KKTC SOS yurdunda kalan ve kalmakta olan bireylerin cinsel yönelim mitleri, saldırganlık ve öfke ile ilişkisi
The relationship of students residing in TRNC SOS dormitory with sexual orientation myths, aggression and angry
- Tez No: 917296
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel yönelim, Cinsel mitler, Öfke, Saldırganlık, Sexual orientation, Sexual myths, Anger, Aggression
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araĢtırma cinsel yönelim mitleri, öfke ve saldırganlık değiĢkenleri arasındaki iliĢkilerin incelenmesi amacıyla gerçekleĢtirilmiĢtir. AraĢtırma kapsamında bireylerin cinsel yönelim mitlerinin, cinsiyet, yaĢ ve eğitim durumu değiĢkenleri bakımından anlamlı düzeyde farklılık gösterip göstermediği de incelenmiĢtir. Bu çalıĢma kapsamında ulaĢılan çalıĢma grubu, KKTC SOS yurdunda kalan bireylerdir. AraĢtırmaya, 75‟i (%75) kadın ve 25‟i (%25) erkek olmak üzere toplam 100 birey katılmıĢtır. AraĢtırma genel tarama modellerinden, iliĢkisel tarama modeli ile gerçekleĢtirilmiĢtir. Veri toplama aracı olarak bireylerin demografik bilgilerine ulaĢmak amacıyla“KiĢisel Bilgi Formu”kullanılmıĢtır. Ayrıca“Cinsel Yönelim Mitleri Ölçeği”,“Çok Boyutlu Öfke Ölçeği”ve“Saldırganlık Ölçeği”vi kullanılmıĢtır. DeğiĢkenler arasındaki iliĢkilerin incelenmesi amacıyla Spearman Korelasyon analizi uygulanmıĢtır. Analiz sonucunda öfke ve saldırganlık ile cinsel yönelim mitleri arasında anlamlı iliĢkilerin olduğu görülmüĢtür. Bireylerin cinsel yönelim mitlerinin cinsiyet, yaĢ ve eğitim durumu değiĢkenleri bakımından anlamlı düzeyde farklılıp gösterip göstermediğini tespit etmek için Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H testi uygulanmıĢtır. Cinsel yönelim mitleri ölçeği hastalık algısı alt boyutlarında cinsiyet değiĢkenine göre anlamlı farklılık olduğu; kadınların hastalık algısı puanlarının erkeklere oranla daha yüksek olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır. Bununla birlikte araĢtırmaya katılan bireylerin cinsel yönelim mitleri ve alt boyutlarında yaĢ ve eğitim durumu değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıĢtır. Bu araĢtırma sonucunda genel anlamda bireylerin öfkeye yönelik düĢüncelerindeki artıĢ ile cinsel yönelim mitlerine inanma düzeyleri arasında iliĢki olduğu görülmüĢtür. Bu doğrultuda öfke yaĢayan bireyler ile ilgili yapılacak olan çalıĢmalara cinsel yönelim hakkında bilgiler de eklenerek bireylerin bu alanda bilgi düzeylerinin arttırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the relationships between sexual orientation myths, anger and aggression variables. Within the scope of the research, it was also examined whether the sexual orientation myths of individuals differed significantly in terms of gender, age and educational status variables. The study group reached within the scope of this study is the students staying in the TRNC SOS dormitory. A total of 100 individuals, 75 (75%) female and 25 (25%) male, participated in the study. The research was carried out with the relational scanning model, one of the general scanning models.“Personal Information Form”was used as a data collection tool to reach the demographic information of individuals. In addition,“Sexual Orientation Myths Scale”,“Multidimensional Anger Scale”and“Aggression Scale”were used. Spearman Correlation analysis was applied to vii examine the relationships between the variables. As a result of the analysis, it was seen that there were significant relationships between anger and aggression and sexual orientation myths. Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis H tests were applied to determine whether the sexual orientation myths of individuals differ significantly in terms of gender, age and educational status variables. It was found that there was a significant difference in the sub-dimensions of perception of illness of the sexual orientation myths scale according to the gender variable; It was concluded that women's disease perception scores were higher than men's. However, no significant difference was found in the sexual orientation myths and sub-dimensions of the individuals participating in the research according to the age and educational status variable. As a result of this research, it has been observed that there is a relationship between the increase in individuals' thoughts about anger and their belief in sexual orientation myths. In this direction, it is recommended to increase the knowledge level of individuals in this area by adding information about sexual orientation to studies to be conducted on individuals experiencing anger.