Yetişkin bireylerde şiddet eğilimleri, öfke kontrolü ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of relationships between violence tendencies, anger control, and psychological symptoms in adults
- Tez No: 918384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ ULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Şiddet Eğilimleri, Öfke Kontrolü, Psikolojik Belirtiler, Violence Tendencies, Anger Management, Psychological Symptoms
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı yetişkin bireylerde şiddet eğilimleri, öfke kontrolü ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan 18 yaş ve üzeri 384 yetişkin bireyden oluşmuştur. Bu çalışmada Demografik Bilgi Formu, Öfke İfade Tarzı Ölçeği, Şiddete Yönelik Tutum Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri (KSE) kullanılmıştır. Çalışmanın bulgularında, şiddete yönelik tutumlar ile sürekli öfke, öfkeyi içte ve öfkeyi dışta yaşama durumları arasında pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Çalışmaya katılım sağlayan bireylerin şiddete yönelik tutumları ile anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, somatizasyon ve hostilite düzeyleri arasında pozitif yönde ve yüksek düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bireylerin öfkeyi içte yaşama durumları ile anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, somatizasyon ve hostilite düzeyleri arasında pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Mevcut çalışmanın bulguları doğrultusunda, özellikle bireylerin öfkeyi içte yaşama durumları ile anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, somatizasyon ve hostilite düzeyleri arasındaki pozitif ilişki göz önüne alındığında, klinik psikologların özellikle öfke yönetimi konusunda bireylerle çalışırken, bu diğer psikolojik faktörleri de dikkate almaları gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between violent tendencies, anger control and psychological symptoms in adults. Relational screening model was used in this study. The universe of this research consisted of 384 adult individuals aged 18 and over living in the Turkish Republic of Northern Cyprus. In this study, Demographic Information Form, Anger Expression Style Scale, Attitude towards Violence Scale and Brief Symptom Inventory (BSI) were used. In the findings of the study, it was determined that there was a positive and moderate relationship between attitudes towards violence and trait anger, experiencing anger internally and externally. It has been determined that there is a positive and high level relationship between the attitudes of the individuals participating in the study towards violence and their anxiety, depression, negative self, somatization and hostility levels. It has been determined that there is a positive and moderate relationship between individuals' anger internally and their anxiety, depression, negative self, somatization and hostility levels. In line with the findings of the present study, especially considering the positive relationship between individuals' internal anger experiences and their anxiety, depression, negative self, somatization and hostility levels, it shows that clinical psychologists should consider these other psychological factors, especially when working with individuals on anger management.