Acil servise başvuran hastaların kültür sonuçlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective analysis of the culture results of the patients admitted to emergency department
- Tez No: 466889
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF KARAMERCAN, UZMAN EMİN UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: acil servis, kültür, mikrobiyoloji, mikro-organizma, patojen, emergency service, culture, microbiology, micro-organism, pathogen
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Acil servislerde kültür tetkikleri sıklıkla uygulanan bir tanı yöntemidir. Bu çalışmamızda acil servisten istenilmiş olan kültür tetkiklerinin pozitiflik oranları ve istem miktarlarını değerlendirmek ve en sık izole edilen patojenleri belirlemek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma geriye dönük olarak planlandı. Çalışma T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Etik Kurulu'ndan 13.06.2017 tarihinde yapılan 49. Kurul Toplantısında, 2017/582 sayı numaralı Etik Planlama Kurulu onayı alındıktan sonra başlatıldı. 1 Ocak 2016 – 31 Mart 2017 tarihleri arasında Acil Tıp Kliniği'ne başvuran hastalardan alınan kültür sonuçları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların demografik verileri, acil serviste konulan tanı, kültür örneklerinin nereden alındığı, kültür sonuçları hastanemiz elektronik bilgi sistemindeki hastaların tıbbi kayıtlarından elde edildi. Bulgular: Çalışma süresince toplamda 45100 hastadan 70934 örnek gönderilmişti. Tetkiklerin %1,1'i acil servisten istenilmişti. Çalışılmış olan tüm kültür tetkiklerinin %16,8'inde üreme tespit edilmişti. Acil servisten gönderilen kültürlerde ise %33,6 üreme tespit edilmişti. Acil servisten istenilen kültürler daha sık oranda pozitif olarak sonuçlanmıştı. Genel olarak hem tüm hastaneden gönderilen örneklerde hem de acil servislerde en sık idrar kültürü istenilmektedir. Kültür pozitiflik oranı acil servislerden gönderilen örneklerde hastane geneline göre daha yüksek oranda idi. Kültür pozitiflik oranı yara ve apse kültürlerinde yüksek oranda iken gaita kültürlerinde çok düşük oranda tespit edilmektedir. Sonuç: Acil servisten gönderilen apse, kan, steril vücut sıvısı ve kateter kültürü örneklerinde en sık tespit edilen patojen S.aureus, idrar kültürlerinde E.coli olarak tespit edilmiştir. Acil servislerden gönderilen kültürlerin hastalık bazlı ve antibiyotik direncini de içeren detaylı çalışmalar, profilaktik tedavi başlanması konusunda yol gösterici olacaktır. Bu konuda yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Culture examination is a frequently used diagnostic method in emergency departments. This study is performed inorder to investigate the frequency of culture examination that have sent from emergency department and also the rate of positive results and the most frequently isolated pathogens. Material and Methods: This study is desing as a retrospective study. The study is started after ethical epprovement from Turkish Republic Ministry of Health, Medical Sciences University, İstanbul Bağcılar Education and Research Hospital Ethical Committee with the 49th meeting at the date of 13th June 2017 (Approment number 2017/582). We retrospectivel investigated the culture results of the patients who admitted to emergency department between 1st Jan 2016 and 31th March 2017. The demographic datum, medical diagnosis, the culture type and the results are recorded from the hospital records. Results: Totally 70934 culture tests were sent from 45100 patients between study dates. The 1,1% of the cultures were sent from emergency deparment. There was colonization at 16,8% of the cultures; this ratio was 33,6% in the cultures that were sent from emergency deaptment. The cultures were more frequently positive in emergency medicine when we compare it the whole hospital. The positivity rate was higher in wound and abscess cultures but very low in gaita cultures. Discussion: The most frequently isolated pathogen was S.aureus from abscess, blood, sterile body fluids and catheter cultures; in urine samples E.coli was the most frequent one. The further detailed studies about the cultures that were sent from emergency department on the bases of a specific disease and antibiotic resistance will be instructive about prophylactic antibiotic use in emergency department. Further new studies are needed about this topic.