Ankara'daki sağlık meslek liselerindeki dördüncü sınıf öğrencilerinin üreme sağlığı bilgileri ve cinsel yaşama ilişkin bazı yaklaşımlarının saptanması
Determining the knowledge about reproductive health and some approaches related to sexual life of the students from the fourth class of vocational health schools in Ankara
- Tez No: 91722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL ÖZCEBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: adolesan, sağlık meslek lisesi, üreme sağlığı bilgisi, cinsel yaşam, adolescent, vocational health school, reproductive health knowledge, sexual life
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
ÖZET Sezgin, B., Ankara'daki sağlık meslek liselerindeki dördüncü sınıf öğrencilerinin üreme sağlığı bilgileri ve cinsel yaşama ilişkin bazı yaklaşımlarının saptanması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2000. Ankara İli'ndeki sağlık meslek liselerindeki dördüncü sınıf öğrencilerinin üreme sağlığı bilgilerinin, cinsel yaşama ilişkin bazı yaklaşımlarının ve cinsel deneyimlerinin saptanması amaçlanmıştır. Ankara ili sınırları içindeki 16 sağlık meslek lisesinin tamamı araştırma kapsamına alınmıştır. Dördüncü sınıf öğrencilerinin %93,9'una anket uygulanmıştır (646/688). Ankette öğrencilerin sosyodemografik özellikleri, üreme sağlığı bilgileri, gençlik döneminde cinsel yaşama, cinsel istismara ve cinsel şiddete ilişkin yaklaşımları, cinsel ilişki deneyimleri ve gençliğe yönelik üreme sağlığı hizmet beklentileri ile ilgili sorular yer almaktadır. Anket formundaki 17 bilgi sorusu puanlanarak öğrencilerin üreme sağlığı bilgi puanları hesaplanmıştır. Bilgi puanı ortalaması 81,00 puan üzerinden 51,04'tür. Genel olarak sağlık meslek lisesi son sınıf öğrencilerinin üreme sağlığı konusundaki bilgilerinin eksik olduğu saptanmıştır. Ortalama bilgi puanı hemşire/ebe bölümü öğrencilerinde diğer bölümlerdeki öğrencilere göre, kız öğrencilerde erkek öğrencilere göre daha yüksektir. Öğrencilerin gençlik döneminde cinsel yaşam, cinsel istismar ve cinsel şiddet konularındaki yaklaşımlarında, toplumun ahlaki değer yargılarından etkilendikleri görülmektedir. Okul döneminde aldıkları üreme sağlığı ve cinsel sağlık bilgilerini kendi yaşamlarına tam olarak yansıtamadıkları saptanmıştır. Sonuç olarak bu çalışma bulgularına göre; sağlık meslek liselerinin müfredat programlarında üreme sağlığı konularının daha detaylı olarak yer almasının ve etik konuları da içerecek şekilde işlenmesinin gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Sezgin, B., Determining the knowledge about reproductive health and some approaches related to sexual life of the students from the fourth class of vocational health schools in Ankara. Hacettepe University, Health Sciences Institute, Public Health Master Thesis, Ankara, 2000. The objective of the study was to determine the knowledge about reproductive health and some approaches related to sexual life and sexual experiences of the students who have been fourth class of vocational health schools. All vocational health schools (16) located in the city of Ankara was covered in this study. The questionnaires were applied to %93,9 of fourth class students (646/688). There were questions about their socio-demographic characteristics, knowledge about reproductive health, their approaches on sexual life during the adolescent period, sexual exploitation and sexual violence, their sexual intercourse and expectations about reproductive health services for adolescents. The questions on the knowledge (17) were scored and the reproductive health knowledge score was calculated for each students. Average score was 51.04 (It's maximum was 81.00). It was determined from this study that the knowledge of the students about reproductive health was insufficient. The average score of nursing and midwifery students was higher than the others and the average score of female students was higher than the male's. It was clear that the approaches of the students on the subjects of sexual life during adolescent, sexual violence and sexual exploitation were affected from the ethical values of the society. It is found from this study that the students could not reflect the reproductive and sexual health knowledge gained from the school into their life. In conclusion, under the light of this study, it is necessary that reproductive health issues should take part of the undergraduate curriculum of the vocational health schools in detail and should also include ethical aspects.VII