Kelâmi açıdan evrim teorisi ve ateizm
The theory of evolution and atheism from the perspective of lslamic theology (Kalam)
- Tez No: 919284
- Danışmanlar: PROF. DR. HULUSİ ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelâm, Tanrı, Evrim Teorisi, Ateizm, Yaratılış, Kalām, God, Evolution Theory, Atheism, Creation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Evrim teorisi, ortaya atıldığından beri sadece biyolojinin değil aynı zamanda sosyolojiden tarihe, sanattan felsefe ve teolojiye kadar birçok alanının gündemini meşgul etmeye devam etmektedir. İki asra yaklaşan geçmişine rağmen evrim üzerine yapılan tartışmaların alevi hiç sönmemiş aksine artarak günümüze kadar devam etmiştir. Teorinin bilimsel iç sorunlarının yanında en büyük tartışma, hiç şüphesiz Tanrı'nın varlığı, insanın yeryüzündeki maddi manevi konumu, insanın değeri ve ahlakın kaynağı üzerinde olmaktadır. Bu nedenle teorinin metafizik ve inanç boyutundaki etkileri bilimsel yönden daha çok tartışılmaktadır. Akademik camiada, evrim teorisinin teolojik sonuçları hakkında birçok bilimsel araştırma, tez, makale ve kitap yayınlanmaktadır. Bu araştırmaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde evrim teorisine yönelik ilgi, inanç boyutuyla birlikte giderek artış göstermektedir. Bu teoriye itirazların çok büyük kısmı ateist düşünceye bilimsel temel oluşturduğu düşünülen teolojik ve felsefi imâlara müsaitliğinden ileri gelmektedir. Evrim üzerine çalışan bazı bilim adamlarının evrim ve ateizm arasında kurmaya çalıştıkları doğrudan bağ, bu algıyı güçlendirmektedir. Bu çalışmada, evrim ve ateizm arasında kurulmaya çalışılan bağlantılar tespit edilerek evrim teorisinin Tanrı'nın varlığı ve dini olgular ile ilgili oluşturduğu düşünülen sorun alanları kelâmî bakış açısıyla ele alınmaya çalışılmıştır. Bu araştırmanın hedefi, evrim teorisinin bilimsel olarak doğruluğunu veya yanlışlığını göstermek değildir. Araştırmada, evrim teorisinin hangi alanlarda ateist iddialara bilimsel bir temel olarak kullanıldığı incelenmiş ve bu teorinin felsefi ve teolojik boyutları ateizm bağlamında ele alınmış, daha sonra bu iddiaların kelami perspektifle değerlendirmesi yapılmaya çalışılmıştır. Öncelikle, birinci bölümde çalışmanın anahtar kavramları olan evrim konusunun tarihi, temel bilimsel iddiaları ile ateizm kavramının tarihsel gelişimi ve çeşitleri açıklanmış; ardından bu teori bağlamında ateist düşüncenin argümanlarını nasıl geliştirdiği ve Tanrı inancının yadsınmasına yönelik ileri sürdüğü iddialar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde evrim teorisinin İslam düşünce tarihindeki izleri sürülmüş Müslüman düşünürlerin bu canlılığın oluşumuna dair bakış açıları incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Kur'an'daki yaratılış anlayışı ile evrim teorisinin çatışıp çatışmadığı İslam'daki yaratılış düşüncesi bağlamında ele alınmıştır. Tüm bu tartışmaların ışığında ulaşılan sonuçlar çalışmamızın sonuç bölümünde vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The theory of evolution has been on the centre of attention not only in biology but also in many other fields such as sociology, history, art, philosophy and theology. Despite its history of nearly two centuries, the flame of discussions on evolution has never been extinguished, on the contrary, it has continued to increase until today. Besides the internal scientific problems of the theory, the biggest debate is undoubtedly on the existence of God, the material and spiritual position of man on earth, the value of man and the source of morality. For this reason, the effects of the theory on metaphysics and faith are discussed more than its scientific aspects. In the academic community, many scientific researches, theses, articles and books are published on the theological implications of the theory of evolution. The number of these researches is increasing day by day. In our country, more attention is paid to the theory of evolution in the context of faith. Most of the objections to this theory arise from its susceptibility to theological and philosophical implications, which are thought to provide a scientific basis for atheistic thought. This perception is strengthened by the direct link that some scientists working on evolution try to establish between evolution and atheism. In this study, the connections between evolution and atheism are identified and the problem areas that are thought to be created by the theory of evolution regarding the existence of God and religious phenomena are tried to be addressed from a theological point of view. The aim of this study is not to show the scientific accuracy or inaccuracy of the theory of evolution. The aim of this study is to examine the areas in which the theory of evolution is used as a scientific basis for atheist claims, to discuss the philosophical and theological dimensions of this theory in the context of atheism, and then to evaluate these claims from a theological perspective. Firstly, in the first part, the history of the subject of evolution, its basic scientific claims, and the historical development and types of the concept of atheism, which are the key concepts of the study, are explained; then, how atheist thought develops its arguments in the context of this theory and the claims it puts forward for the negation of the belief in God are emphasised. In the second part, the traces of the theory of evolution in the history of Islamic thought are traced and the perspectives of Muslim thinkers on the formation of this life form are analysed. In the third part, whether the theory of evolution conflicts with the understanding of creation in the Qur'an is discussed in the context of the idea of creation in Islam. The conclusionsreached in the light of all these discussions are emphasised in the conclusion section of our study.