Periodontal hastalıklı bireylerde dişeti ve dişeti oluğu sıvısındaki proteoglikan metabolizmasının incelenmesi
Analysis of proteoglycan metabolism in gingiva and gingival crevicular fluid in patients with periodontal disease
  1. Tez No: 91912
  2. Yazar: CENK BASİL HURİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN YAMALIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstraselüler matriks, Proteoglikan, Metabolizma, Periodontal hastalık, Extracellular matrix, Proteoglycans, Metabolism, Periodontal disease
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET HURİ, C. B., Periodontal hastalıklı bireylerde dişeti ve dişeti oluğu sıvısındaki proteoglikan metabolizmasının incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Periodontoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2000. Bu çalışmada periodontal hastalıklarda PG metabolizmasındaki olası değişimleri inceleyebilmek amacıyla farklı klinik periodontal özelliklere sahip 69 bireydeki toplam 85 örnekleme alanından elde edilen DOS ve dişeti örneklerinde üronik asit düzeyleri belirlendi. DOS üronik asit içeriğinin ifade edilmesinde iki farklı ölçü birimi modelinin duyarlılığı da metodolojik bir nokta olarak incelendi. Bu çalışmanın bulguları DOS ve dişeti üronik asit düzeylerinin temelde periodontal sağlık ile periodontal yıkım arasında farklılık gösterdiğini, klinik olarak doku yıkımının izlenmediği gingivitiste ise periodontal sağlıktan farksız olduğunu gösterdi. Bu genel eğilim hem DOS total üronik asit, hem de dişeti üronik asit düzeyleri için geçerliydi. En yüksek düzeylerin periodontal sağlıkta saptanmış olması nedeniyle, DOS üronik asit konsantrasyonu bu genel paternden farklılık gösterdi. Gruplarda mevcut klinik periodontal durum ile DOS-dişeti üronik asit düzeyleri arasında sabit ve sürekli bir korelasyon varlığı izlenmedi. Yine DOS-dişeti üronik asit düzeyleri ve farklı veri sunum modelleri arasındaki ilişkilerde de benzer bir tablo söz konusuydu. Gruplardaki DOS ve dişeti üronik asit ortak yığılımlı frekans dağılımlarının oldukça belirgin çakışma- geçiş yüzdeleri gösterdiği de saptandı. Periodontal tedavi sonrasında DOS üronik asit düzeylerinde belirgin bir azalma ve başlangıç tedavisi sonrası elde edilen dişeti dokularında daha düşük üronik asit düzeyleri saptandı. Ancak tedavi sonrasındaki üronik asit düzeylerinin periodontal sağlık seviyesine ulaşmadığı gözlendi. Bulgularımız derin periodontal dokuların yıkımı ile birlikte üronik asit profilinin değişim ( artma ) gösterdiğini, ancak bu genel ölçü biriminin klinik periodontal durum ile bağlantılı olmadığını göstermekteydi. Yine farklı klinik periodontal durumların ayrımlanmasında bu ölçütün duyarlı olmadığı ve klinik anlamda bazı olgularda yaşanan tanısal problemleri aşmak için yararlı olamayacağı görüldü. Bu açıdan veriler üronik asit düzeylerinin mevcut bir periodontal sağlık ya da periodontal yıkım alanını/varlığını atlayamayacağını da düşündürdü. PG metabolizması açısından DOS-dişeti ilişkisinin multifaktöriyel etkileşimlere bağlı olabileceği ve aynı bölgedeki PG içeriği ve metabolizması ile ilişkili olmakla beraber çalışmamızdaki iki ölçütün bu farklı etkileşimler nedeniyle her koşulda ve bölgede geçerli olabilecek doğrusal bir ilişkilerinin bulunmadığı da izlendi.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT HURİ, C. B., Analysis of proteoglycan metabolism in gingiva and gingival crevicular fluid in patients with periodontal disease, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Periodontology, Ankara, 2000. In the present study, in order to evaluate the possible differences in the PG metabolism, uronic acid levels were analyzed in gingival crevicular fluid ( GCF ) and gingiva obtained from a total of 85 sites from 69 subjects with various clinical periodontal status. As a methodological point, the sensitivity of two different modes of data presentation for GCF uronic acid content, was also analyzed. In general the findings of the present study revealed that uronic acid levels significantly changed between periodontal health and periodontitis, while gingivitis sites resembled periodontal health in this aspect. A resembling patern of change was observed both for gingiva and GCF total uronic acid levels. However, the highest uronic acid concentration was obtained in subjects with periodontal health, indicating that this mode of data presentation acted as a different measure. In the groups, no constant correlations were present between uronic acid levels and clinical periodontal status. In a similar manner, correlations were not significant between gingiva-GCF uronic acid content and also between two GCF modes of data presentation. Both gingiva and GCF uronic acid levels presented a high percentage of overlap between groups. Following initial periodontal treatment, a significant decrease in GCF uronic acid levels was seen besides the lower levels in gingival samples obtained following initial therapy. However, GCF and gingival uronic acid levels did not reach to clinical periodontal health levels. The findings of the present study suggested that a change ( increase ) in the net uronic acid content of gingiva and GCF occured with the destruction of deep periodontal tissues. However, as a general measure of PG metabolism, uronic acid levels did not reflect the actual clinical periodontal status. This measure also did not seem to impove the clinical differential diagnosis. However, it was obvious that uronic acid levels had the potential to identify sites with periodontal health or periodontal destruction. The passage of PG metabolites to GCF is likely to be under the influence of multifactorial interactions and thus, uronic acid content of GCF and gingiva do not present a linear relationship under every circumtances.