişmiş balıkta ise 20 gün süresince tüketilebilir olduklarını ortaya koyarak mikrobiyolojik bozulmayı yavaşlattıklarını ve biyolojik koruma için umut verici bir araç olabileceklerini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of Latilactobacillus sakei (LS) and Latilactobacillus curvatus (LC) free cell extracts, packaged in modified atmosphere conditions and stored in cold storage (4 °C) on microbial (TAMB, TAPB, TLAB, TKS), chemical (pH, TVB-N, TBA, SYA, PV) and sensory (raw and cooked) quality parameters of sea bass (Dicentrarchus labrax L.) fillets were investigated. A regular increase was observed in the numbers of total aerobic mesophilic and psychrophilic bacteria, lactic acid and coliform bacteria during storage, but LC application provided lower levels of increase compared to the control group. At the end of the storage, TAMB values were determined as 8.56 log cfu/g in the control group, while it was 8.37 log cfu/g in the LC group. According to TVB-N and TBA values, it was determined that free cell extracts had positive effects on oxidative degradation. At the end of storage, TVB-N values in the control group (68.46 mg/100g) were higher than those in the treated groups (LS: 65.05 mg/100g, LC: 62.34 mg/100g). In sensory analyses (odor, taste and texture), quality losses were observed in all groups throughout storage. The control group generally had higher sensory scores, and at the end of storage (20th day), odor values were determined as 4.41, 3.71 and 3.93 in the control, LS and LC groups, respectively. A similar trend was observed in taste and texture values. Analyses on raw and cooked fillets revealed that free cell extracts did not provide significant improvement on sensory quality, but were effective in increasing microbial quality. At the end of storage, TVB-N values in the control group (68.46 mg/100g) were higher than those in the treated groups (LS: 65.05 mg/100g, LC: 62.34 mg/100g).