Burdur Gölü çevresindeki köy okullarında görev yapan öğretmenlerin göle ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Examining the views of teachers working in village schools around Burdur Lake regarding the lake
  1. Tez No: 917373
  2. Yazar: GÜLFİZAR ÖZDAMAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Burdur Gölü, Çevre Eğitimi, Ekosistem, Öğretmen Görüşleri, Biyolojik Zenginlikler, Burdur Lake, Environmental Education, Ecosystem, Teacher Opinions, Biological Riches
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada Burdur Gölü çevresindeki köy okullarında görev yapan öğretmenlerin göle yönelik algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubu Burdur Gölü çevresindeki köy okullarında görev yapan 6'sı erkek, 14'ü kadın olmak üzere 20 öğretmenden oluşmaktadır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan“durum çalışması”planlanarak uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan veriler öğretmenlerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşme formları sonucu elde edilmiş ve bu veriler“betimsel analiz tekniği”yle analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre; öğretmenlerin Burdur Gölü ile ilgili sosyal, sosyo-ekonomik ve fiziksel yapısı hakkında yüzeysel bilgiler verdikleri tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenler gölün yapısından bahsederken yüzeysel olarak fiziki yapısına ve ekonomik faaliyetlere de değinmiş oldukları görülmektedir. Burdur Gölü'nün bilimsel açıdan yapısına ait detaylı ve kesin bilgi sahibi olmadıkları ve verdikleri bilgilerin de yeterli olmadığı saptanmıştır. Burdur Gölü'ndeki su seviyesinin çekilip - azaldığı hakkında, gölün doğallığını korumadığı konusunda tüm öğretmenlerin hemfikir olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca çalışmada elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin birçoğu Burdur Gölü'nün tehtid altında olmasının sebebini insan faaliyetlerine dayandırmıştır. Burdur Gölü'nün doğal yapısını ve su seviyesini korumak için çevre eğitimi ve çevre bilinci bu konuda önemli olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the perceptions of teachers working in village schools around Burdur Lake towards the lake. The working group consists of 20 teachers, 6 men and 14 women, working in village schools around Burdur Lake. In the study,“case study”, one of the qualitative research methods, was planned and applied. The data used in the research were obtained as a result of semi-structured interview forms with teachers and these data were analyzed using the“descriptive analysis technique”. According to the findings of the study; It was determined that teachers gave superficial information about the social, socio-economic and physical structure of Lake Burdur. In addition, while teachers talk about the structure of the lake, it is seen that they also superficially touch on its physical structure and economic activities. It has been determined that they do not have detailed and precise information about the scientific structure of Lake Burdur and the information they provide is not sufficient. It has been concluded that all teachers agree that the water level in Burdur Lake has receded and decreased and that the lake does not preserve its naturalness. In addition, according to the findings obtained in the study, most of the teachers attributed the reason why Burdur Lake was under threat to human activities. Environmental education and environmental awareness are important in order to protect the natural structure and water level of Burdur Lake.