Teknolojinin sanata entegrasyonu: Dijital sanat
Integration of technology into art: Digital art
- Tez No: 920076
- Danışmanlar: PROF. DR. MEYSEM SAMSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Teknoloji, Dijital Sanat, Güzel Sanatlar Eğitimi, Art, Technology, Digital Art, Fine Arts Education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Teknolojinin hızlı gelişimi, sanat ve eğitim alanlarında da önemli yenilikleri beraberinde getirmiştir. Sanat, hayal gücü ve yaratıcılığın bir ürünü olarak, teknoloji ile etkileşimi geçmiş dönemlerde de söz konusu olmuş, ancak son yıllarda bu etkileşim daha da yoğunlaşmıştır. Örneğin, fotoğraf makinesinin icadı, daha önce elle resmedilen nesnelerin net bir görüntüsünü elde etme imkânı sunmuş, bu durum resim sanatının geri planda kalmasına neden olmamış; aksine, fotoğraf da bağımsız bir sanat dalı olarak kabul edilmiştir. Teknolojinin sanata olan katkısı genellikle olumlu ve geliştirici bir nitelik taşımaktadır. Bu doğrultuda, dijital sanat kavramı ortaya çıkmış; dijital boyama, 3D modelleme, dijital çizim, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi uygulamalar, sanat eğitimi dahil olmak üzere eğitim süreçlerinin çoğu aşamasında kullanılabilir hale gelmiştir. Bilgisayar ve tablet gibi araçların eğitim materyalleri arasına dahil edilmesi, eğitim süreçlerini daha dinamik bir hale getirmiştir. Dijital sanat uygulamaları, öğrencilere yaparak yaşayarak öğrenme fırsatı sunmakta; bu sayede öğrenciler yaratıcılıklarını geliştirmekte, eleştirel düşünme becerileri kazanmaktadırlar. Ayrıca, problem çözme, karar verme, algılama, tasarlama ve uygulama gibi beceriler de bu süreçte önemli ölçüde gelişmektedir. Teknoloji kullanımı ve bilgi düzeylerinin yükselmesi, öğrencilerin öğrenme alışkanlıklarını da olumlu yönde etkilemektedir. Öğretmenler açısından ise, dijital sanat uygulamaları, bilgiyi depolama, tekrar etme ve hızlı geri bildirim alma gibi avantajlar sunarak eğitim süreçlerini iyileştirmektedir. Sonuç olarak, dijital sanat uygulamalarının eğitim-öğretim süreçlerinde daha kalıcı ve etkin bir hale gelmesi, bu uygulamaların yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, eğitimde dijital sanat uygulamalarının kullanımının artırılması, eğitim kalitesini yükseltme açısından faydalı bir yaklaşım olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid development of technology has also brought about important innovations in the fields of art and education. Art, as a product of imagination and creativity, has interacted with technology in the past, but this interaction has intensified in recent years. For example, the invention of the camera has provided the opportunity to obtain a clear image of objects previously painted by hand, and this has not caused painting to fall into the background; on the contrary, photography has been accepted as an independent branch of art. The contribution of technology to art is generally positive and developing. In this direction, the concept of digital art has emerged; applications such as digital painting, 3D modeling, digital drawing, virtual reality and augmented reality have become available at every stage of the educational process, including art education. The inclusion of devices such as computers and tablets among educational materials has made educational processes more dynamic. Digital art applications offer students the opportunity to learn by doing and experiencing; thus, they develop their creativity and gain critical thinking skills. In addition, skills such as problem solving, decision making, perception, design and application have also developed significantly in this process. The use of technology and the increase in knowledge levels also positively affect students' learning habits. For teachers, digital art applications improve educational processes by offering advantages such as storing information, repeating it and receiving rapid feedback. As a result, the fact that digital art applications have become more permanent and effective in education-training processes shows that the dissemination of these applications is important. In this context, it is thought that increasing the use of digital art applications in education will be a useful approach in terms of improving the quality of education.