Karbon ayak izi ve enerji ilişkisi: Türkiye'de fosil yakıtlı araçlar ve elektrikli araçlar
Carbon footprint and energy relationship: Fossil fuel vehicles and electric vehicles in Turkey
- Tez No: 918612
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN ÜNALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon Ayakizi, Salınım, Elektrik, CO2, Sera Gazı, Carbon Footprint, Emission, Electricity, CO2, Greenhouse Gas
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
KARBON AYAK İZİ VE ENERJİ İLİŞKİSİ: TÜRKİYE'DE FOSİL YAKITLI ARAÇLAR VE ELEKTRİKLİ ARAÇLAR Fatih GÜRLEK Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2025 Danışman: Prof. Dr. Sebahattin ÜNALAN ÖZET Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve insan nüfusundaki artış ile beraber enerji ihtiyacında da büyük bir artış meydana gelmiştir. Bu enerjinin üretilmesinde kullanılan fosil yakıtlar yakıldıklarında atmosfere sera etkisi yaratan gazlar salınır. Herhangi bir sistemin doğaya saldığı bu sera gazları o sistemin karbon ayakizi olarak adlandırılır. Yaptığımız bu çalışmada ülkemizde ve dünyada üretilen ve tüketilen fosil yakıtlar ile birlikte elektrik değerleri ifade edilmiştir. Günlük hayatta kullandığımız içten yanmalı motorlara ve elektrikli motora sahip otomobillerin doğaya yaptıkları sera gazı salınımlarının bir karşılaştırması yapılmıştır. Dizel yakıtın daha kirli bir yanmaya sahip olmasına rağmen benzinli bir araç daha fazla yakıt tükettiği için, aynı mesafe değerlerinde, daha az karbon salınımı olduğu tespit edilmiştir. Elektrik motoruna sahip araçlar üretim aşamasında bataryalarından kaynaklı daha fazla karbon salınımına neden olmaktadırlar. Yaklaşık 2 senelik kullanımda elektrikli araçlar ile içten yanmalı araçların doğaya karbon salınımı eşitlenmektedir. Elektrik motoruna sahip araçlar içten yanmalı emsallerine göre çok düşük km başına emisyon değeri ile çevre dostu tabirini sonuna kadar hak etmektedir. Burada elektrikli araçtan bir salınım yapılmadığı için hesaplanan emisyon değeri araç bataryasının şarj olmasında kullanılan elektriğin üretiminde km başına düşen karbon değeridir. Bu değer elektriğin fosil yakıtlardan üretildiği durumlarda artar iken tamamen güneş enerjisinin kullanılması halinde ise neredeyse sıfırlanabilmektedir. Alışkanlıklarımızı değiştirerek daha doğa dostu bir hal alabiliriz. Buna kullandığımız araçların elektrikli modeller ile değiştirilmesi güzel bir örnek olmaktadır.
Özet (Çeviri)
CARBON FOOTPRİNT AND ENERGY RELATİONSHİP: FOSSİL FUEL VEHİCLES AND ELECTRİC VEHİCLES İN TURKEY Fatih GÜRLEK Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, January 2025 Supervisor: Prof. Dr. Sebahattin ÜNALAN ABSTRACT Today, with the development of technology and the increase in the human population, there has been a great increase in the need for energy. When the fossil fuels used in the production of this energy are burned, gases that create a greenhouse effect are released into the atmosphere. These greenhouse gases released by any system into nature are called the carbon footprint of that system. In this study, the fossil fuels produced and consumed in our country and in the world, as well as the electricity values, have been expressed. A comparison has been made of the greenhouse gas emissions of the internal combustion engine and electric engine cars that we use in our daily lives. Although diesel fuel has a dirtier combustion, it has been determined that since a gasoline vehicle consumes more fuel, it has less carbon emissions in the same distance values. Vehicles with electric engines cause more carbon emissions due to their batteries during the production phase. In approximately 2 years of use, the carbon emissions of electric vehicles and internal combustion vehicles into nature are equal. Vehicles with electric engines fully deserve the term environmentally friendly with their very low emission values per km compared to their internal combustion counterparts. Since there is no emission from the electric vehicle here, the calculated emission value is the carbon value per km in the production of electricity used to charge the vehicle battery. This value increases when electricity is produced from fossil fuels, but can be almost zero when using solar energy entirely. We can become more environmentally friendly by changing our habits. Replacing the vehicles we use with electric models is a good example of this.