Hünnap bitkisinde kuersetinin HPLC-DAD ile tayini
Determination of quercetin in jujube plants by HPLC-DAD
  1. Tez No: 919786
  2. Yazar: BERNA AKKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE ÖZCAN, DOÇ. DR. ULVİYE ÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hünnap, Kuersetin, HPCL-DAD, Jujube, Quercetin, HPLC-DAD
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada, Kırklareli ilinde yetişen hünnap bitkisinde kuersetin, yüksek hassasiyetli HPLC-DAD kullanılarak çöktürme yapılmadan doğrudan tayin edilmiştir. Yöntem geliştirme aşamasında, HPLC-DAD enjeksiyon hacmi, dalga boyu, akış hızı ve kolon sıcaklığı gibi parametreleri optimize etmek için kullanılmıştır. İdeal dalga boyu olan 255 nm ile kuersetinin 0,1-25 ppm doğrusal aralıkta doğrusallığa sahip olduğu gösterilmiş ve LOD LOQ değerleri sırasıyla 0,02 ppm-0,07 ppm olarak bulunmuştur. Gün içi ve günler arası tekrarlanabilirlik için yüzde bağıl standart sapma sırasıyla %0,1 kadar düşük ve %4,8 kadar yüksekti. Oluşturulan teknik, uygun teknik kullanılarak ekstrakte edilen hünnap örnekleri üzerinde başarıyla kullanılmıştır. Ayrıca, yöntemin doğruluğu için hünnap örneklerine standart kuersetin çözeltisi eklenmiş ve >%95 oranında geri kazanım elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, quercetin was directly determined in jujube plants growing in the province of Kırklareli using high sensitivity HPLC-DAD without precipitation. During the method development phase, HPLC-DAD was used to optimize parameters such injection volume, wavelength, flow rate, and column temperature. With an ideal wavelength of 255 nm, quercetin was shown to have linearity within the linear range of 0.1–25 ppm, and the LOD LOQ values were found to be 0.02 ppm–0.07 ppm, respectively. The percentage relative standard deviation for intra-day and inter-day repeatability was as low as 0.1% and as high as 4.8%, respectively. The created technique was successfully used on jujube samples that were extracted using the proper technique. In addition, standard quercetin solution was added to the jujube samples for the accuracy of the method and >95% recovery was achieved.