Tekrarlayan kök kanal tedavisinde kullanılan endodontik döner aletlerin döngüsel yorgunluğunun incelenmesi
Investigation of cyclic fatigue of endodontic rotary instruments used in retreatment procedure of the root canals
  1. Tez No: 919864
  2. Yazar: GİZEM FATMA ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN ŞİMŞEK, DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT AKINCI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Döngüsel yorgunluk, statik test dizaynı, MicroMega Remover, Retreatment, µBT, Cyclic fatigue, static test design, MicroMega Remover, Retreatment, µBT
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, mandibular molar dişlerde MicroMega Remover döner eğe sisteminin kök kanal tedavisinin tekrarı sırasında tekrarlı kullanımının döngüsel yorulma direnci üzerindeki etkisini ve etkinliğini değerlendirmektir. Materyal ve metot: Çalışmada 40 adet MicroMega Remover eğesi kullanılmıştır. Kontrol grubunda 10 adet yeni Remover eğesi, 60° kurvatür açısı ve 5 mm kurvatür yarıçapındaki paslanmaz çelik yapay kanal kullanılarak döngüsel yorulma testine tabi tutuldu. Deney gruplarında ise sırasıyla 1 (Grup I), 2 (Grup II) ve 3 (Grup III) molar dişin kök kanal dolgu materyalini uzaklaştırmak için Remover eğeleri (n = 10) kullanıldı ve toplam 60 adet çekilmiş dişe kök kanal tekrarı yapıldı. Deney gruplarındaki kök kanal tedavisi tekrarında kullanılan 30 adet eğenin de döngüsel yorulma testleri yapıldı. Eğelerin kırılma zamanı (sn) kaydedildi ve kırılana kadar attıkları tur sayısı (KAT) hesaplandı. Kırılan parçaların uzunlukları (mm) kaydedildi ve belirlenen örnekler TEM'de incelendi. 1, 2 ve 3 kullanım gruplarında, dişlerdeki kalan kanal dolgu maddesi miktarını değerlendirmek için µBT görüntüleri elde edildi. İstatistiksel analiz Kruskal Wallis ve Dunn testi kullanılarak yapıldı (P < 0.05). Bulgular: Grup I'in kırılma süresi ve KAT değerleri, Grup II ve Grup III'ten; Kontrol Grubu değerleri ise Grup III'ten istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Kırık parça uzunluğu değerleri karşılaştırıldığında Grup I değerleri, Grup II ve Grup III'ten anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Gruplara göre (Grup I-BT, Grup II-BT, Grup III-BT) kalan kanal dolgu miktarı değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Sonuç: MicroMega Remover eğesi, 2 molar dişin kök kanal dolgusu materyalini çıkarmak için kullanılabilir. Ancak, düşük KAT değerleri nedeniyle 2 kullanım üzerinde kullanılmalarının riskli olabileceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to evaluate the effect and effectiveness of the multiuse of MicroMega Remover file on cyclic fatigue resistance during retreatment procedure of the root canals in mandibular molars. Material and method: 40 MicroMega Remover files were used in the study. In the control group, 10 new Remover files were subjected to cyclic fatigue testing using a stainless steel artificial canal with a 60° curvature angle and a 5 mm radius of curvature. Remover files (n = 10) were used to remove root canal filling material of 1 (Group I), 2 (Group II) and 3 (Group III) molars in experimental groups and retreatment procedure were performed on a total of 60 extracted teeth. In the experimental groups, cyclic fatigue tests were conducted on 30 files used in repeated root canal treatments.. The fracture time (s) of the files was recorded and the number of cycles until fracture (NCF) was calculated. The lengths of the fractured fragments (mm) were recorded and the determined samples were examined in SEM. In 1, 2 and 3 usage groups, µCT images were obtained to evaluate the amount of remaining canal filling material in the teeth. The Kruskal Wallis and Dunn test was used for statistical analysis (P < 0.05). Results: The fracture time and NCF values of Group I were found to be statistically significantly higher when compared to Groups II and III. Control Group values were found to be statistically significantly higher than Group III. When the fracture length values were compared, Group I values were found to be significantly lower than Group II and Group III. There is no statistically significant difference between the remaining canal filling amount values according to the groups Conclusion: The MicroMega Remover file can be used to remove root canal filling material of 2 molar teeth. However, due to low KAT values, it may not be recommended to use over two uses, as it may be risky.