Evaluation of english language coursebooks in türki̇ye regarding 21st-century skills and bloom's taxonomy
Türkiye'deki ingilizce ders kitaplarının 21. yüzyıl becerileri ve bloom taksonomisi açısından değerlendirilmesi
  1. Tez No: 918853
  2. Yazar: KERİME NESLİHAN ÇAĞLAR CANA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE SAVAŞÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz dili eğitimi, Ders kitabı değerlendirme, 21. Yüzyıl becerileri, Bloom Taksonomisi, English language teaching, Coursebook evaluation, 21st-century Skills, 4 Cs, Bloom's Taxonomy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Nitel bir metodoloji benimseyen bu çalışma, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından geliştirilen ve okullarda okutulan dört lise seviyesi İngilizce ders kitabını değerlendirerek, 21. yüzyıl becerileri ve Bloom'un yenilenmiş Taksonomisi konusunda literatürdeki boşluğu ele almaktadır. Değerlendirme, 4C becerisinin (yani, yaratıcılık, iş birliği, eleştirel düşünme ve iletişim) yanı sıra Bloom Taksonomisinin altı bilişsel becerisinin (yani, hatırlama, anlama, uygulama, analiz etme, değerlendirme ve yaratma) varlığına ve dağılımına odaklanmıştır. Buna göre, ders kitaplarındaki etkinlikleri bu becerilere göre incelemek için iki kontrol listesi geliştirilmiştir. Yapılan analiz, dört ders kitabının da 4C becerisini ve Bloom Taksonomisinin altı bilişsel becerisini içermesine rağmen, bunların dağılımlarının eşit olmadığını ortaya koymuştur. Bulgulara göre, yaratıcılığın en az vurgulanan beceri olduğu, bunu eleştirel düşünmenin takip ettiği görülmüştür. Ayrıca, iş birliği becerisinin orta düzeyde temsil edildiği ve iletişimin en çok vurgulanan beceri olduğu da görülmüştür. 4C becerileri ders kitapları arasında ya da içinde eşit olarak temsil edilmediği ve yaratıcılık becerisinin de tüm kitaplarda yetersiz temsil edildiği çalışmanın ulaştığı bir diğer bulgudur. Bloom Taksonomisinin altı bilişsel becerisiyle ilgili olarak, hatırlama, anlama ve uygulama becerilerinin ders kitaplarında en yaygın beceriler olduğu, analiz etme, değerlendirme ve yaratma becerilerinin ise diğerlerine kıyasla daha az temsil edildiği bulunmuştur. 4 C becerileri ile ilgili bulgulara benzer şekilde, altı bilişsel becerinin ders kitapları arasında ya da içinde eşit olarak dağılmadığı görülmüştür. Bulgular önceki çalışmaların bulgularıyla tartışılmış ve yorumlanmıştır. Çalışma, gelecekteki çalışmalar için önerilerin yanı sıra ders kitabı yazarları ve eğitimciler için çıkarımlarla sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Adopting a qualitative methodology, the present study addresses the gap in the literature on English language coursebook evaluation and 21st-century skills by evaluating four high school English language coursebooks developed and supplied by the Turkish Ministry of National Education (MoNE). The evaluation focused on the presence and distribution of the 4 C skills (i.e., creativity, collaboration, critical thinking, and communication) as well as the six cognitive skills of Bloom's revised Taxonomy (i.e., remember, understand, apply, analyze, evaluate, and create). Accordingly, two checklists were developed to code the activities in the coursebooks according to these skills. The analysis revealed that while all four coursebooks included the 4 C skills and the six cognitive skills of Bloom's revised Taxonomy, their distribution was uneven. Findings regarding 4 C skills showed that creativity was the least emphasized skill, followed by critical thinking. Collaboration was moderately represented, whereas communication was the most emphasized skill. In other words, the 4 C skills were not equally represented across and within the coursebooks, with creativity consistently underrepresented throughout. Regarding the six cognitive skills of Bloom's revised Taxonomy, the skills remember, understand, and apply were the most prevalent in the coursebooks, while the skills analyze, evaluate, and create were relatively underrepresented. Similar to the findings of 4 C skills, the six cognitive skills were not equally distributed across or within the coursebooks. Findings are discussed and interpreted with comparison of those of earlier studies. The study concludes with suggestions for future studies and implications for coursebook developers and educators.