Miyokarditli çocuklarda galektin-3 ve prokollajen tip ııı
Galectin-3 and procollagen type iii in children with myocarditis
- Tez No: 919906
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, akut miyokardit, galektin-3, prokollajen tip III, Pediatric, acute myocarditis, galectin-3, procollagen type III
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve Amaç: Çocuklarda olası subklinik akut miyokarditte, troponin, elektrokardiyogram, ekokardiyografi ve kardiyak magnetik rezonans görüntülemenin tanısal değeri bilinmektedir. Ancak troponin sadece miyokard infarktüsü ve miyokarditte yükselmemektedir. Aynı zamanda miyokardiyal hasarın olduğu her durumda yükselebilir. Amacımız olası subklinik akut miyokardit hastalarında galektin-3 ve prokollajen tip III'ün biomarker değeri olup olmadığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Tıp Fakültesi Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk kardiyoloji polikliniğine başvuran 0-18 yaş arası, olası subklinik akut miyokardit tanısı alan 30 çocuk hasta grubunu ve benzer yaş ve cinsiyetteki sağlıklı 39 çocuk kontrol grubunu oluşturdu. Ekokardiyografi bulguları, Troponin, NT-proBNP, Galektin-3, Prokollajen Tip III serum düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: Hasta ve sağlıklı kontrol grubunun sonuçları incelendiğinde, troponin medyan (kartillerarası uzaklık) [39,55 (211,87) ng/L vs 3,00 (0,88) ng/L (p10,59 ng/ml noktasında duyarlık %33,3 ve özgüllük %92,3 olarak, prokollajen tip III >2,09 ng/ml noktasında duyarlık %73,3 ve özgüllük %46,1 olarak elde edilmiştir. Sonuç: Çocuklarda olası subklinik akut miyokarditte galektin-3 ve prokollajen tip III artmakta ve ikisi arasında pozitif korelasyon vardır. Bu da hastalığın patofizyolojisinde galektin-3 ve prokollajen tip III'ün etkili ve birbiri ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The diagnostic value of troponin, electrocardiogram, echocardiography and cardiac magnetic resonance imaging in possible subclinical acute myocarditis in children is recognized. However, troponin is not only elevated in myocardial infarction and myocarditis. It can also be elevated in any condition in which myocardial injury is present. Our aim was to evaluate the biomarker value of galectin-3 and procollagen type III in patients with possible subclinical acute myocarditis. Materials and Methods: Thirty children between the ages of 0-18, diagnosed with possible subclinical acute myocarditis, who applied to the pediatric cardiology outpatient clinic of Kayseri City Training and Research Hospital, Kayseri Faculty of Medicine, University of Health Sciences, constituted the patient group and 39 healthy children of similar age and gender constituted the control group. Echocardiographic findings, serum levels of Troponin, NT-proBNP, Galectin-3, Procollagen Type III were evaluated. Results: When the results of the patient and healthy control group were analyzed, troponin median (inter-cartillary distance) [39.55 (211.87) ng/L vs 3.00 (0.88) ng/L] (p10.59 ng/ml, and sensitivity and specificity were 73.3% and 46.1% for procollagen type III >2.09 ng/ml. Conclusion: Galectin-3 and procollagen type III are increased in possible subclinical acute myocarditis in children and there is a positive correlation between the two. This suggests that galectin-3 and procollagen type III may be effective and interrelated in the pathophysiology of the disease.