Ortaokul müzik dersi öğretim programındaki Türk müziği kazanımlarının bloom taksonomisi'ne göre incelenmesi ve öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi
An investigation of Turkish music outcomes in the secondary school music course teaching program according to bloom taxonomy and evaluation of the teachers' opinions
- Tez No: 918042
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KAMİL İNANICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: öğretim programı, müzik eğitimi, ders kazanımı, Bloom Taksonomisi, Türk müziği, curriculum, music education, course outcome, Bloom's Taxonomy, Turkish music
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu araştırma, ortaokul beşinci sınıf müzik öğretimi programındaki Türk müziği kazanımlarının Bloom Taksonomisi'ne göre incelenmesi ve bu kazanımlara yönelik öğretmen görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu araştırmanın yöntemi, nitel araştırma yöntemi içerisinde yer alan görüşme tekniği ve doküman inceleme desenlerinin birlikte kullanıldığı modele göre tasarlanmıştır. Araştırmada, 2023-2024 eğitim-öğretim yılının bahar yarıyılında Erzurum il merkezinde görev yapan 35 müzik öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca, müzik öğretim programı kazanımları Bloom Taksonomisi'ne göre sınıflandırmak için doküman inceleme yöntemi uygulanmıştır. Veri toplama araçları olarak, öğretmenlerle yapılan görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme formu ve alan uzmanlarına yönelik“Kazanımları Öğrenme Alanlarına Göre Sınıflandırma Formu”kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde, Ortaokul beşinci sınıf müzik öğretimi programındaki Türk müziği kazanımlarının Bloom Taksonomisi'ne göre sınıflandırılması boyutunda içerik analizi, Ortaokul beşinci sınıf müzik öğretimi programındaki Türk müziği kazanımlarına yönelik müzik öğretmenleriyle yapılan görüşmelerden elde edilen verilerin analizinde ise betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada, ortaokul beşinci sınıf müzik dersi programındaki kazanımların Bloom Taksonomisi'ne göre incelenmesine dayalı verilerden,“Dinleme-Söyleme”alanında altı adet,“Müziksel Algı ve Bilgilenme”öğrenme alanında yedi adet,“Müziksel Yaratıcılık”öğrenme alanında altı adet ve“Müzik Kültürü”öğrenme alanında dört adet olmak üzere toplamda 23 adet olduğu bulgusu elde edilmiştir. Bu kazanımların Bloom Taksonomisi'ne göre bilişsel alanda 11 adet, duyuşsal alanda beş adet ve devinişsel alanda yedi adet şeklinde dağılım gösterdiği ve 23 adet kazanım içerisinde Türk müziğine yönelik kazanımların 6 adet olduğu ve bu oranının %26 olduğu belirlenmiştir. Ortaokul beşinci sınıf müzik dersi programındaki kazanımlarına yönelik öğretmen görüşlerine dayalı verilerden ise, müzik öğretmenlerinin kazanımları eğitim-öğretim sürecine uygun bulduğu yönünde bulgular elde edilmiştir. Sonuçlar: Araştırmada, ortaokul beşinci sınıf müzik dersi programındaki kazanımlar Bloom Taksonomisi'ne göre incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, programda toplam 23 kazanım olduğu belirlenmiş, bu kazanımların bilişsel, duyuşsal ve devinişsel alanlarda farklı dağılımlar gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, toplam kazanım sayısına göre Türk müziğine yönelik kazanımların oranı %26 olarak tespit edilmiştir. Öğretmen görüşlerine dayanan değerlendirmelerde, kazanımların eğitim-öğretim sürecine uygun bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenler, belirli kazanımları yüksek uygunluk ve ölçülebilirlik ile değerlendirirken,“Müziklere kendi oluşturduğu ritim kalıbı ile eşlik eder”kazanımını daha düşük bir puanla değerlendirmiştir. Genel olarak, müzik öğretmenleri kazanımların çoğunun kısmen veya tamamen gerçekleştiğini belirtmişlerdir. Bu bulgular, müzik dersi programının çeşitli öğrenme alanlarına yönelik olduğunu ve öğretmenlerin kazanımların uygulanabilirliğine dair olumlu bir görüş sergilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the Turkish music objectives in the fifth-grade music teaching program of secondary school according to Bloom's Taxonomy and to determine teachers' views on these objectives. Method: The method of this research was designed according to the model in which the interview technique and document analysis patterns within the qualitative research method are used together. In the study, semi-structured interviews were conducted with 35 music teachers working in Erzurum city center in the spring semester of the 2023-2024 academic year. In addition, document review method was applied to classify the music curriculum outcomes according to Bloom's Taxonomy. As data collection tools, a semi-structured interview form was used in the interviews with teachers and a“Classification of Outcomes According to Learning Areas Form”was used for field experts. In the analysis of the research data, content analysis was used in the dimension of classifying the Turkish music achievements in the fifth-grade music teaching program according to Bloom's Taxonomy, and descriptive analysis technique was used in the analysis of the data obtained from the interviews with music teachers regarding the Turkish music achievements in the fifth-grade music teaching program. Findings: In the study, from the data based on the examination of the achievements in the fifth-grade middle school music lesson program according to Bloom's Taxonomy, it was found that there were 23 achievements in total, six in the“Listening-Singing”learning domain, seven in the“Musical Perception and Knowledge”learning domain, six in the“Musical Creativity”learning domain and four in the“Music Culture”learning domain. According to Bloom's taxonomy, it was determined that these achievements were distributed as 11 in the cognitive domain, five in the affective domain, and seven in the cognitive domain and that there were 6 achievements related to Turkish music among 23 achievements and this rate was 26%. From the data based on teacher opinions about the objectives in the fifth-grade music course program, it was found that music teachers found the objectives appropriate for the education process. Conclusions: In the study, the objectives of the fifth-grade music curriculum were examined according to Bloom's Taxonomy. According to the findings, it was determined that there were a total of 23 objectives in the program, and it was concluded that these objectives showed different distributions in cognitive, affective, and kinesthetic areas. In addition, according to the total number of objectives, the proportion of objectives related to Turkish music was determined as 26%. In the evaluations based on teachers' opinions, it was concluded that the objectives were appropriate for the education process. While teachers evaluated certain objectives with high appropriateness and measurability, they evaluated the objective“Accompanies music with a rhythm pattern created by oneself”with a lower score. In general, music teachers stated that most of the objectives were partially or fully realized. These findings show that the music curriculum is oriented towards various learning areas and that teachers have a positive opinion about the applicability of the outcomes.