Feruloil esteraz enziminin kalsiyum aljinat içerisinde immobilizasyonu ve karakterizasyonu
Immobilization and characterization of feruloyl esterase enzyme in calcium alginate
- Tez No: 917109
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Feruloil esteraz, İmmobilizasyon, Kalsiyum aljinat, Feruloyl esterase, Immobilization, Calcium alginate
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Enzimler, canlıların yaşamını sürdürmede önemli biyokatalizörlerdir ve endüstride birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Enzimlerin geri kazanımı ve yeniden kullanılabilirliği için enzim immobilizasyonu yapılmaktadır. Bu çalışmada, rekombine feruloil esteraz (FAE) enziminin tutuklama yöntemi ile kalsiyum aljinat içerisinde immobilizasyonu uygulanmıştır. Serbest ve immobilize feruloil esterazın optimum koşulları belirlenmiştir. Bu koşullar pH, sıcaklık, kinetik parametreler, termal ve depolama kararlılıkları ile immobilize feruloil esterazın tekrar kullanım kararlılığıdır. Serbest ve immobilize feruloil esterazın optimum pH'ları sırayla 8.0 ve 7.5, optimum sıcaklıkları ise her ikisi için de 40 °C olarak belirlenmiştir. Serbest ve immobilize feruloil esterazın depolama kararlılıkları 15 gün boyunca belirli zaman aralıklarında incelenmiştir. Serbest feruloil esteraz 5°C'de 15 gün sonunda başlangıç aktivitesinin %86'sını korurken, 25°C'de aktivitesinin %49'unu korumuştur. İmmobilize feruloil esteraz 5°C'de 7 gün sonunda başlangıç aktivitesinin %16'sını ve 25°C'de 3 gün sonunda aktivitesinin %4'ünü koruduğu gözlenmiştir. Serbest feruloil esterazın Km değeri 68.15 mM, Vmax değeri 2.86 U/mg protein, immobilize feruloil esterazın Km değeri 34.96 mM, Vmax değeri 21.79 U/mg protein olarak hesaplanmıştır. Serbest ve immobilize feruloil esterazın farklı sıcaklıklarda termal kararlılıkları belirlenmiştir. Serbest feruloil esteraz 40°C'de 16 saat sonunda başlangıç aktivitesinin %96'sını , 50°C'de ise %22'sini, immobilize feruloil esteraz başlangıç aktivitesinin 40°C'de %47'sini, 50ºC'de ise %31'ini koruduğu tespit edilmiştir. İmmobilize feruloil esterazın tekrar kullanılabilirliği araştırılmış ve 4. kullanımdan sonra aktivitesini %57 oranında koruduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak kalsiyum aljinatın feruloil esterazlar için uygun bir immobilizasyon yöntemi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Enzymes are important biocatalysts for sustaining life and are widely used in many areas of industry. Enzyme immobilization is performed for the recovery and reusability of enzymes. In this study, immobilization of recombinant feruloyl esterase (FAE) enzyme in calcium alginate by the entrapment method was applied. Optimum conditions of free and immobilized feruloyl esterase were determined. These conditions are pH, temperature, kinetic parameters, thermal and storage stabilities and reuse stability of immobilized feruloyl esterase. Optimum pHs of free and immobilized feruloyl esterase were determined as 8.0 and 7.5, respectively, and optimum temperatures were determined as 40 °C for the both preparations. Storage stabilities of free and immobilized feruloyl esterase were investigated at certain time intervals for 15 days. Free feruloyl esterase maintained 86% of its initial activity at 5 °C for 15 days, while it maintained 49% of its activity at 25 °C. It was observed that immobilized feruloyl esterase retained 16% of its initial activity after 7 days at 5°C and 4% of its activity after 3 days at 25°C. Km value of free feruloyl esterase was calculated as 68.15 mM, Vmax value as 2.86 U/mg protein, Km value of immobilized feruloyl esterase was 34.96 mM, Vmax value as 21.79 U/mg protein. Thermal stabilities of free and immobilized feruloyl esterase were determined at different temperatures. It was determined that free feruloyl esterase retained 96% of its initial activity at 40°C and 22% at 50°C after 16 hours, while immobilized feruloyl esterase retained 47% of its initial activity at 40°C and 31% at 50ºC. The reusability of immobilized feruloyl esterase was investigated and it was observed that it retained its activity by 57% after the 4th use. As a result, calcium alginate was found to be a suitable immobilization method for feruloyl esterases.