Grafik tasarım programı lisans eğitimine yönelik, mekan ve grafik tasarım ilişkisi üzerıne temel ders önerisi
A basic course proposal for undergraduate graphic design program on the relationship between space and graphic design
- Tez No: 918364
- Danışmanlar: PROF. ÇETİN TÜKER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Grafik tasarım, mekân, bilgilendirme tasarımı, yönlendirme tasarımı, sergileme tasarımı, okunaklılık, okunurluk, Graphic design, space, information design, wayfinding design, exhibition design, legibility, readability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışmanın konusu, grafik tasarım lisans programı öğrencilerine yönelik grafik tasarım ve üçüncü boyut ilişkisini ve grafik tasarımın üçüncü boyuttaki etkinliğini inceleyen bir temel ders önerisidir. Ders önerisi, grafik tasarımın üçüncü boyuttaki etkinliği ve bundan doğan süreçleri araştırmayı, bu süreçlerle ilgili temel bilgileri vermeyi ve bu konuda bir ön deneyim çalışmasının nasıl olacağını öğrencilere öğretmeyi amaçlamaktadır. Tez altı bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, tezin araştırma konusu ve bu tezin konusunun seçilme nedenleri ile ilgili bilgi verilmektedir. İkinci bölümde, konuyla ilgili literatür taramasının nasıl yapıldığı ve tezin konusu olan dersin metodolojisinin nasıl oluşturulduğu, farklı alanlardan ve kaynaklardan nasıl yararlanıldığı bilgisi verilmektedir. Üçüncü bölümde, izlenen yöntemler kısaca açıklanmaktadır. Mekân bağlamında grafik tasarımının yer aldığı derslerin yapı ve içerikleri incelenmekte, hangi dersler olduğu, öğrencilerle yapılan anket çalışmaları, profesyonellerle yapılan sözlü görüşmeler, ders planı ve içerikleri ve dersin öğrenme çıktıları ele alınmaktadır. Dördüncü bölümde, veri elde etmek için yapılan ön çalışmalardan edinilen bulgular özetlenmektedir. Mekân bağlamında grafik tasarımının yer aldığı derslerin yapı ve içeriğinin incelemesinin sonucunda elde edilen bilgiler analiz edilerek sınıflandırılmış ve verilere ulaşılmıştır. Türkiye'deki üniversitelerdeki benzer dersler ile yurt dışındaki belli başlı okul ve üniversitelerdeki benzer dersler incelenmiş, bu derslerin içerikleri, hangi derece için verildiği ve ne şekilde öğretildiği gibi maddeler halinde sınıflandırılmıştır. Ayrıca, alanın profesyonelleri ile yapılan sözlü görüşmelerde dersin içeriği ve yöntemi açısından önemli olabilecek ortak noktalar belirlenmiştir. Bu süreç, hangi konuya eğilineceği ve hangi bölümün ne kadar ağırlıkla verilmesi gerektiğini belirlemekte etkili olmuştur. Beşinci bölümde, tezin konusunu oluşturan grafik tasarımı ve mekân ile ilgili temel ders önerisi sunulmaktadır. Burada ders tanımlanmakta, dersin oluşturma amacı açıklanmaktadır. Dersin müfredat tablosu verilmekte ve haftalık programın içeriği detaylandırılmaktadır. Mekân ve grafik tasarım temel bilgileri iki hafta, planlama üç hafta, mekân yazı tipografi ilişkisi iki hafta, kimlik ve mekân bir hafta, mekânda bilgilendirme ve yönlendirme tasarımı üç hafta ve sergileme tasarımı üç hafta viii süresince ele alınmaktadır. Bu derslerle ilgili izlenen yöntemler ve ders içerikleri temel bir şekilde sunulmaktadır. Altıncı bölümde ise elde edilen sonuçlar sunulmaktadır. Bu Sanatta Yeterlik tezi, grafik tasarım ve mekân ilişkisinin akademik ve pratik boyutlarını bir araya getirerek bu alandaki bilgi birikimine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is about a core subject proposal focusing on“basic course”because the target group is the undergraduate students of graphic design programs as the level of final projects. The goal of the course proposal is to investigate how to model graphic design on the third dimension, to provide basic knowledge on these methodologies and to teach students to make a preliminary continuous experience with graphic design modeling in 3D. It contains six chapters of thesis. Chapter one: Introduction This chapter is consisted of an introduction section that included a background to the research topic, why that topic, and description of the clients or the population and the setting of the study. Chapter two focuses on how the literature review around the theme was conducted and then how the proposed course methodology was built using other buses and sources. Then in Chapter tree, a short primer on the paths taken. The study explores the structure and contents of graphic-design courses in spatial contexts, with discussion on the relevant course participations, student survey results, professional interviews, course planning and content, and learning outcomes and objectives of the courses. Chapter four provides an overview of the results of preliminary data collection studies; It examines and categorizes the data extracted from the structure and content of graphic design-related space courses. Courses available at universities in Turkey and at wellknown schools and universities abroad have been studied and classified in terms of their contents, degrees and teaching style. Professionals in the field provided detail about significant course content and methodology developments also. This process identified which topics needed attention and gave an indication of how much weight to give each section. Chapter Five is the initial general course proposal surrounding graphic design and space as it is the focus of the thesis. This is where the course is defined, the reasons for its creation are explained, the syllabus table is made available, and the content of the program is explained weekly. It has a duration of 2 weeks for general design issues in the field of space, 3 weeks of planning, 2 weeks of interactions between space and typography, 1 week of identity-space relationship, and 3 weeks of information and wayfinding design in the space, as well as exhibition design (3 weeks). Introduction of the ways and the contents of the course The fifth chapter describes describes the results, and the sixth chapter discusses the findings. This Ph. By integrating academic and practical aspects of the relationship between graphic design and space, my Ph. D. thesis expects to be make a theoretical contribution to this field.Invisible designField of inquiry within graphic design that investigates the process of navigation according to space and its information design aspects.