The prevalence of temporomandibular joint disorders in hashimoto's thyroiditis, hyperthyroid and hypothyroid patients and their relationship with psychological status, quality of life and sleep quality
Haşimato tiroidi, hipertiroid ve hipotiroid hastalarinda temporomandibular eklem rahatsizliklarinin görülme sikliği ve bu hastaliklarin psikolojik durum, yaşam kalitesi ve uyku kalitesi ile i̇lişkisi
  1. Tez No: 917275
  2. Yazar: NAZLI ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY ORAL, DOÇ. DR. BURCU BAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Haşimato Tiroidi, Temporomandibular Rahatsızlık, Uyku Kalitesi, Ağız Sağlığı ile İlişkili Yaşam Kalitesi, Psikolojik Durum, Hashimoto's thyroiditis, Temporomandibular Disorder, Sleep Quality, Oral Health-Related Quality of Life, Psychological State
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, Haşimato tiroidi, hipertiroidi ve hipotiroidi hastalarında temporomandibular rahatsızlıkların (TMR) yaygınlığını değerlendirmek ve bu rahatsızlıkların uyku bozuklukları, ağız sağlığıyla ilgili yaşam kalitesi ve psikolojik durum ile ilişkisini incelemektir. Bu vaka-kontrol çalışmasına, serum TSH, fT4, fT3 ve TPO-Ab düzeyleri ile ultrasonografi sonuçlarına göre Haşimato tiroidi tanısı konan 20 kadın, hipertiroidi tanısı konan 20 kadın, hipotiroidi tanısı konan 20 kadın ve tiroid hastalığı tanısı olmayan 20 sağlıklı kadın dahil edilmiştir. Katılımcılar, tiroid hastalıklarını teşhis etmek amacıyla bir endokrinolog ve TMR'ı teşhis etmek amacıyla bir diş hekimi tarafından muayene edilmiştir. TMR'ın doğru tanısı için Temporomandibular Bozukluklar için Tanı Kriterleri (TMR/TK) kullanılmıştır. Uyku kalitesini belirlemek için Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), ağız sağlığıyla ilgili yaşam kalitesini değerlendirmek için Ağız Sağlığı Etki Profili (OHIP-14) ve psikolojik durumu değerlendirmek için Psikolojik Belirti Tarama Testi (SCL-90-R) kullanılmıştır. TMR oranı Haşimato tiroidi grubunda %85, hipotiroidi grubunda %35 ve kontrol grubunda %55 olarak istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur. Haşimato tiroidi grubunda (%50), hipotiroid grubunda (%40), hipertiroid grubunda (%55) ve kontrol grubunda (%35) iyi uyku kalitesi açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Hipotiroid grubundaki gönüllüler, kontrol grubuna kıyasla ortalama psikoz puanlarında anlamlı olarak daha yüksek değerler göstermiştir. İyi uyku kalitesi ile TMR arasındaki ilişki açısından Haşimato tiroidi (%41,2), hipotiroid (%42,9), hipertiroid (%53,8) ve kontrol grubu (%36,4) arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç olarak, tiroid hastalıkları ile TMR arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Haşimato tiroidi, hipotiroid, hipertiroid ve TMR; uyku kalitesi ve ağız sağlığıyla ilgili yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the prevalence of TMDs in patients with Hashimoto's thyroiditis, hyperthyroidism, hypothyroidism; and to evaluate their relationship with sleep disturbances, oral health-related life quality and psychological states. This case-control study included 20 women who were diagnosed with Hashimoto's thyroiditis, 20 women with hyperthyroidism, 20 women with hypothyroidism according to their serum concentrations of TSH, fT4, fT3 and TPO-Ab and ultrasonography results; and 20 healthy women who were not diagnosed with a thyroid disease. Participants were examined by an endocrinologist in order to diagnose thyroid diseases and a dentist to diagnose TMD. For accurate diagnosis of TMD, Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders (DC/TMD) was used. Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) was used to determine sleep quality, Oral Health Impact Profile (OHIP-14) was used to evaluate the oral health-related quality of life and Revised Symptom Checklist (SCL-90-R) was used to assess the psychological status. TMD prevalence was statistically higher in Hashimoto's thyroiditis group (85%9, when compared with hypothyroidism (35%) and control group (55%). There was no significant difference in the rate of good sleepers between Hashimoto's thyroiditis (50%), hypothyroidism (40%), hyperthyroidism (55%) and control groups (35%). In the hypothyroidism group, patients showed significantly higher values in the average psychoticism scores when compared with the control group. There was no significant difference between groups; Hashimoto's thyroiditis (41.2%), hypothyroidism (42.9%), hyperthyroidism (53.8%) and control group (36.4%) in terms of the relation between good sleepers and TMD. In conclusion, no significant relation was found between thyroid diseases and TMD. Hashimoto's thyroiditis, hypothyroidism, hyperthyroidism and TMD all have negative impacts on both sleep quality and oral health-related quality of life.