Öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarılarına yazmaya yönelik tutumlarına ve kavramları öğrenmelerine etkisi
The Effect of writing activities for learning on students' academic achievements their attitudes towards writing and their learning of concepts
  1. Tez No: 918457
  2. Yazar: HİLAL SEFİLOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğrenme amaçlı yazma, sosyal bilgiler, akademik başarı, yazmaya yönelik tutum, kavram öğretimi, etkin vatandaşlık, writing for learning, social studies, academic achievement, attitudes towards writing, concept teaching, active citizenship
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler dersinde kullanılan öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarıları, yazmaya yönelik tutumları ve kavramları öğrenmeleri üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yaklaşımlarından yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Erzurum şehrinde bulunan bir devlet okulunun iki farklı şubesinde öğrenim gören toplam 31 (DG=18, KG=13) kişiden oluşan yedinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak öğrencilerin; akademik başarılarını belirlemek için Etkin Vatandaşlık Akademik Başarı Testi (EVABT), yazmaya yönelik tutumlarını belirlemek için Yazmaya Yönelik Tutum Ölçeği (YYTÖ), yapılan etkinliklerin kavramları öğrenmelerine etkisini belirlemek için Kavram Anlama Testi (KAT) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizleri Bağımsız Gruplar T Testi, Mann-Whitney U Testi, Bağımlı Gruplar T Testi (Paired) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca KAT'tan elde edilen veriler öğrencilerin anlama düzeyleri dikkate alınarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda ulaşılan bulgulara göre, öğrencilerin akademik başarı düzeyleri bakımından deney ve kontrol grubu ön test puanları arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı, akademik başarı son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Yine deney ve kontrol grubu öğrencilerinin kavramları öğrenmeleri bakımından ön test puanları arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı, son test puanları arasında anlamlı bir farklılığın olduğu ayrıca deney grubu öğrencilerinin yazmaya yönelik tutum ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farklılığın bulunduğu sonucuna varılmıştır. Sonuçlar: Araştırmanın sonucunda, öğrenme amaçlı yazma etkinliklerine dayalı öğretim sürecinin mevcut programa dayalı öğretim sürecine göre öğrencilerin akademik başarıları ve kavram öğrenmeleri üzerinde olumlu etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin öğrencilerin yazmaya yönelik tutumları üzerinde de olumlu bir etki oluşturduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to investigate the effect of writing activities for learning purposes on students' academic achievement, attitudes towards writing, and learning concepts. Method: Quasi-experimental design, one of the quantitative research approaches, was used in the research. The study group consisted of 31 (EG = 18, KG = 13) seventh grade students studying in two different branches of a state school in the city of Erzurum. As data collection tools in the research; Active Citizenship Academic Achievement Test (EVABT) was used to determine the academic success of the students, Attitude Scale Towards Writing (YYTÖ) was used to determine their attitudes towards writing, and Concept Understanding Test (KAT) was used to determine the effect of the activities on learning the concepts. The analyses of the obtained data were carried out using Independent Groups T Test, Mann-Whitney U Test, Dependent Groups T Test (Paired). In addition, the data obtained from KAT were analyzed by taking into account the students' comprehension levels. Findings: According to the findings of the research, it was determined that there was no significant difference between the pre-test scores of the experimental and control groups in terms of the students' academic success levels, and that there was a significant difference in favor of the experimental group between the post-test average scores of the academic success. It was also concluded that there was no significant difference between the pre-test scores of the experimental and control group students in terms of learning the concepts, that there was a significant difference between the post-test scores, and that there was a significant difference between the pre-test and post-test scores of the experimental group students' attitudes towards writing. Conclusions: As a result of the research, it was determined that the teaching process based on writing activities for learning purposes had a positive effect on the students' academic success and concept learning compared to the teaching process based on the current program. In addition, it was determined that writing activities for learning purposes also had a positive effect on the students' attitudes towards writing.