Depremden etkilenen sporcuların deprem stresi ile baş etme stratejileri ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin incelenmesi
Examination of earthquake stress coping strategy and psychological well-being levels of athletes affected by the earthquake
  1. Tez No: 918183
  2. Yazar: ESRA SEVİLİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER ÇANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Depremzede, Deprem Stresi, Psikolojik İyi Oluş, Spor, Earthquake, Earthquake Victim, Earthquake Stress, Psychological Well- Being, Sports
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, depremden etkilenen sporcuların bazı demografik özelliklerine göre deprem stresi ile baş etme stratejilerini ve psikolojik iyi oluş düzeylerini incelenmesidir. Çalışmada betimsel nitelik taşıyan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2023 merkez üssü Kahramanmaraş depremini yaşamış sporcular, örneklem grubunu ise, depremi yaşamış sporcular içerisinden tesadüfi örneklem yöntemi ile seçilmiş 413 sporcu oluşturmaktadır. Araştırmada, erkek sporcuların olumlu yeniden arama alt boyut toplam puanları kadın sporculardan daha yüksek, düşük gelire sahip olduğunu beyan eden sporcuların psikolojik iyi oluş toplam puanları deprem stresi ile baş etme stratejileri ölçeğinin sosyal destek alt boyut toplam puanları orta ve yüksek gelirli sporculara göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, spor yaşı 7 yıl ve üstü olan sporcuların 7 yıldan daha az sporculara göre, milli sporcuların milliliği olmayan sporculara göre deprem stresi ile baş etme stratejileri ölçeğinin olumlu yeniden arama alt boyut toplam puanları daha yüksek çıkmıştır. Araştırmada yaralanma öyküsü olan sporcuların sosyal destek alt boyut puanı olmayanlara göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Araştırmada sporu bırakmak zorunda kalan sporcuların deprem stresi ile baş etme stratejileri toplam ve sosyal destek alt boyut puanının sporu bırakmayanlara göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Araştırmada yakınını kaybeden ile sporculuk hayatı etkilenen sporcuların sosyal destek alt boyut puanı vefat öyküsü olmayan ve sporculuk hayatı etkilenmeyen sporculara göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, deprem sonrası antrenmanların eski haline döndüğünü beyan eden sporcuların psikolojik iyi oluş ve deprem stresi ile baş etme stratejileri toplam puanları hayır cevabını veren sporculara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, 2023 merkez üssü Kahramanmaraş depremini yaşamış sporcularının psikolojik iyi oluş toplam puanı ile deprem stresi ile baş etme stratejileri toplam ve alt boyut toplam puanları arasında zayıf düzeyde pozitif anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular ışığında, sporcuların psikolojik iyi oluşlarının ve deprem stresi ile baş etme stratejilerinin geliştirilmesi amacıyla sporculuk hayatına etki eden bireysel faktörler göz önünde bulundurularak daha kişiselleştirilmiş destek programları oluşturulması sporcuların ruhsal ve sportif performanslarını olumlu yönde katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the strategies for coping with earthquake stress and psychological well-being levels of athletes affected by the earthquake according to some demographic characteristics. The study used a descriptive relational screening model. The universe of the study consists of athletes who experienced the 2023 epicenter Kahramanmaraş earthquake, and the sample group consists of 413 athletes selected by random sampling method from among the athletes who experienced the earthquake. In the study, it was determined that the total scores of male athletes on the positive search sub-dimension were higher than those of female athletes, and the total scores of psychological well-being and social support sub-dimension of the earthquake stress coping strategies scale of athletes who declared to have low income were lower than those of middle and high income athletes. In the study, the positive search sub-dimension total scores of the earthquake stress coping strategies scale were higher in athletes with a sports age of 7 years and above than in athletes with less than 7 years, and in national athletes than in athletes without nationality. In the study, it was determined that athletes with a history of injury had lower social support sub-dimension scores than those without. In the study, it was determined that athletes who had to quit sports had lower earthquake stress coping strategies total and social support sub-dimension scores than those who did not quit sports. In the study, it was determined that the social support sub-dimension scores of athletes who lost a loved one and whose athletic life was affected were lower than those of athletes who did not have a death story and whose athletic life was not affected. In the study, it was determined that the total scores of psychological well-being and earthquake stress coping strategies of the athletes who declared that their training had returned to its previous state after the earthquake were higher than those who answered no. In the study, it was determined that there were weak positive significant relationships between the total psychological well-being score of the athletes who experienced the 2023 epicenter Kahramanmaraş earthquake and the total and sub-dimension scores of strategies for coping with earthquake stress. In light of these findings, creating more personalized support programs that take into account individual factors affecting athletes' athletic life in order to improve their psychological well-being and strategies for coping with earthquake stress can positively contribute to athletes' mental and athletic performance.