La-ilişkili protein 7'nin kondrogenez, osteogenez ve nörogenez süreçlerindeki fonksiyonunun belirlenmesi
Identifying function of la-related protein 7 through chondrogenesis', osteogenesis', and neurogenesis' processes
- Tez No: 919745
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİHNİ EKİM TAŞKIRAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Molecular Medicine, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: LARP7, Alazami Sendromu, transkriptomik, alternatif splicing, nadir hastalıklar
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dahili ve Cerrahi Araştırmalar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel Cerrahi Araştırmalar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tezin amacı, LARP7 geninin osteogenez, kondrogenez ve nörogenez süreçlerindeki rolünü aydınlatmaktır. LARP7'nin zamana bağlı ifadesi üç farklılaşma modelinde incelenmiştir. LARP7 ekspresyonu RNA interferans kullanılarak baskılanmış ve bu modelde RNA sekanslama yoluyla global gen ekspresyon profilleri ve alternatif splicing olayları araştırılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında LARP7, 7SK RNA ve La ile ilişkili diğer proteinlerin ekspresyon seviyeleri analiz edilmiştir. LARP7 ekspresyonunun osteogenezin orta evresinde arttığı tespit edilmiş, bu da matris olgunlaşmasında bir rol oynadığını düşündürmüştür. siRNA aracılı LARP7 baskılanması, kalsiyum birikiminin azalmasına ve osteogenezin gecikmesine neden olarak kemik oluşumundaki önemini vurgulamıştır. Kondrogenezde LARP7 ekspresyonu sabit kalarak bu süreçte önemli bir rolü olmadığını göstermiştir. LARP7'nin baskılanmasını takiben kondrogenezde herhangi bir gecikme veya gerileme gözlenmemiştir. Bu bulgular, Alazami sendromunda gözlenen iskelet anomalilerinin öncelikle osteogenezdeki LARP7 eksikliğinden kaynaklandığını düşündürmektedir. Osteogenezin orta döneminde LARP7 baskılanması üzerine hücre dışı matris proteinlerini kodlayan transkriptlerde azalmalar olduğunu ortaya koymuştur. Bu, LARP7'nin doku mimarisi ve osteogenezi sürdürmedeki rolünü vurgulamaktadır. LARP7'nin nörogenezdeki rolü de araştırılmıştır. Transkriptom analizi, ribozomlar ve mitokondri ile ilgili genlerde değişiklikler olduğunu ortaya koyarak LARP7'nin nöronal hücre metabolizması ve protein sentezindeki rolüne işaret etti. Alternatif splicing olayları, özellikle nörogelişimsel bozukluklarla bağlantılı olan ekzon atlama olmak üzere LARP7 baskılanmasından etkilenmiştir. Bulgular, Alazami sendromundaki konjenital anormalliklerin anlaşılması ve LARP7'yi hedefleyen terapötik stratejilerin araştırılması için yeni yollar açmaktadır.
Özet (Çeviri)
. The aim of this thesis is to elucidate the role of the LARP7 gene, in the processes of osteogenesis, chondrogenesis, and neurogenesis. Time-dependent expression of LARP7 was examined in three different differentiation models. The LARP7 expression was suppressed using RNA interference, and global gene expression profiles and alternative splicing events were investigated in this model through RNA sequencing. In the initial phase of the study, the expression levels of LARP7, 7SK RNA, and other La-related proteins were analysed. LARP7 expression was found to increase during the mid-phase of osteogenesis, suggesting a role in matrix maturation. siRNA-mediated suppression of LARP7 resulted in decreased calcium deposition and delayed osteogenesis, emphasizing its importance in bone formation. During chondrogenesis, LARP7 expression remained constant, indicating no significant role in this process. No delays or regressions were observed in chondrogenesis following LARP7 suppression. These findings suggest that skeletal anomalies observed in Alazami syndrome are primarily due to LARP7 deficiency in osteogenesis. Focused experiments on the mid-phase of osteogenesis revealed reductions in transcripts coding for extracellular matrix proteins upon LARP7 suppression. This highlights the role of LARP7 in maintaining tissue architecture and osteogenesis. The study also investigated LARP7's role in neurogenesis. Transcriptome analysis revealed changes in genes related to ribosomes and mitochondria, suggesting LARP7's role in neuronal cell metabolism and protein synthesis. Alternative splicing events were affected by LARP7 suppression, especially exon skipping, which is linked to neurodevelopmental disorders. The findings open new avenues to an understanding of congenital abnormalities in Alazami syndrome and to exploring therapeutic strategies targeting LARP7.