Voleybolcularda skapular diskinezi varlığının kas gücü üzerine etkisi: kesitsel bir çalışma
The effect of scapular dyskinesia on muscle strength in volleyball players: A cross-sectional study
- Tez No: 918656
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kas Gücü, Skapular Diskinazi, Voleybol, Muscle Strength, Scapular Dyskinesia, Volleyball
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, voleybolcularda skapular diskinazi varlığının kas gücü ve dengesi üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kesitsel çalışma Temmuz-Aralık 2023 tarih aralığında Konya bölgesinde 70 adet voleybol oyuncusu katılmıştır ancak 39 lisanslı voleybol oyuncuları ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, voleybolcuların çeşitli antropometrik ölçümleri alındıktan sonra SD olgusunu belirlemek için McCluer testi yapılmıştır. Testin görselleri Kamera ile elde edilmiş ve bilgisayar ortamına incelenmiştir. Çalışmamızda elde edilen kamera kayıtlarına bakılarak sporcuların SD varlığı olanlar ve olmayanlar olarak belirlenmiş. Bunun ardından sporcuların el-pençe kuvvet testi, middle deltoid kas kuvvet gücü, supscapularis kas kuvvet gücü ve rhomboids kas gücü ölçümleri alınmıştır. SD olmayanların sağ el pençe kuvveti ortalamaları 61,89 ± 11,460 kg, sol el pençe kuvveti ortalamaları 56,97 ± 8,754 kg, sağ kol Middle Deltoid kas gücü ortalamaları 77,31 ± 13,266 kg, sol kol Middle Deltoid kas gücü ortalamaları 78,44 ± 12,098 kg, sağ kol Subscapularis kas gücü ortalamaları 88,60 ± 14,862 kg, sol kol Subscapularis kas gücü ortalamaları 85,83 ± 18,515 kg, sağ kol Rhomboids kas gücü ortalamaları 85,22 ± 27,548 kg ve sol kol Rhomboids kas gücü ortalamaları 98,78 ± 32,841 kg olarak tespit edilmiştir. Buna karşın, skapular diskinezi olanların sağ el pençe kuvveti ortalamaları 52,76 ± 10,84 kg, sol el pençe kuvveti ortalamaları 48,70 ± 7,906 kg, sağ kol middle deltoid kas gücü ortalamaları 67,13 ± 16,573 kg, sol kol middle deltoid kas gücü ortalamaları 65,33 ± 16,769 kg, sağ kol Subscapularis kas gücü ortalamaları 73,86 ± 16,272 kg, sol kol Subscapularis kas gücü ortalamaları 73,83 ± 13,365 kg, sağ kol Rhomboids kas gücü ortalamaları 70,61 ± 13,384 kg ve sol kol rhomboids kas gücü ortalamaları 75,67 ± 26,911 kg olarak tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda ise; SD varlığının kas gücünü genel olarak etkilediği özellikle sol taraftaki SD varlığının daha etkili olduğu söylenebilir. SD varlığının en fazla pençe kuvvetini etkilediği düşünülmektedir. İstatistiksel analiz için elde edilen verilerin düzenlenmesinde SPSS 22 IBM paket programı kullanılmıştır. Veriler ortalama ve standart sapmalar verilerek özetlenmiştir. Kas gücü ile diskinazi varlığı arasındaki ilişki ikili logistik regresyon analizi ile analiz edilmiştir. Bu çalışmada, hata payı 0,05 olarak kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of the presence of scapular dyskinesia on muscle strength and balance in volleyball players. This cross-sectional study was conducted between July-December 2023 in Konya region with 70 volleyball players but 39 licensed volleyball players. After taking various anthropometric measurements of the volleyball players, the McCluer test was performed to determine the SD phenomenon. The visuals of the test were obtained with the camera and analyzed in the computer environment. By looking at the camera recordings obtained in our study, the athletes were determined as those with and without SD. After that, hand-claw strength test, middle deltoid muscle strength, supscapularis muscle strength and rhomboids muscle strength measurements were taken. The mean right hand claw strength of those without SD was 61.89 ± 11.460 kg, the mean left hand claw strength was 56.97 ± 8.754 kg, the mean right arm Middle Deltoid muscle strength was 77.31 ± 13.266 kg, the mean left arm Middle Deltoid muscle strength was 78.44 ± 12.098 kg, The mean right arm subscapularis muscle strength was 88.60 ± 14.862 kg, the mean left arm subscapularis muscle strength was 85.83 ± 18.515 kg, the mean right arm Rhomboids muscle strength was 85.22 ± 27.548 kg and the mean left arm Rhomboids muscle strength was 98.78 ± 32.841 kg. On the other hand, the mean right hand claw strength was 52.76 ± 10.84 kg, the mean left hand claw strength was 48.70 ± 7.906 kg, the mean right arm Middle Deltoid muscle strength was 67.13 ± 16.573 kg, the mean left arm Middle Deltoid muscle strength was 65.33 ± 16.769 kg, The mean right arm subscapularis muscle strength was 73.86 ± 16.272 kg, the mean left arm subscapularis muscle strength was 73.83 ± 13.365 kg, the mean right arm Rhomboids muscle strength was 70.61 ± 13.384 kg and the mean left arm Rhomboids muscle strength was 75.67 ± 26.911 kg. As a result of the study; it can be said that the presence of SD affects muscle strength in general, especially the presence of SD on the left side is more effective. It is thought that the presence of SD affects the claw strength the most. SPSS 22 IBM package program was used to organize the data obtained for statistical analysis. Data were summarized by means and standard deviations. The relationship between muscl strength and the presence of dyskinesia was analyzed by binary logistic regression analysis. In this study, the margin of error was accepted as 0.05.