Tip 2 diyabetes mellitus tanılı hastalarda bel-baldır çevresi oranlarının fibrozis-4 (fıb-4) skoru ile ilişkisinin değerlendirilmesi, tek merkez deneyimi
Evaluation of the relationship between waist-calf circumference ratios and fibrosis-4 (fib-4) score in patients with type 2 diabetes mellitus, single center experience
- Tez No: 917992
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYDAHMET AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: FIB-4, NAYKH, NFS, APRI, BMI, FORNS indeksi, bel-baldır çevresi oranı, FIB-4, NAFLD, NFS, APRI, BMI, FORNS index, waist-to-calf ratio
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Tip 2 DM tanılı hastalarda artan karaciğer fibrozisi riskini ön görmek için kullanılan non-invaziv testlerin antropometrik ölçümlerle ilişkisinin değerlendirilmesi Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif bir çalışmadır. Araştırmamızda Ocak 2023 ve Ocak 2024 tarihleri arasında Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi diyabet polikliniğine başvuran 18-80 yaş arası diyabetik hastalar incelendi. Dışlama kriteri bulunmayan 305 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, özgeçmişleri, kronik hastalıkları, kullandığı ilaçlar ve laboratuvar sonuçları değerlendirildi. Antropometrik ölçümleri yapıldı. Karaciğer fibrozisini non-invaziv gösteren skorlama sistemleri kullanıldı. Bunlar; FIB-4 skoru, APRI indeksi, NFS skoru, AST/ALT oranı, FORNS indeksi idi. Bulgular: Bu çalışmada, Tip 2 diyabet tanısı olan 305 hasta incelenmiştir. Hastaların yaş ortalaması 61.5±9.0 yıl olup, %56.4'ü (n=172) kadındır. Ortalama vücut kütle indeksi (VKİ) 29.6±4.9 kg/m² olarak saptanmıştır. Antropometrik ölçümlere göre hastaların ortalama bel çevresi 106.2±10.9 cm, kalça çevresi 108.9±12.1 cm ve baldır çevresi 36.9±3.6 cm'dir. Bel-baldır oranı ortalama olarak 0.98±0.08 bulunmuş ve FIB-4 skoru ile zayıf pozitif bir korelasyon göstermiştir. Sonuç olarak, bu çalışma, bel-baldır oranı gibi antropometrik ölçümlerin FIB-4, APRI ve FORNS skorları ile anlamlı korelasyonlar gösterdiğini ve Tip 2 diyabetli hastalarda karaciğer fibrozisi riskinin değerlendirilmesinde kullanılabileceğini ortaya koymuştur. Sonuç: Bu çalışma, Tip 2 diyabet tanısı olan hastalarda bel-baldır çevresi oranı (WCR) ile karaciğer fibrozisi riskini non-invaziv biyomarkerlar (FIB-4, APRI, FORNS) aracılığıyla değerlendirmiştir. Bulgular, WCR'nin FIB-4 ve diğer skorlarla pozitif bir korelasyon gösterdiğini ortaya koymuş, abdominal yağlanmanın karaciğer fibrozisi riskini artırabileceğini göstermiştir. Bu sonuçlar, antropometrik ölçümlerle karaciğer fibrozisinin erken tespiti için etkili stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Evaluation of the relationship between non-invasive tests used to predict the increased risk of liver fibrosis in patients with type 2 DM and anthropometric measurements Materials and Methods: Our study is a retrospective study. In our study, diabetic patients aged 18-80 who applied to the diabetes outpatient clinic of Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital between January 2023 and January 2024 were examined. 305 patients with no exclusion criteria were included in the study. The demographic characteristics, history, chronic diseases, medications used and laboratory results of the patients were evaluated. Anthropometric measurements were performed. Scoring systems that show liver fibrosis non-invasively were used. These; FIB-4 score, APRI index, NFS score, AST/ALT ratio, FORNS index. Results: In this study, 305 patients diagnosed with Type 2 diabetes were examined. The mean age of the patients was 61.5±9.0 years, 56.4% (n=172) were female. The mean Body Mass Index (BMI) was determined as 29.6±4.9 kg/m². According to anthropometric measurements, the mean waist circumference of the patients was 106.2±10.9 cm, hip circumference was 108.9±12.1 cm and calf circumference was 36.9±3.6 cm. The mean waist-calf ratio was found to be 0.98±0.08 and showed a weak positive correlation with the FIB-4 score. In conclusion, this study revealed that anthropometric measurements such as waist-to-calf ratio showed significant correlations with FIB-4, APRI and FORNS scores and could be used in the assessment of liver fibrosis risk in patients with Type 2 diabetes. Conclusion: This study evaluated the risk of liver fibrosis in patients with Type 2 diabetes by using non-invasive biomarkers (FIB-4, APRI, FORNS) with waist-to-calf ratio (WCR). The findings revealed that WCR showed a positive correlation with FIB-4 and other scores, and showed that abdominal fat may increase the risk of liver fibrosis. These results may contribute to the development of effective strategies for the early detection of liver fibrosis with anthropometric measurements.