Research on the thermal stratification in pressurizer surge line
Basınçlandırıcı dalgalanma hattında termal tabakalaşma üzerine araştırma
- Tez No: 917975
- Danışmanlar: PROF. ZHOU ZHİWEİ, DR. Qİ TAO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD), termal tabakalaşma, basınçlı su reaktörü (PWR), basınçlandırıcı dalgalanma hattı, computational fluid dynamics (CFD), thermal stratification, pressurized water reactor (PWR), pressurizer surgeline
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tsinghua University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Enerji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Termal tabakalaşma, ticari basınçlı su reaktörlerinde (PWR) yaygın olarak görülen bir olgudur. Bu olgu, suyun yoğunluğunun sıcaklıkla birlikte önemli ölçüde değişmesi nedeniyle ortaya çıkar. Yüksek sıcaklığa ve daha az yoğunluğa sahip akışkan borunun üst kısmına yükselirken, düşük sıcaklığa ve daha fazla yoğunluğa sahip akışkan borunun alt kısmına doğru yerleşme eğiliminde olacaktır. Bu ayrılma, dikey yönde bir sıcaklık gradyanına neden olur ve bu da eğilme stresine, termal yorgunluğa ve çatlamaya neden olabilir. Bu sorun birçok PWR basınçlandırıcı dalgalanma hattında, yüksek basınç emniyet enjeksiyon sisteminde, acil durum çekirdek soğutma sisteminde (ECCS) rapor edilmiştir. Bu durum göz önüne alındığında, boru içindeki sıcaklık dağılımının doğru bir şekilde belirlenmesi gereklidir ve boru analizi bu durumu bir boru gerilme girdisi olarak dikkate alacaktır. Bu çalışmada, PWR dalgalanma hattında meydana gelen termal tabakalaşma, hesaplamalı akışkanlar dinamiği (CFD) analizi ile incelenmiştir. Çalışma sadece dalgalanma hattındaki akış davranışını incelemekle sınırlı kalmamış, aynı zamanda dalgalanma hattı geometrisinin termal tabakalaşma üzerindeki etkisini incelemek için dalgalanma hattı yerleşimi de değiştirilmiştir. Ayrıca, ısı transfer katsayısı ve basınçlandırıcı çıkış dalgalanma debisi yeniden ayarlanarak farklı koşullarda meydana gelebilecek değişimlerin etkisi hassasiyet çalışması ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Thermal stratification is a common phenomenon existing in commercial pressurized water reactors (PWR). This phenomenon occurs because the density of water changes significantly with temperature. The fluid with high temperature and less density will rise to the top of the pipe, while the fluid with low temperature and more density will tend to settle toward the bottom of the pipe. This separation causes a temperature gradient in the vertical direction, which may cause bending stress, thermal fatigue, cracking. This problem occurred in many PWR pressurizer surge line, high pressure safety injection system, emergency core cooling system (ECCS) were reported. When this situation is considered, it is necessary to determine the temperature distribution inside the pipe accurately and pipe analysis will consider this condition as a piping stress input. In this study, the thermal stratification occurring in PWR surge line is analysed with a computational fluid dynamics (CFD) analysis. The study is not limited to only examining the flow behaviour in the surge line, but also the surge line layout has been modified to examine the effect of surge line geometry on thermal stratification. In addition, heat transfer coefficient and pressurizer out surge flow rate were re-adjusted to determine the effect of changes that may occur during the different conditions with sensitivity study.