Total diz artroplastisinde postoperatif ağrı kontrolü için femoral sinir bloğu yapılan hastalarda rebound ağrı ve ilişkili faktörler
Rebound pain and related factors in patients undergoing femoral nerve block for postoperative pain control in total knee arthroplasty
  1. Tez No: 917340
  2. Yazar: GİZEM NASUHBEYOĞLU KAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP HORASANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Total Diz Artroplastisi, Postoperatif analjezi, Femoral sinir bloğu, Rebound ağrı, İnflamatuar belirteçler, Total knee artroplasty, Postoperative analgesia, Femoral nerve block, Rebound pain, İnflammatory markers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Giriş ve Amaç: Periferik sinir bloğu sonrasında 8-24 saat içinde ani, çok şiddetli olarak tarif edilen, yaklaşık 2 saat süren ve tramadol tedavisi ile azalmayan ağrı rebound ağrı olarak tanımlanmıştır. Ağrı genellikle yanma tipindedir. Biz de tez çalışmamızda spinal anestezi ile yapılan total diz artroplasti (TDA) cerrahisinde postoperatif ağrı kontrolü için femoral sinir bloğu (FSB) uygulanan hastaların rebound ağrı insidansı ve rebound ağrının inflamasyon belirteçlerinden Nötrofil Lenfosit Oranı (NLO) ve Sistemik İnflamatuar İndeks (SII) ile öngörülebilirliği, rebound ağrı ile ilişkili faktörleri belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: TDA cerrahisi planlanan 120 hasta çalışmaya dahil edildi. Prospektif, gözlemsel dizayn edilen çalışmamızda hastalara preoperatif olarak %0,25 20 ml bupivakain ile femoral sinir bloğu yapıldı. Blok başarısı sağlanan hastalar spinal anestezi altında cerrahiye alındı. Rutin ASA monitörizasyonu ve takibi yapıldı. Postoperatif olarak tüm hastalara intravenöz (iv.) tramadol hasta kontrollü analjezi (HKA) cihazı takıldı. Kurtarıcı analjezik olarak NSAİİ verilmesi planlandı. Hastaların preoperatif NLO ve SII değerleri hesaplanarak postoperatif hareketle ve istirahatte VAS değerleri, tramadol tüketimi, ek analjezik ihtiyacı, yan etkiler, bromage skoru ve rebound ağrı insidansı ve süresi değerlendirildi. Verilerin analizi IBM SPSS 27.0 (Armonk, NY: IBM Corp.) istatistik paket programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Hastaların %30,8' inde rebound ağrı gözlendi. Rebound ağrı süresi ortalama 74,7±29,5 dk olarak bulundu. Rebound ağrı ile ilişkili olabileceğini düşündüğümüz inflamatuar belirteçlerden olan NLO ve SII' nın rebound ağrısı olan hastaların preoperatif değerleri ile olmayan hastaların değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bununla birlikte ek analjezik açısından anlamlı fark görülememesine rağmen rebound ağrısı olan hastalarda memnuniyet ve uyku kalitesi daha kötü olup ağrısı olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür. Sonuç: Son yıllarda periferik sinir bloklarının yaygınlaşmasıyla popüler hale gelen rebound ağrının preoperatif NLO ve SII değerleri ile arasında bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca VAS değerleri, postoperatif tramadol tüketimi ve ek analjezik kullanımı arasında bir fark görülememiştir. Farklı yaş grubu, farklı cerrahi prosedür ve farklı periferik sinir blokları ile rebound ağrıyı öngörebilen çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Rebound pain is defined as sudden, severe pain occurring within 8-24 hours after a peripheral nerve block, lasting approximately 2 hours, and not alleviated by tramadol treatment. The pain is typically described as a burning sensation. In this study, we aimed to determine the incidence of rebound pain in patients undergoing femoral nerve block (FNB) for postoperative pain control in total knee arthroplasty (TKA) performed under spinal anesthesia. Additionally, we aimed to assess the predictability of rebound pain using inflammation markers such as neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) and systemic inflammation index (SII) and to identify factors associated with rebound pain. Materials and Methods: A total of 120 patients scheduled for TKA surgery were included in the study. In our prospective, observational study, preoperatively,ba femoral nerve block was administered with 0.25% bupivacaine in adose of 20 ml. Patients for whom the block was successful underwent surgery under spinal anesthesia. Routine ASA monitoring and follow-up were conducted. Postoperatively, all patients received intravenous tramadol through a patient controlled analgesia (PCA) device. NSAIDs were planned as rescue analgesics. Preoprative NLR and SII values were calculated, and postoperative VAS were evaluated during movement and rest, along with tramadol consumption, the need for additional analgesics, side effects, Bromage score, and the incidence and duration of rebound pain. Data analysis was performed using IBM SPSS 27.0 (Armonk, NY: IBM Corp.) statistical package program. Results: Rebound pain was observed in 30,8% of the patients. The average duration of rebound pain was found to be 74.7 ± 29.5 minutes. No statistically significant difference was found between the preoperative values of neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) and systemic inflammation index (SII)-inflammatory markers thought to be associated with rebound pain-between patients who experienced rebound pain and those who did not. However, although there was no significant difference in additional analgesic use, patients with rebound pain had significantly worse satisfaction and sleep quality compared to those without pain. Conclusion: No relationship was found between preoperative NLR and SII values and rebound pain, which has become a popular topic with the increasing use of peripheral nerve blocks in recent years. Additionally, no differences were observed in VAS scores, postoperative tramadol consumption, or additional analgesic use. We believe that further studies involving different age groups, various surgical procedures and different peripheral nerve blocks are needed to better predict rebound pain.