Persistent medyan arter varlığının prevalansının değerlendirmesi
Evaluation of the prevalence of persistent median artery
- Tez No: 919490
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER SİNDEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Anatomy, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anatomik varyasyon, Persistent Medyan Arter, Parestezi, Anatomical variation, Persistent Median Artery, Paresthesia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Giriş: Anatomik olarak gelişen a. ulnaris ve a. radialis, üst ektremitede ön kolda ilerleyerek ön kol ve elin beslenmesini gerçekleştirmektedir. Ancak burada embriyonik gelişim dönemlerindeki germ tabakalarından başlayarak meydana gelen anatomik varyasyonlar, hayatın içinde çeşitli patolojik durumlar için etiyolojik faktör oluşturacak sonuçlar meydana getirebilir. Bu anatomik varyasyonlardan birisi de persistent medyan arterdir. Bu çalışmada, persistent medyan arter varyasyonunun genel toplum için prevalansını belirlemeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Bu çalışma Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde retrospektif olarak gerçekleştirildi. Çalışmada radyoloji uzmanı ve asistan hekimle her iki ön kolda ultrasonografik görüntülerinde persistent medyan arter taraması yapılarak, hastaların yaşları, cinsiyetleri ve arterin çapı belirlendi. Elde edilen bulgular, alt gruplar ile birlikte prevalans analizinde kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya 636 katılımcı dahil oldu ve katılımcıların %66,8'ini kadın katılımcılar oluşturmaktaydı. Katılımcıların ortalama yaşı 51,87±13 olarak saptandı. Katılımcıların genelinde %4,5 sıklıkla persistent medyan arter saptanırken, sağ ön kolda %2,2, sol ön kolda %3 sıklıkta görüldü. Persistent medyan arter saptanan hastaların %13,8'i bilateral olarak görüldü. Sağ medyan arterin ortalama çapı 1,27±0,53 mm iken sol ön kolda ortalama çap 0,99±0,53 mm olarak görüldü. Hastaların %5,5'inde parestezi vardı. Sonuç: Ön kol dolaşımında %4,5 sıklıkla rastladığımız persistent medyan arter, geliştirebileceği patolojik durumlar ile dikkat edilmesi gereken önemli bir anatomik varyasyondır. Bu bölgede yapılabilecek girişimler için girişim öncesi noninvaziv metotlar kullanılarak görüntüleme yapılması olası varyasyonların belirlenmesinde önemli bir yol olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The anatomically developing ulnar artery (a. ulnaris) and radial artery (a. radialis) progress along the forearm in the upper extremity, providing blood supply to the forearm and hand. However, anatomical variations that arise from the germ layers during embryonic development can lead to etiological factors for various pathological conditions throughout life. One such anatomical variation is the persistent median artery. The aim of this study was to determine the prevalence of persistent median artery variation in the general population. Methods: This study was conducted retrospectively at Akdeniz University Faculty of Medicine. In the study, persistent median artery scanning was performed on ultrasonographic images of both forearms by radiology specialists and assistant physicians, and the patients' ages, genders, and artery diameters were determined. The findings were then subjected to a prevalence analysis, which incorporated the use of subgroups. Results: The study included a total of 636 participants, with 66.8% of the participants being female. The mean age of the participants was 51.87 ± 13. The persistent median artery was identified in 4.5% of the participants, with a prevalence of 2.2% in the right forearm and 3% in the left forearm. A total of 13.8% of patients with persistent median artery were observed to have bilateral involvement. The mean diameter of the right median artery was 1.27±0.53 mm, while the mean diameter in the left forearm was 0.99±0.53 mm. Additionally, 5.5% of patients experienced paresthesia. Conclusion: The persistent median artery, which is encountered with a frequency of 4.5% in the forearm circulation, represents a significant anatomical variation that should be taken into consideration due to the pathological conditions it may develop. Prior to performing any intervention in this region, it may be beneficial to utilize non-invasive imaging techniques to determine the presence of any potential variations.