Çalışma saatlerinin, iş aile yaşamını dengelemede rollere etkileri: Türkiye ve Avusturya
The Effects of working hours on roles in balancing work and family life: Türkiye and Austria
  1. Tez No: 919374
  2. Yazar: SEVİM ÇİFTCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE KAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Çalışma Saatleri, İş Yaşam Dengesi, Occupational Health and Safety, Working Hours, Work Life Balance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÇALIŞMA SAATLERİNİN, İŞ AİLE YAŞAMINI DENGELEMEDE ROLLERE ETKİLERİ: TÜRKİYE VE AVUSTURYA Bu araştırmada bireysel ve ailevi faktörlerin iş-aile yaşam dengesindeki rolünün Türkiye ve Avusturya örnekleminde incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Türkiye ve Avustralya'da yaşayan 18 yaş üstü bireyler arasından basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen toplam 219 katılımcı oluşturmuştur. Araştırma verileri, sosyodemografik bilgi formu ve İş-Yaşam Stres Değerlendirme Ölçeğini içeren bir anket formu kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS v27 programı yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, Türkiye'deki katılımcıların iş ve aile yaşamlarını dengelemekten kaynaklanan stres düzeylerinin Avusturya'daki katılımcılara göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Türkiye örnekleminde gerçekleştirilen analizlerde, küçük çocuğu olan ve orta düzey gelire sahip katılımcıların iş ve aile yaşamını dengelemekten kaynaklanan stres seviyelerinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında, erkek ve izin haklarını kullanabilen katılımcıların işten, aileden, işte ve ailede geçirilen zamandan memnuniyet düzeylerinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca, sosyal güvencesi olan bireylerin sosyal güvencesi olmayanlara göre aile üyelerinden anlamlı olarak daha fazla yardım alma düzeyine sahip olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Diğer taraftan, Avusturya örnekleminde gerçekleştirilen analizlerde ise çocuk bakım desteği ihtiyacı olmayan ve sosyal güvencesi olan katılımcıların işten, aileden, işte ve ailede geçirilen zamandan memnuniyet düzeylerinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF WORKING HOURS ON ROLES IN BALANCING WORK AND FAMILY LIFE: TÜRKİYE AND AUSTRIA This research aimed to examine the role of individual and familial factors on work-life balance in samples from Turkey and Austria. The study was conducted using a relational scanning model. The sample consisted of a total of 219 participants selected through simple random sampling among individuals over the age of 18 living in Turkey and Australia. The research data were collected using a questionnaire form that included a sociodemographic information form and the Work-Life Stress Assessment Scale. The obtained data were analyzed with the SPSS v27 program. As a result of the research, it was determined that the stress levels stemming from balancing work and family life among participants in Turkey were significantly higher compared to those in Austria. Analyses conducted with the Turkish sample revealed that participants who had young children and were of middle-income level experienced significantly higher levels of stress related to work and family life balance. Additionally, it was observed that male participants and those who could use their leave rights had significantly higher satisfaction levels concerning time spent at work, with family, and in both work and family settings. Furthermore, it was found that individuals with social insurance received significantly more assistance from family members compared to those without social insurance. On the other hand, analyses conducted with the Austrian sample showed that participants who did not need childcare support and had social insurance reported significantly higher satisfaction levels regarding time spent at work, with family, and in both work and family settings.