KWLA-Plus stratejisinin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin okuma, okuduğunu anlama ve yazma becerilerine etkisi
The effect of KWLA-Plus strategy on the reading, reading comprehension and writing skills of 4th grade primary school students
- Tez No: 919371
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İCLAL GÖKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: KWL stratejisi, okuma, anlama, yazma, KWL strategy, reading, understanding, writing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; KWLA-Plus (Bil-İste-Öğren-Duygu-Özetleme) tekniğinin, İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin okuma, okuduğunu anlama ve yazma becerileri üzerine etkisini belirlemektir. Çalışmada karma araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri Okuma-Yazma Değerlendirme Bataryası (OYAB) ile elde edilmiş. Nitel araştırma verileri ise görüşme formları ile elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu uygun örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında ilkokul dördüncü sınıfta öğrenim gören 26 öğrenci oluşturmuştur. Görüşmeler ise deney grubunda yer alan 13 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen nicel veriler SPSS 21 programı kullanılarak, Mann Whitney U testi ve Wilcoxon işaretli sıralar testi ile analiz edilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler ise içerik analizine tabi tutulmuş ve MAXQDA 2023 programıyla analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda KWLA PLUS stratejisinin; öğrencilerin“anlamlı sözcük okuma”,“anlamsız sözcük okuma”,“fonetik analiz”,“metin okuma”,“toplam okuma becerileri”ne yüksek düzeyde etki ettiği sonucuna;“okudukları metinle ilgili soruları doğru cevaplama”,“cümlenin anlam bilimsel olarak doğruluğunu belirleme”,“boşluğu cümlelerdeki anlambilimsel ipuçlarından yola çıkarak doldurma”,“toplam anlama becerileri”ne de yüksek düzeyde etki ettiği sonucuna ve“dikte ile sözcük yazma”ve“bakarak sözcük yazma”becerilerinin gelişimi üzerinde yüksek düzeyde;“gösterilen ve olay anlatan resimlerle ilgili yazılan metnin içerik özelliklerini”artırmada ve“birleşik yazma becerilerini”geliştirmede orta düzeyde etkili olduğu;“gösterilen ve olay anlatan resimlerle ilgili metin yazma”becerileri ve“yazdıkları bu metinlerin biçimsel özellikleri”üzerinde bir etkisi olmadığı görülmüştür. Görüşme verilerinden elde edilen sonuçlara göre, öğrencilerin KWLA-Plus stratejisiyle gerçekleştirilen dersleri eğlenceli buldukları, keyif aldıkları ve kendilerini mutlu hissettikleri ifade edilmiştir. Ayrıca, bu strateji sayesinde tüm öğrencilerin metinleri daha iyi anladıkları belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to determine the impact of the KWLA-Plus (Know-Want-Learn-Affect-Summarize) technique on the reading, reading comprehension, and writing skills of 4th-grade primary school students. A mixed-method research design was employed in the study. Quantitative data were collected using the Reading-Writing Assessment Battery (RWAB), while qualitative data were obtained through interview forms. The study group was determined using a purposive sampling method, comprising 26 fourth-grade students during the 2022-2023 academic year. Interviews were conducted with 13 participants from the experimental group. The quantitative data were analyzed using SPSS 21 software, employing the Mann-Whitney U test and the Wilcoxon signed-rank test. Qualitative data obtained from the interviews were subjected to content analysis and analyzed using MAXQDA 2023 software. The results of the study indicate that the KWLA-Plus strategy had a significant impact on students'“meaningful word reading,”“non-meaningful word reading,”“phonetic analysis,”“text reading,”and“overall reading skills.”Additionally, the strategy was found to have a significant positive effect on“answering questions about the text accurately,”“determining the semantic accuracy of sentences,”“filling blanks in sentences based on semantic cues,”and“overall comprehension skills.”It also had a substantial effect on improving“word writing through dictation”and“word writing by observation.”However, its effect on enhancing“content features of texts written based on shown or narrative images”and“integrated writing skills”was moderate, and it had no significant effect on“writing texts based on shown or narrative images”and“formal features of the texts written by students.”The qualitative findings revealed that students found the lessons conducted with the KWLA-Plus strategy enjoyable, fun, and made them feel happy. Furthermore, it was stated that this strategy helped all students better comprehend texts.