To speak maker: effects of speaking the dominant science language on non-expert individuals' scientific and technological predisposition – examined over the case of makerspace participants in Germany
Üretence konuşmak: baskın bilim dilini konuşmanın uzman olmayan bireylerin bilimsel ve teknolojik önfarkındalıkları üzerindeki etkisi - Almanya'daki makerspace katılımcıları örneği
  1. Tez No: 918870
  2. Yazar: MERT AKOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARSEV UMUR AYDINOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: maker hareketi, dilsel görelilik, baskın bilim dili, dil bariyerleri, bilimsel kavrayış, maker movement, linguistic relativity, dominant science language, language barriers, scientific understanding
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, dilin uzman olmayan bireylerin bilim ve teknoloji anlayışını ve katılımını nasıl etkilediğini incelemekte, bu deneyimleri araştırmak için makerspaceleri bir vaka olarak kullanmaktadır. Dilsel Görelilik temel alınarak yapılan araştırma, dilin bireylerin bilimsel kavramlara yaklaşımını nasıl şekillendirdiğini gözler önüne sermektedir. Bilimin baskın dili olan İngilizce, anadili İngilizce olan bireylere kavramları kendiliğinden anlamada avantaj sağlarken, anadili İngilizce olmayanlar ek zorluklarla karşılaşmakta ve bu durum anlayışlarını zorlaştırmaktadır. Dilin uzmanlar ve akademik çevreler üzerindeki etkisine dair çok sayıda çalışma mevcutken, uzman olmayan bireylerin deneyimlerine dair bir boşluk bulunmaktadır. Bu araştırma, etnografik gözlem, görüşmeler ve anketler kullanarak, dilin uzman olmayan bireylerin bilim ve teknoloji ile ilgili deneyimlerini nasıl etkilediğini, dil temelli avantajların veya engellerin formal eğitim olmaksızın ne ölçüde var olduğunu ve anadili İngilizce olmayan bireylerin makerspacelerde bu zorluklarla nasıl başa çıktığını incelemektedir. Elde edilen bulgular, dilin bilimsel bilgiye erişim ve bireysel düzeyde bu faaliyetlere katılım üzerindeki etkisini anlamamıza katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study explores how language impacts the understanding and engagement of non-experts in science and technology, with makerspaces serving as a case to examine these experiences. Rooted in the Sapir-Whorf Hypothesis, or linguistic relativity, the research looks at how language shapes the way individuals approach specialised scientific or technological concepts. English, as the dominant language in science, tends to give native speakers an intuitive grasp of technical terms, while non-native speakers often encounter additional challenges that can slow their understanding or even progress. Although a lot has been said about and numerous studies were conducted on how language affects professionals and academia, there is a noticeable gap in the literature when it comes to non-experts. Using ethnographic observation, interviews, and surveys, this research looks into how language influences non-experts' experiences with science and technology, how far these language-based advantages or barriers extend without formal training, and how non-native speakers adapt to these challenges in makerspaces. The findings aim to shed light on how language affects access to scientific knowledge and engagement in individual settings and informal spaces like makerspaces.