Internal functionality of the EU's external border management: An Analysis beyond effectiveness
AB'nin dış sınır yönetiminin iç işlevselliği: Etkililik ötesinde bir analiz
- Tez No: 916419
- Danışmanlar: PROF. DR. GİRAY SADIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: AB DSY, iç işlevsellik, yetki savaşları, epifenomenal politika, etkililik, Avrupa Birliği Konseyi, Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu, EU EBM, internal functionality, turf wars, epiphenomenal policy, effectiveness, the Council of the European Union, the European Commission, the European Parliament
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 332
Özet
Avrupa Birliği'nin dış sınır yönetimi politikaları ve pratikleri resmi politika hedeflerini ve beklentilerini karşılamada etkisiz olduğu gerekçesiyle sıklıkla eleştirilmektedir. Ancak bu politika ve uygulamalar sürekli olarak çoğalmaktadır. Bu araştırmanın temel bulmacası bu noktada ortaya çıkmaktadır: Bu politikalar sayısız eleştiriye ve kanıtlanmamış başarılarına rağmen neden orantısız bir şekilde artmaktadır? Bu soruyu derinlemesine araştırmak için, bu tez, AB sınır yönetimi politikalarının etkililiğini ve dış etkisini açıklamaya yönelik yaygın ilginin aksine, AB dış politikalarının iç işlevselliğine dikkat çekmektedir. Göç, sığınma ve sınır yönetimi olmak üzere üç politika alanını kapsayan AB dış sınır yönetimi (AB DSY) alanı bu araştırmanın temel konusunu oluşturmaktadır. Christopher Bickerton tarafından AB dış politikasının analizi için önerilmiş olan iç işlevsellik yaklaşımı mantığına dayanarak, bu tez AB DSY alanının baskın aktörlerin etkililik kaygısından ziyade büyük ölçüde iç hırsları ve tercihleri ile yönlendirildiğini savunmaktadır. Başka bir deyişle, farklı seviyelerde de olsa, AB DSY alanı Avrupa Birliği Konseyi, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu'nun kurumsal çıkarlarına hizmet etmektedir. Veri toplama ve analiz aşamalarında, bu çalışma belirli politika tasarımlarının meşrulaştırılmasında politika anlatılarının gücünü, politika çekirdek inançlarının değişime olan direncini ve politika yapım sürecinde stratejik planlamanın eksikliğini açıklamak için sırasıyla Anlatısal Politika Çerçevesi, Savunuculuk Koalisyonu Çerçevesi ve Yapısal (Sosyolojik) İnşacılığın öngörülerinden geniş ölçüde yararlanmıştır. AB kurumlarının politika anlatıları ve inanç sistemlerinin nitel analizi iki önemli bulgu ortaya koymuştur: Birincisi, AB DSY alanı AB kurumları arasındaki siyasi rekabet için bir mekân görevi görmektedir; ikincisi, alanda ortaya çıkan girişimler ve politika tasarımlarının (örneğin, yasama işlemleri ve Frontex), dış çevredeki zorluklara doğrudan yanıt olmadığı ancak kurumlar arası yetki savaşlarının ürünü olduğu göz önüne alındığında, büyük ölçüde epifenomenal olduğudur. Bu çalışmanın bulguları, AB'nin egemeni olmayan siyasi düzenini ve AB'nin etkililiğine ilişkin dış beklentileri karşılayamamasının nedenini anlamada umut vericidir.
Özet (Çeviri)
The external border management policies and practices of the European Union are often criticized for being ineffective in meeting the official policy objectives and expectations. Yet, these policies and practices are constantly proliferating. This is where the central puzzle of this research arises: why are these policies disproportionately increasing despite a myriad of criticisms and their unproven success? Contrary to the widespread interest in explaining the effectiveness and external impact of the EU border management policies, this dissertation draws attention to the internal functionality of the EU's external policies to delve into this question. The EU external border management (EU EBM) field, covering three policy areas, namely, migration, asylum and border management, constitutes the major case of this research. Based on the rationale of the internal functionality approach proposed by Christopher Bickerton for an analysis of the EU foreign policy, this dissertation argues that the EU EBM field is extensively driven by the dominant actors' internal ambitions and preferences rather than their concern for effectiveness. In other words, the EU EBM field serves institutional interests of the Council of the European Union, the European Commission, and the European Parliament, albeit in different degrees. In the data collection and analysis phases, this study extensively benefited from the insights of the Narrative Policy Framework, the Advocacy Coalition Framework and the Structural (Sociological) Constructivism to account for the power of policy narratives in legitimization of certain policy designs, the resistance of the policy core beliefs to change, and the lack of strategic planning in policy-making process, respectively. A qualitative analysis of the policy narratives and belief systems of the EU institutions yielded two major findings: first, the EU EBM field serves as a venue for political competition among the EU institutions, and second, the emerging initiatives or policy designs in the field (e.g., legislative acts and Frontex) are largely epiphenomenal given that they are not necessarily direct responses to the challenges in the external environment, but products of inter-institutional turf wars. The findings of this study are promising in understanding the non-sovereign political order of the EU and the very reason for the EU's falling short of the external expectations for its effectiveness.