Karizmatik liderlik bağlamında Türk siyasetçilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Turkish politicians charismatic leadership in context
  1. Tez No: 377688
  2. Yazar: MEHMET DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Liderlik, Karizma, Türk Siyasetçileri, Management, Leadership, Charisma, Turkish Politicians
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
İnsanlar toplum yapısına kavuştukları ilk günden beri yönetilme gereksinimi duymuşlardır. Bu yüzden liderliğin ortaya çıkışı insanlık tarihi kadar eskidir. Toplumsal yaşamın var olduğu her dönemde ve yerde liderler var olmuştur. Liderler Toplumların yaşayışlarına çok büyük etkide bulunmuşlar, hatta kaderlerini belirleyici roller üstlenmişlerdir. Toplum yapısının gelişmesiyle birlikte liderlerin de rollerinin değişime -ya da gelişime- uğradığı görülmektedir. İş bölümünün ve buna bağlı olarak hiyerarşik yapının ortaya çıkması 'lider' kavramının boyutunu değiştirmiş, bu kavramın öneminin daha da artmasına ve toplumdaki yeni sistem içerisinde oluşan hiyerarşinin en üst kademesinde yer bulmasına olanak sağlamıştır.Bu zaman zarfında 'liderlik' açısından irdelenmesi gereken en önemli nokta 19.yy. dır. Liderlik anlayışları bu yüzyıl içerisinde hızlı bir biçimde şekillenerek günümüze değin gelmiş ve çeşitli liderlik teorileri ortaya atılmıştır. Çalışmanın ilk kısmını liderlik tanımı ve lider-yönetici ayrımı oluşturacaktır. Bu kısımda liderliğe atfedilmiş olan tanımlamalar yer alacak ve liderliğin yönetici kavramı ile bir görülüp görülemeyeceği irdelenecektir. Çalışmanın ikinci kısımda ise, liderlik teorileri olarak, özellikler yaklaşımı, davranışsal yaklaşım, durumsallık yaklaşımı ve modern yaklaşım ele alınacaktır. Çalışmanın üçüncü kısmında modern liderlik yaklaşımının alt başlığı olan karizmatik liderlik teorisine yer verip, dördüncü kısımda ise, Türk siyasetçilerinin karizmatik liderlik bağlamında incelenmesi yapılacaktır. Çalışmanın dördüncü kısmı içerisinde karizmatik liderlik bağlamında ele alınacak olan Türk siyasetçilerinin isimleri ise; İsmet İnönü, Adnan Menderes, Turgut Özal, Bülent Ecevit, Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş, Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli'den oluşmaktadır. Çalışmanın beşinci kısmında ise, yukarıda adı geçen liderlerin karizma kavramı açısından değerlendirilmesi yapılacaktır. Bunun için 5'li Likert Ölçeği kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
People feel the need for management of the social structure, since the first day they meet.So , the emergence of leadership is as old as human history.Leaders of all time and the all place of social life that have been there. theLeaders are a very large impact on the lifestyles of communities anda made many, or even assumed a crucial role in their fate.With the development of the structure of society, the role of leaders see that undergoes change or development.Division of labor and the emergence of a hierarchical structure depending on the 'leader' of the concept has changed the size, the importance of this concept, and a further increase in the uppermost layers of the hierarchy of society in the new system has to discover. During this time, 'leadership' in the 19th century the most important point to be examined is available. Rapid understanding of leadership in shaping in this century, and various leadership theories have been proposed until now. The first part of the study was to create a distinction between definition of leadership and leader-manager.The definitions in this section will be attributed to the leadership and executive leadership be regarded with the concept will be discussed. In the second part of this study, leadership theories, the features approach, behavioral approach, contingency approach and modern approach will be discussed.The sub-title of the third part of the modern approach to study leadership, whether in the theory of charismatic leadership, while the fourth section, Turkish politicians will be examined within the context charismatic leadership.The fourth part of this study, which will be discussed in the context of charismatic leadership in the names of the Turkish politicians, İsmet İnönü, Adnan Menderes and Turgut Ozal, Bülent Ecevit, Demirel, Alparslan Turkes, Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, and consists of Devlet Bahceli.In the fifth part of the study, the above-mentioned leaders will be evaluated in terms of the concept of charisma. This will be used for the 5-point Likert Scale.